Terményárak

A repce drágult leginkább

Agrofórum Online

Összességében jó napja volt az agrárpiacoknak. Chicagóban a búza 1,8 százalékkal, a kukorica 0,8 százalékkal, a szójabab 1,3 százalékkal, a repce pedig 3,8 százalékkal drágult. Párizsban is a repce ára lőtt ki leginkább, 3,7 százalékkal, de a malmi búza is 1,9 százalékkal került többe nap végére, árnyalta a képet a kukorica 0,1 százalékos értékcsökkenése. Londonban a takarmánybúza is többe került, mint előző nap.

Az amerikai kukorica- és szójabab-határidős árak szerdán emelkedtek, mivel Brazília főbb termelési területein vihar zavarta meg a terepen végzett munkát. Ez azzal fenyegetett, hogy a világ egyik legnagyobb beszállítójának exportpiaca lelassul.

„Nagyon heves esőzések szerepeltek a brazíliai, északi szójabab-öv időjárás előrejelzésében, itt a gazdák most próbálják meg betakarítani az idei szójabab-termést. Ezt követné a kukorica vetése” – hívta fel a figyelmet Arlan Suderman, a StoneX brókerház agrárüzletágának közgazdásza.

A kukoricának és a szójababnak ennek ellenére sem sikerült áttörnie a kedden elért több hetes csúcsot, mivel az exportpiac aktivitása a héten is csendes volt, még a kínai vásárlók tekintetében is, ahol nemrég értek véget a holdújévi ünnepek.

A búzapiac is erős volt, napközben 2,3 százalékos plusz után öt hetes csúcsra emelkedett az árszint, a visszapattanást a technikai alapon kereskedők tranzakciói okozhatták.

A jó exportkereslet, valamint a fekete-tengeri térségben és az Egyesült Államok síkságán bekövetkezett hideg időjárást követő termelési hiányosságokkal kapcsolatos aggodalmak tovább támogatták a búza drágulását.

Európában is hasonló tendenciák uralkodtak, bár árnyalat a képet a kukorica minimális kurzuscsökkenése, de a malmi búza, a takarmánybúza és a repce is pluszos napon van túl.

Párizsban a malmi búza márciusra 245,25 euróba került, ami 4,5 eurós tonnánkénti drágulás. A forgalom nem volt túl nagy, 11 078 üzletet kötöttek, a kereskedők már a májusi határidőre koncentrálnak inkább, hiszen arra 30 140 kontraktus jött létre. Ott 3,25 eurós tonnánkénti árszintemelkedést jelentett a 232,75 eurós kurzus.

A repce folytatta előző napi lendületes drágulását, ezúttal 12,5 euróval a 484,5 eurós/tonnás értékig lőtt ki az árjegyzés.

A kukorica piacán enyhe eladói túlsúly alakult ki, 25 eurócenttel 229,5 euró/tonnáig mérséklődött a márciusi határidőre az ár. Júniusra a 221,25 eurós kurzus már 1,5 eurós, augusztusra pedig a 218 eurós kurzus 1 eurós pluszt jelentett.

A takarmánybúza Londonban 1,15 angol fonttal 206,75 angol font/tonnáig drágult.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szójabab drágult a brazil időjárás miatt

2024. szeptember 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Olcsóbb a búza az orosz kockázati prémium kiárazásával

2024. szeptember 18. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Kihátráltak a kereskedők és bezuhant a búza ára

2024. szeptember 17. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce viszont drágult.

A búza drágult az európai bizonytalanságok miatt

2024. szeptember 14. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

Az exportadatokra vár az agrárpiac

2020. szeptember 10. 05:53

A párizsi árutőzsdén sem volt határozott iránya a kereskedésnek. A kukorica és a takarmánybúza ugyan drágább lett, de a repce kurzusa csökkent.

Elemzők szerint nagyobb lehet a vártnál az amerikai export

2021. április 6. 06:35

Chicagóban hétfőn a búza 1,2 százalékkal, a szójabab pedig 0,7 százalékkal drágult. Közben a kukorica kurzusa 1,1 százalékkal csökkent.

A viharkárok miatt drágul a kukorica

2020. augusztus 22. 09:07

Európában jó hangulatú volt a kereskedés mind a négy kiemelt termék kurzusa felfelé ment.

A tavaszi repceszezonról

2022. május 12. 06:38

Alighanem egyetértenek velünk abban a repcetermesztők, hogy egyáltalán nem volt egyszerű a tavaszi szezon.