32℃ 19℃
június 8. Medárd, Helga
Zöldség

Segítség a kápia paprika termesztéséhez

Agrofórum Online

A szélsőséges időjárási viszonyok között egyre nagyobb problémát jelent a növényeket érő hőstressz és intenzív besugárzás, ami napégést, valamint a termés mennyiségének és minőségének csökkenését eredményezi. E hatások kiküszöbölését segítik a különböző színű árnyékoló hálók, ám hogy melyik szín hogyan befolyásolja a kápia paprika termesztését, azt Ambrózy Zsuzsanna, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem fiatal kutatója vizsgálta meg részletesen.

Kápia paprika palánták

A hőstressz és a napégés elleni védekezéshez a mediterrán és szubrópusi vidékeken már bevett gyakorlatnak számít a fotoszelektív árnyékoló hálók használata, amelyek kedvező mikroklímát teremtve csökkentik a napégés kockázatát és növelik a piacképes termés mennyiségét. Hazai klimatikus viszonyok között azonban ezeket a módszereket még nem vizsgálták kellő részletességgel, így Ambrózy Zsuzsanna, a MATE Növénytudományok Doktori Iskola PhD-hallgatójának ezzel kapcsolatos kutatásai hiánypótlónak számítanak.

Kápia paprika termesztés

Kápia paprika termesztése

A fiatal kutató kísérletei során a termesztésben egyre nagyobb teret hódító kápia paprika legfontosabb értékmérő tulajdonságait, így a termésmennyiséget és minőséget, a C-vitamin-tartalmat és a piros színért felelős karotinoidok mennyiségét vizsgálta annak függvényében, hogy a termesztés során zöld, piros, sárga, rózsaszín vagy fehér hálót alkalmaztak a növények árnyékolására.

Eredményeink alapján a kápia szabadföldi termesztéséhez a sárga színű árnyékoló háló alkalmazását tudjuk javasolni, mivel ennek használata szignifikánsan magasabb termésmennyiséget eredményezett, a rózsaszín háló ugyanakkor a C-vitamin-tartalmat serkentette. Az is kiderült, hogy szabadföldi körülmények között a termesztők által széles körben használt zöld háló negatív hatást gyakorolhat a termésmennyiségre, a bogyók minőségére ugyanakkor pozitívan hatott. A piros háló viszont a duplafalú fóliával együtt már túl sok fényt szűrt meg, az így termesztett kápiák C-vitamin- és karotinoid-tartalma tehát egyértelműen alacsonyabbnak bizonyult és a termésmennyiség is alacsonyabb lett” – mutat rá legfontosabb eredményeire a fiatal kutató.

Kápia paprika

A kutatások során azt is igazolták, hogy a szabadföldi paprikatermesztésben az árnyékoló háló nem befolyásolja a Kárpia- és Karpex-hibridek összes karotinoid tartalmának alakulását a mi éghajlati viszonyaink mellett. További érdekesség, hogy a napégett bogyó egészséges szövetei és az ép bogyók szövetei között nem volt különbség a C-vitamin-tartalmat tekintve, a C-vitamin szintézisét tehát összességében az erős sugárzás nem zavarja meg. Nem úgy a karotinoid-tartalmat, amiből viszont sokkal kevesebbet lehetett kimutatni a napégett bogyók egészséges szöveteiben.

Mindent összevetve a paprikatermesztőknek a Karpex-hibridet ajánljuk a Kárpia-paprikával szemben. Kísérleteink során ugyanis megállapítottuk, hogy ez a hibrid magasabb piacképes termésmennyiséget ad, és a bogyó átlagtömege is nagyobb, mint a másik hibridé. Azt is érdemes tudni, hogy a Karpex valamivel fogékonyabb a betegségekre, a Kárpia viszont hajlamosabb a repedésekre” – mutat rá a hibridek közti különbségekre a MATE fiatal kutatója, akinek munkásságát Dr. Helyes Lajos, a MATE Kertészettudományi Intézetének igazgatója és Daood Hussein, a Regionális Egyetemi Tudásközpont kutatója vezette.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az étkezési paprika ökológiai igényei

2025. június 6. 08:10

A paprika sikeres termesztése a fény, a hőmérséklet, a víz és a tápanyagok pontos összehangolásán múlik – különösen hajtatásban.

A tárolás fejlesztése: nagy lépés az önellátás útján! + videó

2025. június 3. 16:10

A tárolást igénylő zöldségek, gyümölcsök posztharveszt folyamatainak megtámogatásával nagyot léphetnénk előre az önellátás útján. Videoriportunkban Apáti Ferenc, a FruitVeb elnöke osztja meg velünk gondolatait.

Rebarbara fagyasztása: őrizze meg a szezon ízét egész évre!

2025. június 1. 11:10

A fagyasztás az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer arra, hogy megőrizzük a zöldségek és gyümölcsök frissességét, tápanyagait, ízvilágát.

Bőséges a kínálat, de közel sem mindegy, hogy melyiket választjuk!

2025. május 31. 14:10

Csírázóképesség, tisztaság, csomagolás – 22 hónapos retekvetőmagot vizsgált a Nébih, meglepő eredményekkel és tanulságokkal.