28℃ 19℃
június 7. Róbert, Robertina, Arianna, Fülöp, Roberta
Ház, táj blog

Alföldi kenyér, szőlő és bor

Agrofórum Online

Ha agyonütnek, sem tudom megmondani, hogy hányadik alkalommal vehettem részt a fenti címen meghirdetett rangos rendezvényen augusztus 24-én. Hogy „rangos” lesz, azt álmukban sem gondolhatták több mint egy évtizede az ötletadók: Dr. Hajdú Edit és Dr. Matuz János. Kezdetben Katonatelepen, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet kísérleti telepe adott otthont a rendezvénynek, amelyet – ha jól emlékszem – öt, vagy hat éve kinőtt, és bevette a városházát Kecskeméten.

Nem elég, hogy a dísztermet elfoglalták a résztvevők a városházán, de még annak udvarát is a kiállítók.

Az is örvendetes, hogy az utóbbi években – áttörve a trianoni határok korlátait – a határon túli magyarok is egyre nagyobb számban vesznek részt a rendezvényen, amelynek alcíme is erre utal: „A Kárpát-medence kincsei, határon innen és túl”.

Ezzel az írással csak a híradás szándékával jelentkezünk. Részletes beszámolót majd októberi lapszámunkban olvashatnak Dr. Oláh István szerzőségével. (A szeptemberi Agrofórum már a nyomdában van.)

Az üdvözlő beszédek után, amelyeket bibliai idézetekkel színesítettek a felszólalók – a kenyér és bor kapcsán – Szépe Ferenc FM főosztályvezető nyitóelőadása vezette be a konferencia előadássorozatát.

Miről is hallottunk?
Búza- és szőlőkülönlegességek a világban, a kenyér minőségének története, a Nagy-Küküllő menti borvidék, és a kalács mint az ünnepi asztalok étke.

Az előadások végét ünnepi harangjáték jelezte.

A városháza udvarán a kenyér, a szőlő s a bor megáldásával folytatódott volna a program, de a résztvevők „megszállták” a kiállítókat, és megindult a jóízű falatozás, részben a hazai, részben a határon túlról érkezett kiállítók termékeiből. Volt itt minden, vagy majdnem minden. Pékáruk tömege, legalább húsz fajta szőlő, erdélyi taligakenyér és sajtok, meg alföldi borok a javából.

A félig jóllakottak falatozását Szabó Sándor tárogatóművész szívszorító játéka szakította félbe.

Következett a termékek megáldása, Kis János evangélikus lelkész és Dr. Jenei Gábor katolikus plébános az ökumené jegyében mondták el imáikat és áldották, szentelték meg a kenyeret, a bort és a szőlőt.

Amíg a vendégek folytatták a falatozást, és az egyre elragadtatottabb jelzőkkel dicsért borok iszogatását, egy helyi kamarazenekar szórakoztatta a résztvevőket Lakó Sándor vezetésével.

A távirati stílusban elkövetett beszámolómat azzal zárom, hogy tisztában vagyok vele: nem sok információval gazdagodtak. Ezt majd megtudhatják Oláh dr. beszámolójából, illetve az előadások egy részét (Hajdú Edit, Matuz János) az Agrofórum 2018. évi különszámaiban, a kalászos és a szőlő extrába olvashatják.

Ha ez az írás esetleg felkeltette az érdeklődésüket, mert azzal a szándékkal íródott, akkor jövőre ne hagyják ki ezt az egyre rangosabb rendezvényt.

Higgyék el, megéri!

A tábla szélésről – Dr. Bódis László

Növényfelismerő applikációk – mit érdemes tudni a használatukról?

2025. május 27. 05:40

Kézenfekvő megoldás, hogy a mindig nálunk lévő mobiltelefonokra letöltsünk egy növényfelismerő applikációt, hiszen gyorsan elővesszük, készítünk egy fényképet a kérdéses növényről, és várjuk az alkalmazás segítségét: a fajmeghatározást.

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Elődeink tudása II. – köhögés és gyógynövények

2025. április 30. 05:40

A leggyakoribb „lábon kihordott” betegségeknek a különböző súlyosságú megfázások számítanak, amik miatt nem feltétlenül maradunk ki az iskolából vagy a munkából. A gyógyulásunkat, sőt még a betegség megelőzését is sok növény teája segítheti.

Gyűjtsük össze a konyhában a húsvéti tojásfestéshez a színezőanyagokat!

2025. április 18. 05:40

A természetes színezőanyagokkal elképesztően változatos húsvéti tojásokat festhetünk az ünnepre.

UV-B sugárzás okozta változások a szőlőlevélben

2021. február 19. 07:37

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az UV-sugárzás, különösen az UV-B, javítja a növények hidegtűrését, betegséggel szembeni ellenállóságát és a száraz körülmények elviselését.

Amivel az egri érsek misézik

2022. október 6. 07:34

Péter Ákos borásszal Egerben, jó pár méterrel a földfelszín alatt találkoztam.

Késik Európa, ezzel együtt hazánk első szürete

2019. augusztus 12. 12:33

Elsőként Európában a Varga Pincészet ma megkezdte a Csabagyöngye szőlő szüretelését. Immár sok éves hagyomány, hogy minden évben a Balatonboglári borvidéken található Ordacsehiben kezdődik a szüret Magyarországon, így az is hagyomány, hogy a Csabagyöngyéből készül Európa első újbora.

Íme, a világ legdrágább szőlője!

2023. október 5. 09:40

El tudja képzelni, hogy a világ másik felén akad egy olyan gyümölcs, amelyet szó szerint aranyárban árulnak és ennek ellenére meg is veszik az emberek? De vajon mitől olyan különleges ez, miben más, mint a hozzá hasonló fajták, miként termesztik, és legfőképpen, mi alapján árazzák be?