Gyümölcs
Fizetett tartalom
Gyümölcs
Fizetett tartalom

UPL alma technológiai ajánlat – 2021

UPL alma technológiai ajánlat – 2021

UPL OpenAg

Kihívásokkal teli 2020-as év áll a gyümölcstermesztők mögött és feltehetően a 2021 is tartogat meglepetéseket. A környezetünk folyamatos változása évről évre nehézségek elé állítja a gyümölcstermesztő gazdákat, ültetvényeket. Érdemes tehát a gyümölcsösök jó kondíciójára, egész évben egészséges lombozatára, optimálisra beállított terhelésére különös gondot fordítani, ebben kívánunk a UPL termékpalettájával a sikerekhez hozzájárulni.

Az engedélyezett hatóanyagok csökkenésével (klórpirifosz) jelentős mértékben felszaporodtak a szívókártevők. Ellenük hatékony és gazdaságos az olajos hatóanyag-tartalmú tavaszi lemosó permetezés. Ajánlatunk a 795 g/l paraffinolaj-tartalmú Catane. A készítmény kiemelkedő tulajdonságainak köszönhetően bevonja a pajzstetvek, levéltetvek, atkák fás részeken áttelelő alakjait, megszünteti a légzést, a kártevők befulladását okozva. Dózisa 25 l/ha, kombinációban alkalmazhatjuk a Funguran Progress (rézhidroxid) és Colpenn (kén) készítményekkel, így a gombás és baktériumos betegségek ellen egy menetben tudunk preventíven védekezni.

A gyökérzeten áttelelő vértetvek ellen eredményesen fellépni a vegetációban tudunk. Ajánlatunk az Aphox (pirimicarb) 0,5 kg/ha dózisban. A készímény jelentős gázhatással rendelkezik és alkalmazása esetén fontos a min. 15 oC-os hőmérséklet. A hatékonyság fokozására alkalmazzunk Silwet Star hatásfokozót.

Almavarasodás ellen a lemosás után preventíven használhatjuk a Cuprogard DG fungicidet. A gyümölcstermesztésben népszerű bordó keverék szilárd változata, mely bio gazdálkodók számára is engedélyezett. Dózisa 5 kg/ha.

A UPL technológiájában a kora tavaszi varasodásfertőzés ellen a hidegben is hatékony Pyrus 400 SC (pirimetanil) szerepel 1 l/ha-os dózisban, aminek a gázhatására is lehet számítani. Kontakt partnere az Orthocid 80 WDG (kaptán), dózisa 2 kg/ha, ami formulációnak köszönhetően maradéktalanul oldódik és nem habzik.

Rugalmasan felhasználható (hideg időjárás) a dodin hatóanyagú Syllit 400 SC, melynek kiemelkedő a kuratív, eradikatív hatása a már kialakult varas foltok ellen.

A varasodás ellen a virágzás után alkalmazzuk a nagy hatékonyságú Difcor 250 EC-t (difenokonazol), amelynek kuratív hatása 96 óra.

A kémiai termésritkítás palettáját bővítettük 2021-ben az ATS Kristall nevű termékkel. Hatóanyaga ammónium-tioszulfát (96-98%). A ritkító hatásának alapja a bibék leperzselése, ezzel megakadályozva a megtermékenyülést. Magas hatóanyag-tartalmának köszönhetően a hektárdózisa 13-15 kg/ha, ennek megfelelően az egy hektár kezelésének költsége is alacsonyabb az ATS Agro Flo-hoz képest.

A virágritkítást követően van még lehetőségünk 8-12 mm-es gyümölcsméretnél kémiai termésszabályozásra. Kíméletes módon a benziladenin hatóanyagú Globaryll-lal végezhetünk ritkítást.

A gyümölcsök felületén megjelenő parásodás tüneteinek enyhítésére szolgál a Gibb Plusz. A giberellin hatóanyag tavaszi fagyok által károsodott növényi részek regenerációjában is segít, illetve a magnélüli (partenokarp) gyümölcsök a szüretig a fán tarthatóak az alkalmazásával.

Az alma kártevők legjelentősebb képviselője az almamoly. Kártételére szinte minden évben számítani lehet. A kémiai hatóanyagok rendszeres használatának következtében az almamoly populációk rezisztensé válhatnak. A UPL termékpalettáján megtalálható Carpovirusine eltérő hatásmechanizmusú, granulovírust tartalmazó szuperszelektív  biológiai rovarölő szer. Kipermetezést követően a kelőfélben lévő almamoly lárvákat elpusztítja, az imágókat, bábokat megfertőzi. Rendszeres használatával drasztikusan csökkenthetjük az almamoly pupulációt, emellett a hasznos élőszervezeteket legkevésbé károsítjuk. A Carpovirusine dózisa 1 l/ha, mikronizált kén készítmények kivételével szinte bármivel keverhető. Adalékanyagainak köszönhetően beállítja a permetlé pH-értékét, ezenkívül csalogató anyagot, UV-védelmet biztosító összetevőket tartalmaz és kiemelkedő esőállóság jellemzi. AKG-ban és ökológiai gazdálkodást folytató termelőknek korlátozás nélkül felhasználható.

Már kötődést követően gondoljunk a termés tárolhatóságára.  A UPL palettáján megtalálható In-Ca és Carnival lombtrágyák kiegészítik egymás hatását. Sziromhullás után az In-Ca kijuttatása indokolt 3 alkalommal, 1,5 l/ha-os dózisban. Szabadalmaztatott technológiájának köszönhetően a gyökéren keresztüli Ca felvételét maximalizálja.  A nyári gyümölcshéjon keresztüli Ca-utánpótlás elengedhetetlen a héjbarnulás (stipikesedés) tüneteinek elkerülése érdekében. Javaslatunk a Carnival (15% kalcium + 2% magnézium + 0,5% bór + 0,2% cink + 10% nitrogén)összetett lomtrágya 3-5 l/ha dózisban kijuttatva.

A hűtőtárolókban megjelenő tárolási betegégek hatékony védelmét biztosítja a Pomax. Gyári kombinációban található meg benne a fludioxonil, szüret előtt egy héttel javasoljuk kijuttatni, 1,6 l/ha-os dózisban.

Kiss Dániel,
gyümölcs kultúrafelelős
UPL Hungary Kft.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így lesz dús a málna- és szederbokrunk

2024. május 9. 07:10

A málna- és szederbokrok szeretik a napos, jól szellőző területeket. Ügyeljünk arra is, hogy megfelelő távolság legyen a bokrok között.

Naspolya: gyakorlati útmutató és tippek a sikeres otthoni termesztéshez

2024. május 8. 07:10

Magyarországon bizonyos területeken termeszthető, különösen az ország déli részén, ahol enyhébb az éghajlat.

Ha nyüves a cseresznye, akkor az bizony cseresznyelégy

2024. május 7. 07:10

Lárváit a cseresznye héjába rakja, és azokból a lárvák kiköltődve táplálkoznak a gyümölcsben, ami csökkenti annak minőségét és értékét.

Gyomszabályozás a gyümölcstermesztésben

2024. május 2. 15:10

A gyümölcstermesztésben mindig is elsődleges szempont volt a tiszta, ápolt és rendezett sorközök kialakítása, hiszen mind esztétikai, mind agrotechnikai szempontból fontos tényező.

Melyek a szabadföldön termesztett paradicsom legfőbb kórokozói?

2019. augusztus 14. 04:36

Hogyan védhetjük meg a házikertben vagy a hétvégi telken termesztett paradicsomunkat a kórokozók sikeres fertőzésétől? Hogyan alkalmazhatjuk az integrált növényvédelem alapelveit a paradicsomot károsító vírusokkal, baktériumokkal, gombafajokkal szemben?

Gyümölcsösök károsítói virágzás idején

2021. március 23. 06:37

Az idei „márciusi télnek” hamarosan vége. Megérkezik vélhetően az igazi tavaszi időjárás, megindul a gyümölcsösökben a fák virágzása, illetve lombozatának fejlődése. Sajnálatos módon nem csak a haszonnövények növekedése, fejlődése veszi kezdetét, hanem egyes kártevők is megjelennek, hogy részt követeljenek maguknak a virágok, fiatal termések és a legelső lomblevelek alkotta táplálékbázisból.

A búza első gombaölő szeres kezelése

2018. január 24. 20:49

A tél végi, tavasz eleji időszak egyik fontos feladata a soron következő vegetációs időszakban reánk váró feladatokra való minél hatékonyabb felkészülés.

Drónos növényvédelem – a jövő, vagy forrófejűek szakmaiatlan technikai sportja? – Kérdések és válaszok a dróntechnológiával kapcsolatban

2019. január 7. 08:11

Az elmúlt időszakban rengeteg kétség és kérdés merül fel a dróntechnológiával kapcsolatban, mind szakmai, mind gazdálkodói oldalról. Morva Tamás az Agrárközösség növényorvosa és növényvédelmi üzletág vezetője az alábbi írásban összegezte a leggyakoribb kérdéseket és a válaszokat.