Életmód, gasztronómia

Kucsmagombaszezon: most érdemes erdőt járni

Agrofórum Online

A kora tavaszi gombák közül a cseh kucsmagomba az egyik leggyakrabban szedett és talán a legkönnyebben felismerhető gombák egyike. Nézzük, hogy hol és mikor érdemes kucsmagombát gyűjteni!

cseh kucsmagomba (Verpa bohemica) a kucsmagombafélék családjába tartozó, lombos ligeterdőkben, bozótosokban élő ehető gombafaj. Leggyakrabban az idő nyárerdőkben találni, ahol akáccal vegyesen telepített növényzet található. A nyárfák körül un. boszorkánykörben helyezkednek el.

Mérgező kucsmagomba

Elsősorban az avar alatt közvetlenül nőnek, de esősebb tavasszal látványosan ki is emelkednek az avar alól. Aszályosabb években, mint az elmúlt pár év időjárása a cseh kucsmagombáknál is azt okozta, hogy kisebbek és jobban elbújnak az erdőben a lehullott falevelek alatt.

Ebben az időszakban nagyjából nincs is olyan faj, mellyel összekeverhető illetve amely kucsmagomba mérgező lenne. A papsapka gomba szerencsére később bújik elő és jellegzetes megkülönböztető jelei vannak.

Hogyan néz ki a cseh kucsmagomba?

A cseh kucsmagombát az agyhoz hasonlítják, de ez kicsit tévút, bár redőzete igen hasonló. Az agyhoz jobban a papsapka gomba hasonlít, mert a kucsmagomba kalapja levehető a tönkről. Süvege 2–4 cm magas és 1–5 cm átmérőjű. Harang formájú, mozgatható is a tönkön, a teteje lekerekített hegyű.

Amiben a papsapkáktól eltér, hogy szétbontva látszik, hogy a süveg csak a tetején kapcsolódik a tönkhöz. Színe fiatalon világosabb sárgás, sárgásbarnás, majd idővel sötétedik, vörösbarnább lesz.

Az idősebbek viszont már feketésebb mintázatot mutatnak a kalap redőinek szélén. Felületén erős hosszanti redőzöttség, bordázottság figyelhető meg, nyújtott, méhsejtszerű üregekkel a bordák között. Húsa fehéres, törékeny, nedvdús. Illata és íze kellemes, akár felezve aszalni is érdemes.

A spórák a süveg redős, külső részén teremnek. Spórapora élénk sárga, mely aszaláskor, szárításkor mind kihullik és sárga foltot hagy a terítőn.

Törékeny tönkje 5–15 cm hosszú, 1–3 cm vastag. Érdemes szedéskor is óvatosan kis kosarakba szedni, mert úgy nem törik szét mire végzünk a gomászással. Színe fehéres vagy sárgás, alakja hengeres vagy lefelé vastagodó. Felülete lehet sima vagy apró sárgás szemcsék lehetnek rajta. Belül üres, a fiatal kucsmagomba tönkjét belül vattaszerű anyag tölti ki – ezt kettévágva látjuk.

Ízletes kucsmagomba

Bár a leggyakoribb a cseh kucsmagomba, jó ha felismerjük az ízletes kucsmagombát is! Az ízletes kucsmagomba (Morchella esculenta) a tömlősgombák törzsébe, a kucsmagombafélék (Morchellaceae) családjába sorolt gombafaj. Népies neve az illatos kucsmagomba.

Gomba

Miről ismerjük fel? A süvege tojásdad, a lép sejtjeihez hasonlóan barázdált őzbarna színű. Felszíne nem különül el élesen a tönktől. A süveg és a tönk is belül üreges (együregű). Talán itt lenne érdemes megemlíteni, hogy csak időben jelenik meg máskor, mint a hozzá hasonló papsapkagomba. Spórái fehérek, vagy halvány sárgák. Magassága elérheti a 20 cm-t is. Finom, fűszeres illatú gomba, erről a cseh kucsmagombához képest különlegesebb. Szintén aszalható, szárítható, de érdemes félbe vágni legalább. Előfordulásának az az érdekessége, hogy trágyadombokon és erődszéles füves helyeken fordul elő elsősorban.

Mit főzzünk kucsmagombából?

Mivel egy kellemes ízvilágú erdei gombáról beszélünk, így jó gombapörköltnek vagy pár szemet húslevesbe is tehetünk, ha plusz ízre vágyunk. A nagyobb gombákat alaposan megmosva palacsintatésztába forgatva ki is süthetjük. Rendkívül ízletes húsmentes fogásokat lehet készíteni belőlük.

FONTOS: Hazánkban az ehető kucsmagombákat 20 perces főzésnek kell alávetni fogyasztás előtt! Így friss salátáknak ne készítsük el.

A nem termesztett gombát mindig be kell vizsgáltatni!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

Hazánk kincsei V. rész – Az Agostyáni Arborétum

2023. június 27. 10:36

A mindössze 565 fős Agostyán 1985-ig önálló településként létezett Tata és Tarján között, ám abban az évben Tata városához csatolták. Közvetlen ugyan nem határos a két település, mégis Tata központjából közúton mindössze 5 km-t kell autóznunk a festői szépségű, erdős dombokkal körülvett Agostyánig.

Kevésbé drágultak tavaly a termőföldek - a szőlő és a gyümölcsös a legdrágább

2019. május 29. 10:20

Ismét áremelkedés jellemezte a magyarországi termőföldpiacot 2018 első három negyedévében, a növekedés mértéke ugyanakkor 2015 óta először mutatott csökkenést, annak ellenére, hogy a forgalom nem esett vissza 2017-hez képest.

Több mint 550 hektár új erdőt telepítenek az állami erdőgazdálkodások

2019. november 21. 09:33

Az Agrárminisztérium a novemberben indított programmal szeretné ráirányítani a közvélemény figyelmét a hazánkban zajló erdősítésekre, a meglévő erdők minőségi fenntartására, az erdőgazdálkodás gazdasági, és a klímavédelem társadalmi fontosságára.

Megemelték a támogatást, növekszik az erdőtelepítési kedv!

2020. február 6. 04:36

Mocz Andrást, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének Elnökét az eddigi tapasztalatokról kérdeztük.