Állattenyésztés

Tíz százalékkal is drágulhat a francia libamáj

Agrofórum Online

A francia libamáj valószínűleg a következő évben drágább lesz, mivel a termelők megpróbálják áthárítani a költségek 10 százalékos növekedését a fogyasztókra. Elsősorban a gabonafélék esetében volt tapasztalható áremelkedés, amelyek a kacsa takarmányának legnagyobb részét teszik ki – közölte a CIFOG termelői csoport.

Az ínyenc élvezeti árucikk, a libamáj termelőit az éttermek és vendéglátás, azaz legnagyobb piacaik bezárása is súlyosan érintette a koronavírus miatti világjárvány kapcsán, de a madárinfluenza kitörését is megérezték. Utóbbi összesen 3,5 millió baromfi, főleg kacsák kiselejtezéséhez vezetett.

A gabonaárak az elmúlt hónapokban megugrottak a szűkülő globális ellátással kapcsolatos aggodalmak miatt, az amerikai kukorica határidős árfolyama hétfőn 2013 júniusa óta a legmagasabb szintre emelkedett például. Az év első három hónapjában a baromfitakarmányok francia indexe 22 százalékkal emelkedett.

A magasabb költségek magukban foglalják a csomagolási árakat is, amelyek a fém, a karton és a műanyag iránti kereslet növekedéséhez kapcsolódnak – közölte a CIFOG. Az áremelkedés végül a francia libamáj exportjában jelentkezik majd akkor, amikor az importáló országok feloldják a madárinfluenza-járványok felbukkanása után bevezetett tilalmakat – mondta Michel Fruchet, a CIFOG elnöke.

„Az országok piacai apránként újra megnyílnak, és át fogjuk hárítani ezt az árinflációs hatást” – tette hozzá Michel Fruchet, miközben hangsúlyozta, hogy a hatás viszonylag alacsony lesz az egy fogyasztóra jutó alacsony átlagos mennyiség miatt. „Olyan termékről van szó, amelyet kivételes alkalmakkor a maguk örömére vásárolnak az emberek, nem pedig a napi fogyasztási cikknek számító kenyérről” – húzta alá az elnök, akit a brit Thomson Reuters hírügynökség idézett.

A libamáj a nyugati és az ázsiai konyha csemegéjének számít, és része a francia kulináris örökségnek, de az állatvédő aktivisták kegyetlennek ítélik azt a gyakorlatot, ahogy a kacsákat vagy libákat erőszakkal etetik, tömik a májuk megnagyobbítása érdekében azért, hogy végül pástétomot készítsenek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Minőségi bála: szívvel-lélekkel-tapasztalattal + videó

2025. augusztus 5. 16:10

Komjáthi Gábor hazánk legnívósabb lovardáit, és egyik legszínvonalasabb tejelő tehenészetét látja el bálákkal, és garanciát is vállal.

Megelőzés a kulcs: az oltás időpontja dönt

2025. július 28. 16:10

A szarvasmarhák légzőszervi betegségének visszaszorítása a borjak választás előtti elővakcinázásával jelentős előnyt jelent.

Hazánk újra madárinfluenza‑mentes – mit jelent ez a gyakorlatban?

2025. július 22. 08:10

Július 5-től hazánk hivatalosan is mentes a madárinfluenzától – ez fontos mérföldkő az állattenyésztők és az exportpiacok számára.

Fűfehérje: új fehérjeforrás a tejágazatban?

2025. július 3. 14:10

Holland innováció: fűből nyert fehérje válthatja a szóját, miközben csökkentheti a nitrogénkibocsátást és a trágya mennyiségét.

A búzatermésnek csak a fele van jó állapotban Franciaországban

2024. július 29. 12:10

A búza 50 százaléka volt jó vagy kiváló állapotban július 22-én, ami csökkenés az egy héttel korábbi 52 százalékhoz képest.

Visszatekintés az európai paradicsomárakra

2021. szeptember 21. 09:38

Általánosságban elmondható, hogy a paradicsomárak alakulására inkább a ToBRFV gyakorol hatást, mint a koronavírus-járvány.

Bajban a franciák, kisebb lehet a gabona vetésterülete

2024. február 19. 07:10

A francia mezőgazdasági minisztérium csökkentette az őszi gabona vetésterületére vonatkozó becsléseit, a búza területe 30 éve a második legalacsonyabb szinten volt, miután a heves esőzés megzavarta a szántóföldi munkákat az Európai Unió legnagyobb növénytermesztőjénél.