Zöldség-Gyümölcs

Szamóca az alagútból

Agrofórum Online

Az Egyesült Királyság egyik legimpozánsabb bogyósgyümölcs-termelőjeként a Hall Hunter csapata mindig új, piacbővítő és a vállalkozást fenntartó terjeszkedési irányokat kutat fel. Az alagutas rendszerben termesztett szamóca immár hőszivattyúk segítségével képes biztosítani a megfelelő terméshozamot - olvasható a hortidaily.com-on.

Fűtetlen és fűtött alagút

,,A technológia rendkívül kismértékű karbonlábnyommal jár” – mondja Brent Lawson, a Hall Hunter ügyvezető igazgatója. ,,Azáltal, hogy meghosszabbítottuk a szezont, 800 tonna szamóca megtermelésére nyílik lehetőségünk, amit enélkül Spanyolországból illetve Hollandiából kellene importálnunk.”

A termelő elmondása szerint azonnal látható, hogy mely alagutakat fűtik, és melyeket nem: reménykedtek abban, hogy már április 1-én elkezdhetik a szedést, ám ez a dátum 10-re tolódott. Ennek dacára azonban a fűtetlen termesztő-berendezésekhez képest 4-5 hetes előnyben vannak.

Ez év januárja óta az összesen 80 ha termőterületből 11 ha-nyit fűtenek a 8.8 MW kapacitású hőszivattyús rendszerrel. A korábbi szezonkezdés megvalósítása mellett Hunter a terület évvégi kibővítését is tervezi.

A korai valamint kései brit szamóca iránt egész évben nagy az igény. A felvásárlók különböző módon reagálnak a fejlesztésre: akadnak, akik első sorban az olcsóbb spanyol árut célozzák meg, míg sokan első sorban a brit szamócára esküsznek – ha lehet minél hamarabbi beszerzéssel. Szerencsére a technológia segítségével utóbbi igény is kielégíthetővé válik. Az alagutak elektromos ellátása is megújuló forrásokból származik.

A rendszert az Ebtech Energy Systems telepítette. Becsléseik szerint az elkövetkezendő 20 évben a berendezés segítéségvel 44 000 tonnányi szén-dioxid kibocsátása akadályozható meg – a gázfűtéses üvegházakhoz képest. A Temze mellékfolyója, a Lodden biztosítja egész évben a megbízható energiaforrást, amely a leghidegebb napokon is hőt szolgáltat. A munkálatok 2020 júliusában kezdődtek meg a – többek között – 160 km hosszúságú hőelosztó csőrendszer kialakításával, de csak decemberben helyezték üzembe azt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Hogyan készítsük fel télre a szamócát?

2024. október 25. 04:36

Idén kezdtem el szamócával foglalkozni a kertemben. Van sok szép tövem. Hogyan készítsem fel télre a szamócát? Köszönöm.

Mire ügyeljünk a szamóca tavaszi telepítése során?

2024. április 7. 04:38

Szeretnék most, tavasszal szamócát ültetni a kertembe. Mire ügyeljek a telepítés folyamán?

Mit nevezünk frigó palántának a szamócatermesztésnél?

2025. január 26. 04:36

Szeretnék a jövőben szamócatermesztéssel foglalkozni, de még sokat kell tanulnom. Kérdésem, hogy mi az a frigó palánta? Hogyan állítják elő?

Térképre raktuk a hazai szamócalelőhelyeket!

2020. május 4. 14:22

A szamóca a legkorábban érő, Magyarországon is termesztett gyümölcs. Fóliás termesztési körülmények között már akár április elejétől a fogyasztók rendelkezésére áll, a hazai termesztés főszezonja azonban május elejétől június közepéig tart.