Zöldség-Gyümölcs

Szamóca az alagútból

Agrofórum Online

Az Egyesült Királyság egyik legimpozánsabb bogyósgyümölcs-termelőjeként a Hall Hunter csapata mindig új, piacbővítő és a vállalkozást fenntartó terjeszkedési irányokat kutat fel. Az alagutas rendszerben termesztett szamóca immár hőszivattyúk segítségével képes biztosítani a megfelelő terméshozamot - olvasható a hortidaily.com-on.

Fűtetlen és fűtött alagút

,,A technológia rendkívül kismértékű karbonlábnyommal jár” – mondja Brent Lawson, a Hall Hunter ügyvezető igazgatója. ,,Azáltal, hogy meghosszabbítottuk a szezont, 800 tonna szamóca megtermelésére nyílik lehetőségünk, amit enélkül Spanyolországból illetve Hollandiából kellene importálnunk.”

A termelő elmondása szerint azonnal látható, hogy mely alagutakat fűtik, és melyeket nem: reménykedtek abban, hogy már április 1-én elkezdhetik a szedést, ám ez a dátum 10-re tolódott. Ennek dacára azonban a fűtetlen termesztő-berendezésekhez képest 4-5 hetes előnyben vannak.

Ez év januárja óta az összesen 80 ha termőterületből 11 ha-nyit fűtenek a 8.8 MW kapacitású hőszivattyús rendszerrel. A korábbi szezonkezdés megvalósítása mellett Hunter a terület évvégi kibővítését is tervezi.

A korai valamint kései brit szamóca iránt egész évben nagy az igény. A felvásárlók különböző módon reagálnak a fejlesztésre: akadnak, akik első sorban az olcsóbb spanyol árut célozzák meg, míg sokan első sorban a brit szamócára esküsznek – ha lehet minél hamarabbi beszerzéssel. Szerencsére a technológia segítségével utóbbi igény is kielégíthetővé válik. Az alagutak elektromos ellátása is megújuló forrásokból származik.

A rendszert az Ebtech Energy Systems telepítette. Becsléseik szerint az elkövetkezendő 20 évben a berendezés segítéségvel 44 000 tonnányi szén-dioxid kibocsátása akadályozható meg – a gázfűtéses üvegházakhoz képest. A Temze mellékfolyója, a Lodden biztosítja egész évben a megbízható energiaforrást, amely a leghidegebb napokon is hőt szolgáltat. A munkálatok 2020 júliusában kezdődtek meg a – többek között – 160 km hosszúságú hőelosztó csőrendszer kialakításával, de csak decemberben helyezték üzembe azt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Földieper: évek óta változatlan árat fizetnek a kereskedők a termesztőknek

2024. május 14. 11:10

A felvásárlási árak 3-4 éve változatlanok, az epret továbbra is nagy mennyiségben 1500 forintért veszik a kereskedők.

Miféle apró kukacok rághatnak a szamóca terméseiben?

2024. augusztus 21. 04:37

Szeretném a segítségüket kérni. Milyen apró kukacok rághatnak a folyton termő földi eper termésében?

Nagyon kitettek a gyümölcsösök a károsítóknak, kórokozóknak

2018. május 23. 08:03

Az időjárási körülmények most főként a kártevők szaporodásának kedveznek a kertészeti kultúrákban, de a helyi körülmények néhány kórokozó terjedésének is kedvező feltételeket teremtenek.

Friss, zamatos szamóca – itt az idő, használjuk ki!

2023. május 27. 06:34

Minél érettebb, annál zamatosabb a szamóca. Itt az idei év első igazi hazai gyümölcse!