Gépészet

HETECH berendezések: „Van élet a mérleg után”

Agrofórum Online

A gabonatermesztők jól tudják, hogy a gazdálkodási év nem ér véget a betakarítással, hiszen a termény megfelelő tisztítása, szárítása, tárolása is nagy figyelmet kíván. Az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon néztük meg a kecskeméti HETECH Trend Kft. újításait.

 

A főként gabonasiló technológiáiról, illetve szárítóberendezéseiről és terménytisztító gépeiről ismert kecskeméti cég saját tervezésű, fejlesztésű és kivitelezésű berendezései hazai- és nemzetközi viszonylatban is egyre ismertebbek.

Kíméletes és hatékony eltávolítás

A nagy mennyiségű termény hosszú távú tárolása során fontos annak megfelelő minőségű és mennyiségű megőrzése, ami – számos tényező mellett – könnyű mozgathatósággal, szellőztetéssel érhető el. Az erre a célra készített speciális gabonasilók, és azok technológiai berendezéseinek teljes és kíméletes ürítését teszi hatékonyabbá az a HETECH Trend Kft. által fejlesztett kihordó csiga, amelyet az év legrangosabb agrárkiállításán láthatott a közönség.

A gabonatároló silóban alkalmazott technológiai újítás egy nagyteljesítményű bolygó csiga, amely 60 tonna/óra teljesítménnyel képes a siló alján lévő termény kíméletes eltávolítására.

„A fejlesztés igénye abból keletkezett, hogy vannak olyan 1000-1500 tonnás „puffer” silóink, amelyeket például kikötőkben, uszályrakodásnál szükséges gyorsan kiüríteni. A tervezés során a teljesítménynövelés és a kíméletes anyagmozgatás volt az elsődleges cél. Ez egy nyitott csiga, ami nem akaszt, nem tör, csak torlaszolásos kényszermozgást hoz létre a központi tolózár felé, és ezzel a silóban megmaradt anyagot a legutolsó szakaszban is képes hatékonyan és kíméletesen eltávolítani” – magyarázta Csabai Viktor ajánlati mérnök, hozzátéve, hogy a csiga más, már korábban épített technológiába is beilleszthető.

A kisebb gazdaságok ideális szárítója

A cég által gyártott, többnyire egyedi megoldású terményoszloppal, moduláris felépítéssel, több ponton kialakított ventilátor elhelyezéssel, hővisszanyerő rendszerrel és innovatív porleválasztó berendezéssel rendelkező H-TECH típusú szárítóberendezések jól illeszkednek a hazai terményfajták betakarítási technológiáihoz, valamint a különféle méretű és profilú gazdaságok által támasztott igényekhez.

„A FARMER típus a szárítócsalád új tagja, a 2014/15-ös év során végzett fejlesztésünk eredménye, ami a tavalyi AGROmashEXPO-n debütált. A kis teljesítményű (4-7-10 tonna/órás) szárítók leginkább a 80-150 hektáros területen gazdálkodók igényeit szolgálják ki.”

A tökéletes magtisztításért

A betakarított szemes termény fajidegen elemeinek, szennyeződéseinek kiválogatását és eltávolítását végzi az a terménytisztító gép, amely szintén a cég újításai közt jelent meg a kiállításon.

„Tisztítógépek már régóta léteznek nálunk, a legújabb fejlesztésünk az a „kisgép”, amely 25 tonna/órás teljesítménnyel tudja végezni a feladatát. Ezt a vevőbarát árral rendelkező technológiát szintén a kevesebb hektáron dolgozó gazdák számára ajánljuk.”

„Nekem ez a 17. AGROmashEXPO rendezvényem, és számos hazai, valamint nemzetközi kiállítás szervezésében részt veszek. Épp most készítettem egy vásárló-hajlandósági diagramot, ami a tavalyi évtől mutat élénk növekedést. Úgy látom, hogy egyre többen teszik félre a pályázatok által kínált beruházási lehetőségeket és kezdenek önmegvalósításba. A mi technológiánk – a gépészet és a berendezések felépítése – a kisgazdaságoktól a nagyüzemi technológiákig képes lefedni célközönségünk elképzeléseit, álmait, és ami nagyon fontos, hogy ez a kapcsolat a felek között egy bizalomra épülő, hosszú távú együttműködési kapcsolatot eredményez. Jónak látom a piacot, a tavalyi és az idei év is nagyon intenzív volt” – magyarázta Csabai Viktor.

Az 1998-ban alakult Hetech Trend Mérnöki Iroda Kft. a gabonatárolók (fémsilórendszerek, horizontális tárolók), terményszárítók és tisztítók tervezése, építése és ezek komplett technológiai rendszerként való kivitelezése területén mára Magyarország egyik vezető vállalkozásává vált. Magas színvonalú munkájuk – az európai uniós jogszabályok és szabványok előírásainak is megfelelően – a szárítótelepek tervezése és kivitelezése terén szerzett számukra jelentős hazai és nemzetközi eredményeket.

(Csomós Éva – Agrofórum Online – Fotók: Gribek Tímea)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

John Deere 8R/RT/RX új nyomatékváltó-opcióval: az egyedi EVT/eAutoPowr

2024. szeptember 16. 15:10

Az EVT nyomatékváltó fokozatmentes kategóriájú, ami az 50 m/h – 50 km/h sebességtartományban bármekkora haladási sebesség kiválasztását lehetővé teszi.

Fliegl KDS 140 láncos mélyágyas egytengelyes trágyaszóró nagy lábakon

2024. szeptember 12. 14:10

Tipikusan a depóból szórás eszköze, amikor a holtidőben előre kideponáljuk a kiszórandó szervestrágyát, és onnan gyorsan juttatjuk ki a táblára a megfelelő időpontban.

Optimalizáljuk a termelési költséget és maximalizáljuk a hozamot!

2024. szeptember 10. 17:10

A 4 és 6 méter munkaszélességű LEMKEN Solitair DT vetőgép-kombinációk a 2023. évben kerültek kereskedelmi forgalomba és több országban azonnal sikert arattak sokoldalúságukkal, valamint magas szintű „precíziós tudásukkal”. Az idei évben egy új, 9 méter munkaszélességű változat is forgalomba került.

Kubota M6002 széria – a gazdák elvárásai alapján tervezve

2024. szeptember 7. 12:10

Az M6002 motorháztetője alatt a mezőgazdasági piac legerősebb 4 hengeres, Stage V besorolású motorja rejlik.

Átadták a RAGT Termelői Verseny díjait az AGROmashEXPO-n

2020. január 24. 14:27

A 2019. évi versenyben az RAGT nagyágyújának az RGT Mexininek jutott a főszerep.

AGROmashEXPO, AgrárgépShow 2019

2019. január 15. 14:41

Egy hét és újra AGROmashEXPO, AgrárgépShow a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban! Magyarország agráripari csúcsrendezvénye január 23-26. között várja az érdeklődőket. Társkiállítások: Magyar Kert, Szőlészet és Pincészet.

YieldON biostimulátor - Magyar területeken tesztelve

2018. március 14. 08:07

A YieldON egy hatékony, termelőbarát, kedvező hektárköltségű, új generációs biostimulátor, amelynek használatával a vizsgálatok szerint átlagosan 8%-os hozamnövekedést lehet elérni.

Szerdán nyit az AGROmashEXPO – az Agrofórummal

2023. január 24. 17:45

Négy nap, hét pavilon, 300 kiállító – 2023. január 25-én megnyitja kapuit hazánk legjelentősebb agrárrendezvénye.