Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

A szója a zöldítésen kívül is csábító a gazdáknak

A szója a zöldítésen kívül is csábító a gazdáknak

Agrofórum Online

Sokan érdeklődtek az AGROmashEXPO ideje alatt a Karintia Kft. standján a szója termesztéséről, többen is jelezték, hogy 2018-ban kipróbálnák a fehérjenövényt, ami azért is lehet meglepő, mert a zöldítés szabályainak változása sokáig egy kicsit beárnyékolta a szójatermesztés magyarországi jövőjét.

Kőrösi Tibor, a Karintia Kft. fejlesztési vezetője is arról beszélt élő adásunkban, hogy a jogszabály megjelenésekor még nagy volt a bizonytalanság, és sok volt a kérdőjel, de mostanra kiderült, hogy a termelők jelentős részének a zöldítés csak harmadlagos szempont volt. A legfontosabbnak az bizonyult, hogy eredményesen lehessen szóját termeszteni, a második szempont volt a fehérjetámogatás, és a zöldítés kapcsán igényelhető forrás csak a harmadik helyen áll.

Összességében tehát elmondható, hogy a Karintia Kft. tapasztalatai szerint a szójatermesztésben nem lesz jelentős változás, a bioszójával kevesen fognak próbálkozni, a zöldítést pedig más módon oldják meg a termelők – ugaroltatással vagy másodvetéssel. Ez utóbbi minden bizonnyal nagyon népszerű lesz, hiszen Kőrösi Tibor szerint már most szép számmal vannak megrendeléseik a vetőmagkeverékekre, míg az előző években csak áprilistól, vagy még inkább májustól indult be az érdeklődés.

A fejlesztési vezető videónkban arról is beszélt, hogy új termékként a korai éréscsoportba tartozó, saját nemesítésű Angelica fajtával bővítették a Kartintia Kft. termékkínálatát. Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy mivel első éves fajtáról van szó, így a vetőmag minden bizonnyal nagyon gyorsan el fog fogyni. Ez persze a többi szójára is igaz, hiszen, ha valaki a napokban meglátogatja a cég honlapját, már egy felhívást találhat rajta, miszerint fogynak a karintiás szóják, két bőtermő fajtájukra, a SIGALIA-ra és az ENERGY-re nem is tudnak további megrendelést felvenni.

Feszes technológiával kimagasló hozamok - a szélsőségek ellenére is (Videóval!)

2019. június 24. 07:24

A KITE Zrt. a nyár végi és az őszi vetésű kultúrákban nagy termést garantáló korszerű talajművelési és vetési technológiákat dolgozott ki az elmúlt években, és ehhez az agrotechnikához a legjobban illeszkedő hibrideket ajánlja.

Áremelkedést okozhat a csökkenő ausztrál búzaexport

2019. június 22. 11:52

A gyengülő ausztrál export hatással lesz a globális referenciaárakra, amelyek május elejétől számított hat hét során már amúgy is közel 30 százalékot emelkedtek az alacsonyabb globális készletekkel kapcsolatos aggodalmak miatt.

Csökken az unió őszi káposztarepce termése

2019. június 19. 12:18

A repce az EU fő olajnövénye: ehető olajként, bioüzemanyagként, valamint állati takarmányhoz használják fel.

Kevés repce teremhet az idén Franciaországban

2019. június 16. 04:47

Az előrejelzés szerint 2,94 tonnás hektáronkénti hozam várható, ami nem csupán a tavalyi 3,06 tonnától marad el, hanem ez a legalacsonyabb érték 2007 óta.

Nem volt az AGROmashEXPO-n? Megmutatjuk képeken!

2019. január 25. 16:24

Közel 350 hazai és külföldi cég vonultatta fel termékeit, gépeit, szolgáltatásait az idei AGROmashEXPO-n és AgrárgépShow-n.

Gépinfo Képgaléria

Díjazták a 2018-as év legjobb magyar mezőgépeit

2018. január 28. 11:51

Három magyar fejlesztésű és gyártású mezőgazdasági gépet díjazott a szakmai zsűri az idei AGROmashEXPO kiállításon.

Március második félében a Solvitis jó megoldás lehet a foszforhiányos repcében

2018. március 2. 18:10

A készítmény magas foszfortartalma polifoszfát formában van jelen, ami gyors, ugyanakkor elnyújtott felvételt tesz lehetővé.

YieldON biostimulátor - Magyar területeken tesztelve

2018. március 14. 08:07

A YieldON egy hatékony, termelőbarát, kedvező hektárköltségű, új generációs biostimulátor, amelynek használatával a vizsgálatok szerint átlagosan 8%-os hozamnövekedést lehet elérni.