Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

A szója a zöldítésen kívül is csábító a gazdáknak

A szója a zöldítésen kívül is csábító a gazdáknak

Agrofórum Online

Sokan érdeklődtek az AGROmashEXPO ideje alatt a Karintia Kft. standján a szója termesztéséről, többen is jelezték, hogy 2018-ban kipróbálnák a fehérjenövényt, ami azért is lehet meglepő, mert a zöldítés szabályainak változása sokáig egy kicsit beárnyékolta a szójatermesztés magyarországi jövőjét.

Kőrösi Tibor, a Karintia Kft. fejlesztési vezetője is arról beszélt élő adásunkban, hogy a jogszabály megjelenésekor még nagy volt a bizonytalanság, és sok volt a kérdőjel, de mostanra kiderült, hogy a termelők jelentős részének a zöldítés csak harmadlagos szempont volt. A legfontosabbnak az bizonyult, hogy eredményesen lehessen szóját termeszteni, a második szempont volt a fehérjetámogatás, és a zöldítés kapcsán igényelhető forrás csak a harmadik helyen áll.

Összességében tehát elmondható, hogy a Karintia Kft. tapasztalatai szerint a szójatermesztésben nem lesz jelentős változás, a bioszójával kevesen fognak próbálkozni, a zöldítést pedig más módon oldják meg a termelők – ugaroltatással vagy másodvetéssel. Ez utóbbi minden bizonnyal nagyon népszerű lesz, hiszen Kőrösi Tibor szerint már most szép számmal vannak megrendeléseik a vetőmagkeverékekre, míg az előző években csak áprilistól, vagy még inkább májustól indult be az érdeklődés.

A fejlesztési vezető videónkban arról is beszélt, hogy új termékként a korai éréscsoportba tartozó, saját nemesítésű Angelica fajtával bővítették a Kartintia Kft. termékkínálatát. Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy mivel első éves fajtáról van szó, így a vetőmag minden bizonnyal nagyon gyorsan el fog fogyni. Ez persze a többi szójára is igaz, hiszen, ha valaki a napokban meglátogatja a cég honlapját, már egy felhívást találhat rajta, miszerint fogynak a karintiás szóják, két bőtermő fajtájukra, a SIGALIA-ra és az ENERGY-re nem is tudnak további megrendelést felvenni.

Elérhető az őszi búza kísérlet eredménye

2019. szeptember 16. 13:59

Összesen 45 őszi búzafajtát teszteltek az ország tíz különböző pontján a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács posztregisztrációs kísérletében. Az eredményekről egy összefoglaló kiadvány készült a gazdálkodók számára.

A repce vetésének kedvezett a csapadékos idő

2019. szeptember 11. 10:17

Országszerte zajlik a repce vetése, a csapadékos időjárás kedvező hatással van a magok fejlődésére.

Szeptember 15: fontos határidő közeleg!

2019. szeptember 10. 12:09

Szeptember 15-éig kell megfizetni a kárenyhítési hozzájárulást, szeptember 30-áig lehet aszálykárt bejelenteni.

Az esőerdő rovására bővül a brazil szójatermesztés

2019. szeptember 7. 12:30

A 2019/2020-as szezonban a brazil szójatermés elérheti a 123 millió tonnát is, míg a világ legnagyobb szójafogyasztója, Kína csupán mintegy 17 millió tonnát takaríthat be.

Az MKB Csoport két tagja is az AgrárgépShow-n

2018. január 23. 09:25

A HUNGEXPO-n megrendezésre kerülő Agrárgépshow 2018 az év legnagyobb hazai agráripari kiállítása, ezért az MKB Pénzügyi Csoport számára kiemelten fontos, hogy teljes agrárportfoliójával képviselje magát az eseményen.

A magyar mezőgépfejlesztés az elmúlt évben is sikeres volt

2019. január 29. 09:36

„Az év magyar mezőgépe 2019” díj odaítéléséhez a zsűrinek 33 vállalat termékeit kellett megtekintenie. Ezért a legjobb hazai mezőgép kiválasztása nehéz feladat volt és csak hosszas, részletes értékelés után született meg a végeredmény.

Pneusej vetőgépek - Nagy területteljesítmény akár 100 lóerős traktorral is

2018. március 2. 18:01

A Pneusej több mint 20 éve van jelen a vetőgéppiacon, kezdetben az Accorddal, majd onnan kiválva saját csapatával fejlesztette termékeit.

Gépészet Videó

Väderstad finomhangolás az aprómagvak precíz vetése érdekében

2018. március 6. 22:09

A Väderstad Tempo V változtatható sortávú vetőgépet tavaly mutatták be, így nem véletlen, hogy az AgrárgépShow-n is nagy érdeklődés övezte.

Gépészet Videó