Terményárak

Javulnak az időjárási kilátások, csökkennek az árak

Agrofórum Online

Rossz hangulatban indult a hét az agrárpiacokon. Chicagóban és Európában is csökkent a főbb termékek kurzusa. Az Egyesült Államokban a búza 1 százalékot, a kukorica 3,7 százalékot, a szójabab pedig 2,4 százalékot vesztett értékéből, miközben a repce kurzusa stagnált. Párizsban a malmi búza értéke 1,1 százalékkal, a kukoricáé 0,5 százalékkal, a repcéé pedig 1,4 százalékkal csökkent. A takarmánybúza árszintje stagnált.

Az amerikai kukorica határidők hétfőn csaknem négy százalékkal csökkentek a technikai alapú eladások és a középnyugati időjárás javulására vonatkozó előrejelzések együttes hatására. Mindez akkor történt, amikor a kukorica a növekedésének kulcsfontosságú szakaszához közeledik.

A szójabab ára több mint 2 százalékkal esett, a búza pedig gyengébb tendenciát követett, ahogy az amerikai őszi búza betakarítása beindult.

„Az alapok egyik napról a másikra eladásba kezdtek, miután a hétvégi időjárási modellek hűvösebb és nedvesebb előrejelzést adtak ki az Egyesült Államok számos kulcsfontosságú növénytermesztési területén” – közölte Arlan Suderman, a StoneX árupiacokért felelős vezető közgazdásza.

Egyes elemzők a gabonafélék hétfői csökkenését úgynevezett követő értékesítésnek tekintették, a kukorica és szójaolaj gyenge pénteki zárás után. Az árupiaci alapok jelentős nettó long, azaz áremelkedésre spekuláló pozíciókat tartanak mindkét árucikkben, így a piacok kiszolgáltatottak maradnak a long pozíciók felszámolásával kapcsolatban.

A határidős ügyletek annak ellenére estek vissza, hogy a kereskedelmi várakozások szerint az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) heti jelentésében az amerikai termésminőség csökkenését jelezheti majd, tükrözve a múlt heti forró időjárási stresszhelyzetet.

Európában is egyértelmű eladói fölény alakult ki. Párizsban a malmi búza árszintje 2,25 euróval a tonnánkénti 209 euró/tonnára mérséklődött a szeptemberi határidőre. A forgalom nem volt túl élénk, összesen 16 929 kontraktust kötöttek, decemberre már valamivel nagyobb volt az érdeklődés, 18 522 üzletkötés jött létre a távolabbi határidőre. Itt is 209 eurós kurzus alakult ki, az árszint 2 euróval mérséklődött. A kukorica ára 1,25 euróval a tonnánkénti 259,75 euróig mérséklődött. A repce 509,75 euró/tonnás záró értéke 7 eurós lejtmenetet jelentett. Londonban a takarmánybúza ugyanúgy 192 angol fontba került tonnánként, mint pénteken.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alaposan bezuhant a búza ára pénteken

2024. október 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is olcsóbb lett, ám a repce pluszban zárt.

Segítette a kukorica drágulását a rekordméretű export

2024. október 18. 07:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is pluszban zárt, a takarmánybúza olcsóbb lett.

Csökkent a szójabab ára a Trump-tarifavita kapcsán

2024. október 17. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Olcsóbb lett a kukorica, mert zuhant a kőolaj ára

2024. október 16. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Kéthavi csúcson a szójabab a hatalmas kínai vásárlás miatt

2023. november 9. 10:40

Szerdán újra a vevők voltak a főszereplők a terménypiaci kereskedésben. Chicagóban a búza 3,4 százalékkal, a kukorica 1,6 százalékkal, a szójabab pedig 0,3 százalékkal drágult, a repce 0,3 százalékos értékcsökkenése kivételt jelentett. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Nyomás alatt vannak a terménypiacok

2023. június 23. 07:28

Amerikában az eladóké, míg Európában még a vevőké volt a főszer a terménypiacokon a csütörtöki kereskedés során. Chicagóban a búza ugyan 0,9 százalékkal drágult, de a kukorica 1,2 százalékkal, a szójabab 0,8 százalékkal, a repce pedig 0,2 százalékkal lett olcsóbb. Európában mind a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce értéke csökkent.

Terménypiac: megtört a pozitív lendület az acél és a szója ellentéte miatt

2018. március 12. 16:48

A korábbi jelentős eladási pozíciókat felszámolták, a lágy búza kivételével a vételi oldal erősödött meg.

Terménypiac: nem érdemes várni az új termény értékesítésével

2018. június 5. 10:03

A májusi eső aranyat ér és ha a terméskilátásokat nézzük, ez igaz. Ha azonban a pénzügyi bevételi oldalt számoljuk – ez nem mindig igaz.