8℃ 3℃
december 11. Árpád, Árpádina, Damazusz
Növénytermesztés

Rendszert fejlesztettek ki üvegházak légköri szén-dioxidjának megkötésére

Agrofórum Online

Egy norvég cég olyan, a légköri szén-dioxid (CO2) megkötésére alkalmas rendszert fejlesztett, amely az üvegházban termesztett növények fejlődését támogatja.

Jarle Skjæveland, a GreenCap Solutions ügyvezetője szerint az új technológia használata során nem történik a környezet tekintetében káros anyagok kibocsátása. A új termék értékesítése jelenleg Norvégiában és külföldön egyaránt történik. Mint azt Skjæveland elmondta, a végső cél az üvegházak fosszilis energiahordozóktól való függetlenítése és ezzel párhuzamosan a terméshozam növelése. A rendszer emellett lehetővé teszi a képződő kondenzvíz újrahasznosítását, amelynek további költségcsökkentő vonzata is van.

A GreenCap Solutions csapata a fosszilis energiahordozó-iparral kapcsolatos több évtizedes tapasztalatát jelenleg az üvegházak fejlesztésébe csatornázza.

A CO2 molekulák légkörből történő megkötéséhez iparilag előállított (de a természeteben is megtalálható) zeolitot használnak (amely valójában nem új a nap alatt: már az 1960-as évek óta ismeretes az anyag ipari felhasználhatósága). A zeolit, porozitásának köszönhetően nagy mennyiségű gáz megkötésére alkalmas (a zeolitcsoport tagjai víztartalmú nátrium-kalcium-aluminoszilikátok).

A szén-dioxid folyamatosan, 10 percenként ismétlődő keringetés útján áramlik az üvegház belterében. Mivel a keringető rendszernek köszönhetően a magas kültéri hőmérséklet ellenére is fenntartható az alacsonyabb beltéri, a növények számára is kedvező hőfok, ezért a rendszer déli, Egyenlítő-környéki területekre történő telepítésében nagy potenciál rejlik. Az ilyen régiókba történő kihelyezések további előnye, hogy a nagy mennyiségben rendelkezésre álló besugárzás a napenergia magasabb fokú hasznosítását is megengedi.

A vállalat ismerve a szén-dioxid alapú ipari technológiákat, jelenleg a technológia kiterjeszthetőségén dolgozik az egyes vállalatok által termelt CO2 megkötésének lehetőségeit illetően.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9327520/we-store-co2-from-the-outside-air-to-make-plants-grow-faster/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szándékosan vetették túl sekélyre a gabonát, ez történt vele

2025. december 9. 16:10

Melyikkel ártunk vagy használunk többet: ha túl mélyre vagy túl sekélyre vetjük a magokat? Egy érdekes kísérlet most megmutatja.

Új megoldás a toxinos kukorica hasznosítására

2025. december 8. 08:10

A MATE kutatói rovarok segítségével találtak fenntartható választ a mikotoxinokkal szennyezett kukorica hasznosítására.

Drágább lett a karácsonyfa? Mutatjuk a pontos árakat

2025. december 7. 07:10

Stabil a kínálat, nőnek az árak. Így alakul a luc-, ezüst- és nordmann-fenyő piaca 2025-ben, termelői adatok alapján.

Sokan váltottak kalászosokra kukorica helyett, nagy baj lehet belőle jövőre

2025. december 5. 13:10

Milyen növénnyel helyettesítsék a kukoricát azok a termelők, akik idén is ráfáztak a kultúra termesztésére? És miért alacsonyak a kalászos gabonák felvásárlási árai?

Tizenhat centes osztalékot fizet a Fendt tulajdonosa

2019. október 29. 11:42

Az AGCO nettó árbevétele 9,35 milliárd dollár volt tavaly, ami megfelelt az elemzők előzetes várakozásának, idén enyhe csökkenés a várakozás, 9,31 milliárd dolláros bevételre számítanak a szakértők.

NORAC keretmagasság-szabályozás - Ultraszónikus talajművelés

2019. január 23. 12:18

A Topcon által gyártott NORAC keretmagasság-szabályozás egy automatikus mélységbeállítási rendszer, amely minden típusú, hidraulikus mélységszabályozóval rendelkező kultivátor számára alkalmas. A berendezés a talajfelületet ultrahangos érzékelőkkel „leolvassa”, és menetközben automatikusan beállítja a gépet a kívánt munkamélységre.

Tartósítás konzervek és hűtőberendezések nélkül

2021. március 27. 13:13

Az élelmiszer tartósításának a kialakulása egyidősnek tekinthető az emberiség történetével. Hagyományos értelemben véve az „ősi” tartósító eljárások közé sorolhatjuk a szárítást, az aszalást, a besűrítést, a füstölést, a sózást, a savanyítást, az erjesztést vagy akár a természetes hűtést is.

12 kertészeti robot, amire érdemes odafigyelni

2022. július 16. 14:12

Íme, tizenkét kertészeti robot-megoldás, amelyekre érdemes odafigyelni.