Gépészet
Gépészet

Mini vagy Maxi? Hogyan tovább traktorfejlesztés?

Mini vagy Maxi? Hogyan tovább traktorfejlesztés?

Agrofórum Online

Háromszáz iparági szakértő vett részt a Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) fórumán, ahol a fő téma a traktorok jövője, illetve a jövő traktorainak kialakítása volt. A szakértők véleménye szerint a gumikerekes traktorok elérték ésszerű határaikat, ezért a jövőben a rajokban együttműködő, autonóm működésre képes mini erőgépek (swarm) játszhatnak meghatározó szerepet a szántóföldi munkákban.

Az új nagy teljesítményű traktorok rendkívül drágák, viszont a tömegük még így is túl kicsi ahhoz, hogy hatalmas teljesítményüket hatékonyan alakítsák át vonóerővé. A további jelentős tömegnövelés azonban számos ok, főleg a káros talajtömörítő hatás miatt már nem tűnik követendő fejlődési iránynak.

Az emissziós előírások növelik a költségeket

A fórum egyik előadása, amelyet Joachim Pfannstiel-Wolf, egy 1150 hektáron gazdálkodó németországi növénytermesztő tartott kissé szkeptikusan beszélt a költségek alakulásáról. Számításai szerint az 1970-80-as évek traktorai mai árakon számolva kW-onként 695 euróba kerültek, 2011-ben ez az érték már 875 euróra emelkedett, manapság pedig már eléri a 950 eurót, aminek fő oka az egyre szigorodó emissziós követelmények kielégítése miatti fejlesztésekben keresendő. Ennek következtében a gazdaság jövedelmezősége – a tulajdonos számításai szerint – ma hektáronként mintegy 50 euróval alacsonyabb, mint harminc-negyven éve.

Az 500 LE teljesítményű Fendt 1000 traktora alapján Joachim Pfannstiel-Wolf úgy gondolja, hogy a traktorok mérete elérte a maximumot. A 14 tonna tömegű Fendt 1050 fajlagos teljesítménytömege 38 kg/kW. Ha ezt 60 kg/kW-ra akarjuk felvinni, akkor 8 tonnával kellene növelni a traktor tömegét. Ez már problémát jelentene a közúti közlekedésben, de legnagyobb veszélyt a káros talajtömörítés okozná.

Fendt 1050 traktor

Ha a traktorok méret- és teljesítménynövekedése az elmúlt évtizedekben látható ütemben folytatódik, akkor 2030-ra a csúcsmodellek 33 tonna körüli, 800 lóerős monstrumok lesznek.

Heribert Reiter (AGCO) szerint a kombájnok mérete elérheti az 50 tonna tömeget és 900 LE motor teljesítményt, ami a betakarítógépek maximuma lehet. Ezért úgy gondolja, hogy a jövő kihívására a válasz nem ez, hanem a kisméretű rajban dolgozó robotok lesznek.

Mini robotok a jövő ígéretei

A Fendt által indított Xaver fejlesztési projekt ígéretes eredményekkel kecsegtet. A mini robotok rajban, feltöltés nélkül két-három órát képesek megállás nélkül dolgozni, majd 30 perc töltés után folytatni a munkát. Egy 12-15 robotból álló raj olyan teljesítménnyel dolgozik, mint egy nyolcsoros vetőgéppel üzemelő traktor.

Xaver projekt

A Xaver robotok egy átlagos traktorhoz képest 95%-kal kevesebb hőt fejlesztenek, 95%-kal kisebb zajt keltenek, 80%-kal csökkentik a talajtömörítés mértékét és 70% energiát takarítanak meg. További előnyként jelentkezik, hogy alkalmazásukkal 50%-kal csökkenthető a növényvédő szer és 5%-kal a vetőmag felhasználás. A robot tömege nem több, mint 40 kg, ezért vonóerő kifejtésre nem alkalmas, vagyis a talajműveléshez továbbra is traktort kell alkalmazni.

A Fendt Xaver rendszere 6-12 koordinált robotot és egy felhőplatformot alkalmaz a kukorica vetési folyamatának tervezéséhez, monitorozásához és pontos dokumentálásához

Professzor Thomas Herlitzius egyetért azzal, hogy nagy vonóerő kifejtésére továbbra is traktorokat kell használni. Viszont részt vesz a Feldschwarm projektben, mert meggyőződése, hogy a nagyméretű gépek robotrajokkal való helyettesítésével foglalkozni kell. Ha ugyanis egy gép teljesítményét növelni akarjuk, akkor az együtt jár a tömeg növekedésével. Ugyanakkor a nagyteljesítményű gépcsoportok éves üzemeltetési ideje csökken. Ezért a traktorgyártóknak csökkenteni kell a tömeget és növelni a teljesítménysűrűséget. Véleménye szerint swarm technológia bevezetése elkerülhetetlen és úgy gondolja, hogy ez még 2030 előtt megtörténhet.

Ezzel kapcsolatban Mr. Pfannstiel-Wolf gazdálkodó kétségeit fejezte ki. Szerinte ez lehetséges azokban a régiókban ahol a táblaméretek megfelelően nagyok, de nem Németország nyugati részén. Két, egyébként csúcstechnológiát képviselő otthoni robotporszívójának lakáson belüli mozgását alapul véve, nehezen tarja elképzelhetőnek, hogy belátható időn belül mondjuk a Düsseldorf környéki utakon és mezőgazdasági területeken húszas nagyságrendben dolgozzanak robotok.

SwarmFarm Ausztráliában

Az ausztráliai SwarmFarm cég olyan mezőgazdasági robotokat fejleszt, amelyek forradalmasíthatják a növénytermesztést. A cég által kifejlesztett robotok nem csupán vezető nélküli traktorok, hanem egy új technológia megvalósításának eszközei, mivel felszerelhetők többféle művelet megvalósítására alkalmas eszközökkel és alkalmasak önálló és rajban történő üzemeltetésre egyaránt. 

SwarmBot robotraj

SwarmBot vezető nélküli mini traktorok

A 18 kW teljesítményű dízelmotor által hajtott prototípus gép 8 km/h sebességgel dolgozott permetezésben és kaszálásban. A SwarmFarm technológia célja, a termelés produktivitásának növelése nagytáblás növénytermesztés és kertészeti technológiai feladatokban (vetés, gyomirtás, műtrágyázás, betakarítás) high-tech robotok rajban történő alkalmazásával.

A programban részt vesz az University of Sydney (Australian Centre for Field Robotics), a Queensland University of Technology (Farm Robotics Unit), a Bosch Australia és a ChemChina (Adama division). Gavin Smith elnök (Bosch Australia) véleménye szerint a farmerek készek részt venni a mezőgazdaság negyedik forradalmában, amely az automatizáláson, a szenzortechnikán, és a felhő alapú valósidejű adatkezelésen alapul.

Forrás: www.futurefarming.com; https://www.farmonline.com.au/story/5199871/robot-farming-business-seeks-14m-for-commercial-launch/; https://www.swarmfarm.com/media/

John Deere robot traktor: nem álhír – valóság!

2019. november 18. 15:36

A munkagéppel egy egységet alkotó kompakt elektromos traktor teljesítménye 500 kW. Járószerkezete lehet kerekes vagy gumihevederes.

A Massey Ferguson okos teljesítmény programja megjelenik a Stage V MF 6700 S szériában

2019. november 14. 11:03

A kompakt méretek sokoldalúságot és agilitást eredményeznek, aminek a haszna a csekély fordulókör. A kategórián jelentősen túlmutató hidraulikarendszer és a könnyű kezelés tökéletes rakodótraktorokká is teszik a gépeket.

Hannoverben a jövő traktora – Bemutatkozott az első hibrid STEYR

2019. november 12. 10:34

A traktorok következő generációinak tervezésénél a károsanyag-kibocsátás minimálisra vagy nullásra csökkentése fontos vezérelv, amire most az osztrák STEYR is megpróbál választ adni - sok más mellett.

Gépészet Videó

Szántáselmunkáló hengerek hazai referenciákkal

2019. november 5. 14:33

A szántáselmunkáló hengerek alkalmazása a munkagépek közül talán a legszélesebb körű. Használata tavasszal elkezdődik a felfagyások kezelésére, a bokrosító hengerezésre, utána nyáron kapcsolt munkagépként (pl nehéztárcsa után) a talajmunkák lezárására és ősszel a magágykészítésre, vetések lezárására illetve szántáselmunkálásra vehetjük igénybe ezt a sokoldalú munkagépet.

Steyr traktorok a legnagyobbaktól a legkisebbekig

2018. április 1. 10:12

A paletta legnagyobb tagja a Terrus, amelynek két modellje 288 és a 313 lóerő teljesítménnyel érhető el, mindez pedig 13 tonnás súly mellett.

New Holland T6 Dynamic Command traktorok

2018. május 30. 08:44

A New Holland legújabb fejlesztésű csoport PowerShift váltójával szerelt T6 Dynamic Command erőgépének tervezésekor és megalkotásakor alapvető cél volt, hogy a rendelkezésre álló sebességcsoportok a különféle nehezebb és könnyebb szántóföldi feladatok során vagy közúti szállítás esetében egyaránt a legideálisabb átfedést biztosítsák.

Területi Szántóverseny és Veterán Gép- és Gépésztalálkozó - Jászkisér 2019.08.17.

2019. augusztus 25. 04:36

Az idei verseny a szokásos ünnepélyes felvonulással, majd üdvözlő beszédekkel és ekeáldással kezdődött. A szántóverseny kiegészítéseként a nagyszámú látogató közönség számára különböző programokat szerveztek.

Megtudtuk, mi alapján választanak robotpilóta rendszert az eredményes gazdálkodók!

2019. március 4. 08:48

A robotpilóta rendszer nem kis beruházás, melyet hosszas döntés előkészítés előz meg. Szembe kell állítani a rendszerrel elérhető hasznot, előnyöket a beruházás költségével és a mérlegnek mindig a jó irányba kell billennie!