Növényvédelmi előrejelzés

Szenved a hőségtől a gabona, tetves a napraforgó

Agrofórum Online

Az elmúlt héten folytatódott a nyári, hőségnapokkal társult időjárás. A nappali maximumok több napon is elérték, sőt túlszárnyalták a 30 Celsius fokot, éjszakánként pedig általában 15 fokra süllyed a hőmérséklet. Eső nem volt, éjszaka pedig alig alakult ki harmat. A hőségnapok felgyorsították a kalászos gabonák érését, helyenként már belevágtak az őszi árpába. Teljes erővel folyik a rétek, legelők kaszálása, a minőségre nem lehet panasz.

A tartós szárazság és meleg nagymértékben gátolja a kalászos gabonafélék kártevőinek és kórokozóinak terjedését. Az árpa lombozata már felszáradt, így megszűntek a feltételek a károsításhoz. A búza is szenved az aszálytól, a korábban kialakult fertőzések (levélfoltosságok, rozsdák, lisztharmat, kalászfuzáriózis, korompenész) beszáradtak. Fuzáriumos kalász a növényállományok legfeljebb néhány százalékán fordulnak elő. Kevesebb a gabonapoloska és a gabonaszipoly is az ilyenkor megszokottnál.

A kukoricaállományok fejlettsége országszerte igen változatos. A néhány leveles növényektől kezdve méteres kukoricával is lehet találkozni. Ahol lehetséges, ott öntöznek a növekedés felgyorsítása érdekében. Sajnos gyakori a normálistól eltérő fejlődés, sok a torz növény, ami időnként csak a vetéskori extrém időjárási viszonyokra, és a herbicidek okozta fitotoxicitásra vezethetők vissza.

A kukoricamoly rajzása folyamatos és növekvő tendenciát mutat, a három naponkénti fogás most eléri a 10 darabot. A hím-nőstény arány jelenleg 70:30. A folyamatos peterakás mellett kelnek a hernyók, zömük most L1-es fejlettségű. A hőség miatt kissé visszaesett a levéltetű fertőzöttség, viszont megkezdődött a takácsatkák felszaporodása az alsó levélszinteken. Tojások és kifejlett alakok egyaránt megfigyelhetők.

A napraforgó növények zöme elérte a csillagbimbós állapotot. A levéltetvek szaporodása itt is lelassult az aszályos napok hatására, de ugyanez jellemző a mezei poloskák betelepedésére is. A kórokozók közül a szklerotíniás tőfertőzés a leggyakoribb, arányát elsősorban a vetésváltás betartása vagy mellőzése határozza meg. Másodlagos (szekunder) fertőzés még nem tapasztalható.

Az alsó leveleken gyenge-közepes alternáriás tüneteket láthatunk, de a fertőzés erősödésére csak csapadékosabb körülmények között számíthatunk.

A meleg idő hatására több a burgonyabogár (12-15 db/100 m2), a lárvák fejlettsége változatosan alakul (L1-L4). A levéltetvek folyamatosan fertőznek, de alacsony az egyedsűrűség. Megjelentek a hervadást-és gumórothadást okozó baktériumos betegségek, főként az öntözött táblákon, viszont a burgonyavész fertőzés lelassult a számára extrém meleg miatt. Ez alól az öntözött burgonya természetesen kivétel.

Az őszi káposztarepce állományok még általában zöldek. A másodlagos hajtásokon gyakori, de nem veszélyes mértékű a levéltetű és a lisztharmat fertőzés. A fertőzés jelenlegi szintje mellett a védekezés nem indokolt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Készülődhetünk az őszi lemosó permetezésekre – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. szeptember 18. 13:10

A csonthéjas termésű meggy, cseresznye, kajszi, szilva, mandula lombhullását már az őszies idő is elősegíti.

Az őszi vetésekben garázdálkodnak a mezei pockok – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. szeptember 17. 17:10

Folytassuk a mezeipocok-populáció nyomon követését, mert a kártevő táplálkozási területe folyamatosan növekszik!

Darazsak, hangyák, monília károsítják az érett termést – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. szeptember 11. 10:10

A későn jött égi áldás már nem tudja helyrehozni az eddig okozott károkat, de sokat javíthat a később betakarításra kerülő növények állapotán.

A repcebolhák hamarosan áttelepülnek a kelő növényekre – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. szeptember 10. 10:10

Azok a gazdák, akik az elmúlt napokban megkezdték a repce vetését, jól kalkuláltak, mert gyors kelésre számíthatnak.

Levéltetű, darázs és bolha is károsít az alig kikelt repcében

2020. szeptember 22. 10:20

Az elmúlt héten tovább folytatódott a csendes, nyárvégét idéző időjárás. A nappali hőmérséklet időnként elérte a 28-30 Celsius fokot, éjszakánként viszont akár 10 fok alá is csökkent a hőmérséklet, a mély fekvésű területeken megközelítette a 0 fokot. Eső az országban sehol sem esett, így semmi sem akadályozta az őszi betakarítási munkákat, viszont a csapadék hiánya gátolja az őszi káposztarepce egyöntetű kelését és fejlődését.

Lisztharmat, monília, varasodás, perosznpóra - sok a probléma a kertészeti kultúrákban

2020. július 1. 11:01

Az elmúlt hetek változékony, de jobbára csapadékos időjárása nem maradt növényvédelmi következmények nélkül a kertészeti és szántóföldi kultúrákban.

Erős a kártevő fertőzöttség, veszélyben a repcevetés

2020. augusztus 26. 11:38

Az elmúlt napokban az augusztusnak megfelelő időjárás uralkodott országszerte. A kellemes nappali hőmérsékletet csak elszórtan zavarta meg egy-egy zápor zivatar. Az éjszakák a hónapnak megfelelően felfrissülést hoztak.

Rajzik az almamoly

2021. június 9. 12:16

Június első dekádjára megérkezett a nyáriasan meleg időjárás. A nappali maximumok rendszeresen 25-30 Celsius fok körül alakulnak, és éjszaka sem csökken a hőmérséklet 14-16 fok alá. A frontmentes időszak miatt csak helyenként alakulnak ki záporok-zivatarok. Reggelente igen erős a harmatképződés. A jelenlegi időjárás egyaránt kedvez a kártevőknek és a kórokozóknak. A májusi bőséges csapadék után intenzív a növények hajtásnövekedése, különösen ott, ahol a késői fagyok miatt gyenge lesz a termés.