Az Európai Unióban egyre növekszik az ökológiai gazdálkodásból származó termékek fogyasztása, miközben az ilyen árucikkek behozatali mértéke 2019 és 2020 között kissé csökkent.
Az Európai Bizottság „Az organikus agrár-élelmiszeripari termékek behozatala az EU-ba: a legfontosabb fejlemények 2020-ban” című közleménye tartalmazza a fő mutatókat.
2020-ban a trópusi gyümölcsök és az organikus rizs behozatala fellendült, miközben a cukoré, liszté, és egyéb gabonaféléké csökkent. Ugyanebben az évben az EU 2,79 millió tonna bio-élelmiszeripari terméket importált, azaz 1,9%-kal kevesebbet, mint 2019-ben (2,85 millió tonna). Az áruk (beleértve a gabonaféléket, a növényi olajokat és az olajos magvakat, a cukrot, a tejport, a vajat, a pörköletlen kávét és a kakaót) a 2020-as behozatal mennyiségének 48%-át, értékben pedig 29%-át tették ki. Egyéb primer termékek (beleértve a húskészítményeket, gyümölcsöket, zöldségeket, joghurtot és mézet) az import 42%-át, értékben pedig 53%-át tették ki.
A legnagyobb mennyiségű biotermék Hollandián keresztül kerül az EU-ba (ez a teljes importmennyiség mintegy 31%-a). Az országot Németország (18%), Belgium (11%) és Franciaország (10%) követi a sorban. Az EU fő ökológiai termék-beszállítói Ecuador (12%), a Dominikai Köztársaság (9%), Kína (8%) és Ukrajna (8%).
A Bizottság jelentése értelmében az organikus zöldségek és gyümölcsök importja bizonyult a legélénkebbnek: az EU 1,29 millió tonnát hozott be 2020-ban (a teljes importmennyiség 46%-a). Ennek nagy részét trópusi gyümölcsök, diófélék és fűszerek (65% organikus gyümölcs és zöldség) teszik ki. A trópusi gyümölcsök, diófélék és fűszerek behozatala 2020-ban meredeken, 0,84 millió tonnára nőtt (+ 9%). A citrusfélék (+ 31%) és az egyéb organikus gyümölcsök (+ 7%) importja is növekedett. Csak az organikus gyümölcslevek importja csökkent 2020-ban (-11%).