Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Kevesebb banánt szállított az unióba Ecuador

Kevesebb banánt szállított az unióba Ecuador

Syngenta blog

Ecuador az év első három hónapjában – az elmúlt év azonos időszakához képest – 15 százalékkal kevesebb banánt szállíthatott az Európai Unióba - írja Syngenta blog.

Amint a dél-amerikai ország banánexportálóinak egyesülete, az ACORBANEC bejelentette, a csökkenés Guatemala alacsonyabb árai miatt következett be. Ecuador ugyanis a termelők védelmében nem enged a garantált minimális felvásárlási árból, emiatt az ország versenyképessége mérséklődött.

„Guatemala 50 centtel olcsóbban kínálja a banánt, mint Ecuador, és az EU-ban egyes országok, mint például Németország, úgy döntöttek, hogy inkább Közép-Amerikában vásárolnak” – közölte Richard Salazar, az ACORBANEC illetékese, akinek adatai szerint az idei március végéig Ecuador fő piaca azért még továbbra is az EU volt, amely exportjának 29 százalékát vette át. A kivitel 23 százaléka Oroszországba irányult, majd a Közel-Kelet (12%), az Egyesült Államok (11%), Ázsia (7%), valamint Dél-Amerika (6%) következett.

Az Európai Uniós visszaesés ellenére mégis 2 százalékkal bővült az ecuadori banánexport, mégpedig Kínának és Japánnak, a két legnagyobb vásárlónak köszönhetően. Így az első negyedévben Ecuador 95,3 millió láda banánt értékesített a világpiacon, míg egy évvel korábban még csak 93,3 millió ládányit.

Zöld Kert-TÉSZ: a prémium minőség garantált

2019. november 27. 13:43

A gyorsaság nagy szerepet játszik a sikeres értékesítésben, a betakarítást követő egy héten belül a paprikának meg kell érkezni a rendeltetési helyére, a boltok polcaira.

GLOBUS: A nagyjából jó nem elég, csak a százszázalékos…

2019. november 11. 11:06

Elsősorban borsó, kukorica és zöldbab, illetve szárazáru feldolgozása történik a GLOBUS-nál. A borsó, a kukorica és a zöldbab egyaránt hazai termelőktől érkezik a gyárba.

Utolsó helyen állunk az EU-ban a napi zöldségfogyasztás tekintetében

2019. október 31. 13:16

A javasolt napi ötszöri étkezés helyett a háromszori étkezés a leggyakoribb, legtöbben az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amikor kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.

Almapiaci helyzetkép - elmarad a várakozásoktól az idei almatermés

2019. október 19. 04:35

Az almával kapcsolatban jelenleg az valószínűsíthető, hogy a hazai össztermés az augusztus közepén prognosztizált 450 ezer tonnától mintegy 15-20%-kal elmarad, így alulmúlhatja a prognózisban szereplő pesszimista 400 ezer tonnás becslést is.

Megváltozott az ökológiai termelésről és a termékjelölésről szóló uniós rendelet

2018. június 25. 12:07

Az Európai Bizottság által elvégzett felülvizsgálat szerint az ökológiai termelés uniós jogi keretét fejleszteni kell annak érdekében, hogy szabályai megfeleljenek a fogyasztók magas elvárásainak.

Versenyképtelenné válna a brit agrárexport szabadkereskedelmi megállapodás nélkül

2018. február 19. 09:48

Az Európai Unió piacára irányuló brit agrárexport nagy része versenyképtelenné válna, ha a brit EU-tagság megszűnéséig Londonnak nem sikerül szabadkereskedelmi egyezményt kötnie az unióval.

XVIII. Kalászos Gabona Fórum Visegrádon

2018. szeptember 18. 17:01

Őszi árpából szinte biztos, hogy vetőmaghiányra kell számítani, tritikálénál valószínűsíthető, hogy el fog fogyni a szaporítóanyag, míg őszi búzánál a szakmailag elfogadható 40%-os (vagy a fölötti) felújítási arányhoz biztosított a fémzárolt vetőmag.

EU-költségvetés: 25 százalékkal kevesebb jut Magyarországnak

2018. július 18. 10:20

Bár még vitatkoznak a végleges számokról, a mostani elképzelések szerint Magyarországnak az előző ciklushoz képest mintegy negyedével kevesebb, 17,9 milliárd euró (mintegy 5,76 ezer milliárd forint) kohéziós támogatást irányoz elő az Európai Bizottság (EB) a 2021-2027-es időszakra vonatkozó uniós költségvetésről szóló javaslatában - erősítette meg Marc Lemaître, az Európai Bizottság regionális és várospolitikáért felelős főigazgatóságának (DG REGIO) főigazgatója a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara budapesti rendezvényén.