Terményárak

Ellátási feszültségek a szójabab piacán

Agrofórum Online

Az elmúlt napok viszonylag jó hangulata után péntekre megérkeztek az eladók az agrárpiacokra. Chicagóban a búza értéke 2,1 százalékot, a kukoricáé pedig 1,7 százalékot vesztett értékéből, miközben a repce kurzusa stagnált. A szójabab kivételt jelentett a maga 0,2 százalékos drágulásával. Európában a malmi búza ára 1,9 százalékkal, a kukoricáé 0.9 százalékkal, a repcéé pedig 0,2 százalékkal csökkent a hét utolsó kereskedési napján. A takarmánybúza kereskedésében is az eladók kerültek fölénybe.

A chicagói szójabab határidős ár pénteken meghosszabbította a ralit, amelyet a vártnál alacsonyabb amerikai vetésterület-becslések és az amerikai Közép-Nyugat egy részén száraz tapasztalt időjárás váltott ki. Közben a kukorica határidős ára visszahúzódott a jelentős pluszokat követően.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) a vártnál alacsonyabb vetési becsléseket tett közzé, emiatt a piacok érzékenyebbek a szárazságra az amerikai növénytermesztő övezet északi és nyugati részein.

Európában is árcsökkenéssel kellett szembenézniük a kereskedőknek, itt még kivétel sem akadt, mind a négy agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza ára is mérséklődött a következő határidőre. Párizsban a malmi búza a szeptemberi határidőre 205 euróba került, ami 4 eurós árcsökkenést jelentett tonnánként. A forgalom nem volt túlságosan élénk, összesen 14 740 üzletet kötöttek a parketten. Nem sokkal, 75 eurócenttel a napi minimumérték alatt zárt a piac, ugyanis a kurzus 204,25-ig nézett le korábban. A decemberi határidőre már kisebb, csupán 2,75 eurós volt a mínusz, ez 206,75 euró/tonnás árszintet eredményezett. Erre a határidőre 21 391 üzletkötés jött létre. Itt a záróár 50 eurócenttel haladta meg a napi minimumot, amely 206,25 euró volt. A kukorica kurzusa 2,25 eurós mínusz után 238,5 euró/tonnán ment hétvégi pihenőre. A repcéért 1,25 euróval adtak kevesebbet, mint előző nap, ami 536,5 euró/tonnás árszinthez vezetett. Napközben az 532,5 euró és az 542,25 eurós szint között mozgott a piac. Londonban a takarmánybúza kurzusa 187,5 angol font/tonnáig ment le, ami 2,36 angol fontos leértékelődést jelentett.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alaposan bezuhant a búza ára pénteken

2024. október 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is olcsóbb lett, ám a repce pluszban zárt.

Segítette a kukorica drágulását a rekordméretű export

2024. október 18. 07:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is pluszban zárt, a takarmánybúza olcsóbb lett.

Csökkent a szójabab ára a Trump-tarifavita kapcsán

2024. október 17. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Olcsóbb lett a kukorica, mert zuhant a kőolaj ára

2024. október 16. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Kétéves csúcsra szaladt a szójabab ára

2020. szeptember 1. 05:49

Az amerikai szójabab kurzusa magasabbra emelkedett, mint az elmúlt két évben bármikor.

Statisztikai bizonytalanság az amerikai piacon

2020. augusztus 15. 11:43

Európában nem romlott annyira az előző napi pozitív hangulat, mint Chicagóban. Igaz a repce vesztett értékéből, de a többi fontosabb agrártermék jegyzése emelkedett.

Az argentin esők az áremelkedést is elmosták

2023. január 20. 07:37

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Hat és fél éves csúcsról fordult vissza a szójabab árjegyzése

2021. február 26. 08:12

Korrekció Amerikában és vegyes összkép Európában. Chicagóban mind a négy kiemelten fontos agrártermék kurzusa csökkent. A búza 1,4 százalékot, a kukorica és a szójabab 1,2-1,2 százalékot, a repce pedig 3,6 százalékot vesztett értékéből. Európában a repce, a malmi búza és a takarmánybúza is drágult a következő határidőre, de a távolabbi határidőre ezek ára is csökkent. A kukorica ára pedig a következő határidőre is mérséklődött.