Agrárgazdaság

A kínai kukoricaexport miatt emelkedett a gabonakereskedő ADM nyeresége

Agrofórum Online

Az Archer-Daniels-Midland Co. a második negyedéves gyorsjelentésében a profit csaknem 52%-os növekedéséről számolt be, mivel az erős terményexport iránti kereslet és az olajos magok feldolgozási árrései fellendítették az amerikai gabonakereskedő mezőgazdasági tevékenységét.

A magasabb jövedelem segítette az ADM felépülését a COVID-19 járvány elmúlt hullámait követő időszakban, amely rontotta az etanol és az élelmiszer-ipari termékek iránti keresletet.

Az ADM és a riválisai, az ABCD gabonakereskedelmi óriások néven ismert Bunge Ltd, Cargill Inc. és Louis Dreyfus Co. olyan növényeket vásárolnak ezekben az időszakokban a gazdálkodóktól, mint a kukorica és a szójabab, azért, hogy exportálják és feldolgozzák azokat.

Az ADM exportja megugrott a június 30-án véget ért negyedévben, amelyet a kukorica kínai értékesítése okozott alapvetően – közölte a társaság. A világ legnépesebb országa növelte az importot a rekordszintű belföldi kukoricaárak és a sertéságazat erős takarmányigénye miatt.

A kínai gazdálkodók az idén meredeken növelték a kukoricával bevetett terület nagyságát, hogy nyereséget érjenek el a növekvő árakból, azonban ez a tendencia elemzők szerint valószínűleg hűti az ország 2022-ig tartó importigényét.

Az ADM továbbra is „nagyon erős, egész éves jövedelemre számít” – mondta Juan Luciano vezérigazgató nyilatkozatában. A vállalat szerint szójabab-feldolgozó üzletágának előnyös volt az erős növényolaj-kereslet és a magasabb árrés Észak-Amerikában.

Az elemzők szerint a szűkülő készlet és a szójabab árának emelkedése arra késztette az amerikai feldolgozókat, hogy erre az időszakra ütemezzék a szükséges karbantartásokat. Júniusban kétéves mélypontra esett az amerikai szójabab-feldolgozás a National Oilseed Processors Association szerint.

„Míg az Egyesült Államok szójababfeldolgozása a negyedévben lelassult a szójabab korlátozott rendelkezésre állása miatt, a feldolgozási marzsok továbbra is szinten tartották a szójaolaj árát” – közölte a JP Morgan elemzője egy feljegyzésben.

Az ADM nettó negyedéves eredménye 712 millió dollárra, azaz részvényenként 1,26 dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 469 millió dollárról, vagyis részvényenként 84 centről. A részvényenként 1,33 dolláros korrigált eredmény meghaladta az 1,03 dolláros elemzői várakozást. Az ADM árbevétele 40,8%-kal 22,92 milliárd dollárra nőtt, meghaladva a Wall Street 18,64 milliárd dolláros előzetes becslését.

Az Archer-Daniels-Midland Company a mezőgazdasági termékek, főleg a gabona, az olajosmagvak és fehérjenövények egyik vezető kereskedő és feldolgozó cége. Logisztikai tevékenységet, valamint a feldolgozott termékek forgalmazását is végzik. Árbevételük 76 százaléka mezőgazdasági szolgáltatásokból származik, 16 százaléka pedig a gabonaalapú termékek gyártásából és értékesítéséből. Liszteket, keményítőket, glükózt, savanyító szereket, édesítőszereket, szőlőcukrot és aminosavakat is gyártanak többek között. Nettó árbevételük 43 százaléka az Egyesült Államokból, 3 százaléka pedig Németországból származik.

Magyarországon az ADM Budaörsön gabona- és olajosmag-kereskedelmi tevékenységet végez, a takarmány és a bioetanol piacon is jelen vannak. Keszőhidegkúton tárolót működtet a cég. Az ADM több mint 20 embert foglalkoztat Magyarországon.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kínai elektromos autók letarolhatják az európai tejpiacot

2024. október 18. 14:40

Az Európai Unió és Kína között a kínai elektromos autókra kivetett vámok miatt kialakult feszültség most az európai tejtermelőket is érintheti.

Elszállhatnak a műtrágyaárak?

2024. október 17. 14:40

Nőnek az energiaárak, és emelkedik a karbamid világpiaci ára is. A közel-keleti háború hamarosan rányomhatja bélyegét a műtrágyapiacra.

Fellendülőben van a gabona világpiaci ára

2024. október 15. 09:40

A gabonaárak egy héten belül globálisan a gabona fajától és típusától függően 1,5-3,0%-kal emelkedtek a határidős piacokon.

Közepesen alakult a szeptember az agrárcégeknek a tőzsdén

2024. október 13. 14:10

A Case, Steyr és New Holland márkákkal fémjelzett globális traktorgyártó CNH Industrial NV árfolyama 10,1 százalékkal emelkedett szeptemberben.

Az ukrán gabonák növényvédőszer-maradványai a lisztekbe is átkerültek?

2023. szeptember 8. 09:40

Mivel nemrégiben peszticideket találtak ukrán gabonaszállítmányokban, ezért most a legnépszerűbb boltokban kapható búza finomlisztek növényvédőszer-maradvány tartalmát vizsgálták meg Csehországban és Szlovákiában.

A Louis Dreyfus gabonakereskedő nyeresége majdnem megduplázódott

2022. szeptember 23. 10:33

A magasabb árak és az értékesítési mennyiségek javítják az eredményeket, mivel Ukrajna háborúja megrázza a piacot.

A búza ára nagyot zuhant a török helyzet miatt

2024. június 11. 15:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, miközben a repce drágult.

Nincs mese, Ukrajna visszanyerte exporterejét a gabonakereskedelemben

2024. július 16. 13:10

Az ukrajnai termelők még ma is részben a 2021-es rekordtermés jelentette bevételre alapoznak, amikor az árak is viszonylag magasak voltak.