25℃ 18℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós
Szakcikkek

Az idei nem egy „gombás” évjárat a napraforgótáblákon, de…

Agrofórum Online

Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán ne találnánk gombafertőzés miatt barnuló, száradó napraforgótányért. Ráadásul mindez sokszor jár együtt olyan tünetekkel, amelyek igazán nem mondhatók szokványosnak. Ilyen például a levélnyeleken, esetleg beteg tányérokon megjelenő fehér hab, a beteg szövetek közül kibuggyanó, bőven folyó váladék. Ezeket a tüneteket azok a növények produkálják, amelyek rizópuszos tányérrothadással (Rhizopus spp.) fertőződtek.

A napraforgót több fajuk is betegítheti. Közös jellemzőjük, hogy kifejezetten melegkedvelő gombák, kedvező számukra a meleg, hőségnapokkal tarkított nyári időjárás, a harminc fok feletti hőmérséklet. A növényeket általában rovarkártétel (rovarrágás, poloskaszúrás) helyén fertőzik meg, ennek nyomán indul meg a növényi részek rothadása. Ennek során a szövetek között „túlnyomás” keletkezik, amely miatt bőséges váladék jelenik meg a felületen, de ez sok esetben jár együtt fehéres színű „hab” megjelenésével, amely kisebb nagyobb csomókban látható a beteg részeken (1.-2. kép).

1. és 2. kép: Rizópuszos fertőzés miatt képződött „hab” a napraforgónövényen

Ennek érdekessége, hogy enyhén alkoholos, amit a folyadék vagy hab édeskés illata is elárul. A fertőzés következménye a növényi részek száradása, ugyanis a rothadási folyamat végén – szemben az egyéb tányérfertőző kórokozókkal – a beteg tányér nem esik szét, hanem beszárad (3. kép). A rizópuszos fertőzés könnyen összetéveszthető a szürkepenészes szár- és tányérrothadással, ahhoz hasonlóan a tányéron gyakran jelenik meg szürke penészgyep. Meleg és száraz évjáratokban szinte mindig találhatunk rizópuszos töveket a napraforgótáblákon, de az okozott terméskiesés általában nem jelentős.

3. kép: A rizópusszal fertőzött napraforgótányér gyakran keményre szárad

Az említett alkoholos váladék rendkívüli módon vonzza a környék rovarvilágát, azokon gyakran – szinte izgalmi állapotban – együtt táplálkoznak legyek, darazsak, házi és vadméhek, valamint egyéb rovarok (4. kép).

4. kép: A betegség miatt ürülő, enyhén alkoholos váladék nagy népszerűségnek örvend a rovarok körében

Ez a könnyen elérhető táplálékforrás gyakran áldozatokat is kíván, nem ritka, hogy a ragacsos folyadékba ragadt, elpusztult rovarokat, köztük akár házi méheket is találhatunk (5. kép).

5. kép: A ragacsos váladék sok rovar pusztulását okozhatja

Ha a napraforgótáblákat járva szokatlanul erős rovarzúgás ütné meg a fülünket, érdemes a fenti tüneteket és a felajzottan táplálkozó rovarokat keresnünk. Érdekes, gyakran megmosolyogtató látványban lesz részünk!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Pitypangból teát? Természetes segítség méregtelenítéshez

2025. szeptember 10. 14:10

Fedezze fel a pitypangtea titkát: természetes méregtelenítő, amelyet bárki elkészíthet otthon!

Paprikatermesztés szabadföldön

2025. szeptember 10. 13:10

Magyarország a szabadföldi paprikatermesztés északi határán helyezkedik el, így termesztése kockázatosabb.

Fliegl Őszi Akció: több mint 50 termék kedvezményes áron

2025. szeptember 10. 09:10

Kedvezményes Fliegl pótkocsik és adapterek 2025. november 1-ig, több mint 50 termék akciós áron, amíg a készlet tart!

Miért pusztulnak a rügyek? A klíma és a fajtaválasztás a kulcs

2025. szeptember 10. 08:10

A kajszi és az őszibarack termésbiztonságát egyre jobban fenyegeti a klímaváltozás: korai virágzás, fagyérzékenység, veszélyben a termés.

Hogyan maximalizálható a napraforgó hozama – és mikor érdemes inkább felhagyni a termesztéssel?

2023. szeptember 8. 07:10

Rekordtermés is lehetett volna akár idén napraforgóból, de az augusztusi „miniaszály” mindent tönkre tett. Kinek érdemes foglalkoznia a termeléssel, és kinek nem?

Új csúcshibridek a Syngenta Express®-toleráns napraforgó-kínálatában

2021. november 8. 11:32

A fejlődés soha, sehol, még a nemesítésben sem állhat meg, mivel a környezet, amelyben élünk folyamatosan változik. A folyamat - melyet klímaváltozásnak is nevezünk - egyre gyorsul, ezért egyre nagyobb kihívásokkal, szélsőségekkel kell szembenézniük a termelőknek. A nemesítőknek is gyorsítani kell a folyamatot, amelyet szerencsére a tudomány fejlődése támogat.

Újult erővel folytatódik a 6 tonna program

2023. május 8. 16:12

Bár a tavalyi év komoly kihívások elé állította a termelőinket, a 6 tonna program szempontjából mégis sikeresnek mondható, hiszen nagyon jó lehetőséget biztosított tapsztalataink bővítésére.

Most kell odafigyelni a kukoricabarkóra!

2021. május 6. 09:03

Most sorolnak a kukoricák, a napraforgók, veszélyes időszakban vagyunk, nem szabad félvállról vennünk a barkókártételt.