Zöldség-Gyümölcs

Kezdődik az alma betakarítása: jó termésre számítanak

Agrofórum Online

Az első almák már szép pirosak. Észak-Rajna-Vesztfália gyümölcstermesztői megkezdték a korai almafajták betakarítását Németországban. A különböző fajták fokozatosan érnek október végéig.

A korai almafajták betakarítása megkezdődött, azonban jóval későbbi időpontban, mint tavaly. Ez még mindig a hideg tavaszi időjárás következménye. A termelők jó termésre számítanak.

Szeptember elején kezdődik a tartományban az alma intenzív betakarítása. Akkor az Elstar fajta érik, amely Észak-Rajna-Vesztfália termesztési területének csaknem egyharmadán található.

A betakarítás körülbelül 14 nappal később indul, mint tavaly – számolt be Peter Muß, a Bonni Gyümölcs- és Zöldségtermesztők Tartományi Szövetségének munkatársa a német proplanta agrároldalnak. A késés még mindig a hideg tavasz késői következménye és a nyár sem volt túl meleg a régióban. A meleg nappalok és a hűvös éjszakai hőmérsékleti különbségei már jelentősek.

„A gyümölcstermesztők optimisták, és jó almatermésre számítanak” – közölte az Észak-Rajna-Vesztfália Mezőgazdasági Kamara. A termelői szövetség is magabiztos, Peter Muß ügyvezető alelnök több termesztőtől hallott jó termés-kilátásról. „A betakarítás azonban csak most kezdődött. Túl korai még megbecsülni a termés pontos mennyiségét” – fűzte hozzá Muß.

Észak-Rajna-Vesztfáliában bő 2000 hektáron termesztenek almát, 180 hektáron körtét. A Rajna-vidéken a almatermesztő-központi vidék a Bonn melletti Meckenheim és az Alsó-Rajna-i Krefeld és Kempen környékén található.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Újabb elismerést kaptak a szentesi termelők

2024. szeptember 19. 12:10

A Szövetkezet díjnyertes terméke a pritamin paprika, amely a Szentesi paprika egyik kevésbé ismert, évszázados múlttal rendelkező típusa.

Milyen zöldségek valók az őszi magaságyásba?

2024. szeptember 17. 08:10

Mit ültessünk a következő napokban a kiürült magaságyásba? Az ajánlott zöldségekkel télig friss vitaminforrást biztosíthatunk a családnak.

Mi mindent dobhatunk a cefrébe?

2024. szeptember 14. 08:10

Mikor jó a cefre? Ha utána a pálinka ízében visszaköszön az eredeti gyümölcs, amiből készítették az italt.

Aggasztó minőségű, vegyszerszennyezett paradicsommal árasztja el Marokkó Európát

2024. szeptember 13. 16:10

432 potenciális peszticidre vizsgálták meg a marokkói Souss Massa régióban termesztett 39-féle paradicsomot, és ebből 22 mintánál (56%) pozitív eset született.

Késői, de jó cseresznyetermésre számítanak a németek

2021. június 29. 05:47

A gyümölcstermesztők 2021-ben már szabadabban foglalkoztathatják idénymunkásaikat a koronavírus kapcsán kialakult helyzetben, mint tavaly.

Jó hír a gabonaszállításban: emelkedett a Rajna vízállása

2023. június 27. 08:03

A németországi Rajna vízszintje a folyó nagy részén a normál szint közelébe emelkedett a múlt heti heves esőzések után, de egyes északi és középső területeken még így is túl sekély maradt.

Németországban újabb afrikai sertéspestises esetre bukkantak

2021. november 29. 08:02

Afrikai sertéspestises (ASP) esetet találtak egy vaddisznóban a kelet-németországi Mecklenburg-Vorpommern tartományban.

A sertéshús árának komoly emelkedése várható jövőre

2019. december 14. 05:38

A német húsipari szövetség, a BVDF elnöke, Sarah Dhem komoly fogyasztói áremeléseket prognosztizált a jövő évre.