Agrárgazdaság

Krizantém: lesz elég hazai virág az árusoknál

Agrofórum Online

Sokan vásárolnak krizantémot mindenszentek és halottak napjához közeledve. A nagyvirágú fajták iránt a legnagyobb a kereslet, és októberben, november elején talál gazdára a hazai termés döntő többsége – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Idén nemcsak a hőség, az erős napsütés, hanem az EU általi sokszor gondolkodás nélküli növényvédőszer-betiltások sem kedveztek a krizantémtermesztésnek. Ennek ellenére ez évben is több mint 10 millió tő krizantém terem hazánkban.

Halottak napjához közeledve vegyes a kép az országban: a főváros vonzáskörzetében és a nyugati országrészekben drágábban kel el a krizantém, de például az Alföldön – ahol jelentős a termesztés – alacsonyabbak az árak. Érdekesség, hogy Nyíregyháza térségében a fehér, nagyvirágúból van hiány, a környéken termesztett krémfehérből pedig túlkínálat. A termelők számára gondot jelent az évtizedekig megbízható és bevált növényvédő szerek szakmailag megalapozatlan kivonása az európai piacról. A hazai időjárás amúgy is túl meleg és napsütéses volt idén a 17 Celsius-fok körüli hőmérsékletet és inkább árnyékot kedvelő krizantémfajtáknak. Ráadásul az egyre ellenállóbb rovarok is sok gondot okoznak, igaz ellenük egyre többen használnak növénykondicionáló biostimulátorokat, a vegyszerköltségek mellett az időigényes permetezést is megspórolva ezzel. Mindemellett különösen az amerikai eredetű nyugati virágtripsz, valamint a különböző bakteriális és gombás fertőzések egyre nagyobb kihívást jelentenek.  

Ugyan tavaly is csökkent a hazai krizantémtermelés – akkor az évekig szokásos 20 millióhoz képest 17 millió szál virág került a piacra, alapvetően a koronavírus miatti gazdasági kockázatok miatt –, idén ennél is valamivel kevesebb várható. Ennek ellenére a megkérdezett termesztők, forgalmazók szerint lesz elegendő hazai virág: cserepes és különleges virágú vágott fajtákból is van bőven.

Egy átlagos évben a nagyvirágúakból (Palisade, Creamis stb.) becslések szerint 12-13 millió szál, a közepes-nagy virágúból 1,5-2 millió szál fogy. Emellett a csokros – amely egész évben kelendő – és a cserepes fajták is választhatók. Míg korábban a fehér színű volt a „divat”, manapság a zöld és a kétszínű (piros-fehér, napsárga-narancs, lila-rózsaszín stb.) a legkelendőbb. Országrészenként is eltérő a trend: Nyugat-Magyarországon a pompon típusúak, az Alföldön, Tiszántúlon a napraforgóra hajazó Eleonóra dívik. Az utóbbi években az előre gyártott kisebb koszorúkra is nőtt az igény, amit az urnás sírhelyek megnövekedett aránya is okoz.

Tekintve a krizantém erősen szezonális jellegét, a termesztés és a logisztika, értékesítés is komoly szervezést és feszes időzítést igényel. A vágott virágot több napos pulton tartásra felkészítve kell átadni a boltosoknak. A termesztés alapvetően nagyvárosok közelében jellemző, kiemelhető jelentős termőterületként Dabas, Lajosmizse, Kecskemét, ahol a fehér változat a jellemző, míg Nyíregyháza és Szeged környékén az ellenálló krémfehér Creamist részesül előnyben. Az egész országban jellemző a kisebb mértékű helyi termesztés is, sajnos a legtöbb helyen korszerűtlen módszerekkel, több évtizedes technológiával.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elszállhatnak a műtrágyaárak?

2024. október 17. 14:40

Nőnek az energiaárak, és emelkedik a karbamid világpiaci ára is. A közel-keleti háború hamarosan rányomhatja bélyegét a műtrágyapiacra.

Fellendülőben van a gabona világpiaci ára

2024. október 15. 09:40

A gabonaárak egy héten belül globálisan a gabona fajától és típusától függően 1,5-3,0%-kal emelkedtek a határidős piacokon.

Közepesen alakult a szeptember az agrárcégeknek a tőzsdén

2024. október 13. 14:10

A Case, Steyr és New Holland márkákkal fémjelzett globális traktorgyártó CNH Industrial NV árfolyama 10,1 százalékkal emelkedett szeptemberben.

Az ukrán agrárszektor vesztesége elérheti a 83 milliárd dollárt

2024. október 12. 08:10

Az ukrán mezőgazdaság orosz invázió miatti közvetett vesztesége a betakarítás csökkenése miatt elérheti a 83 milliárd dollárt.

Mi támadta meg a krizantém dugványokat?

2019. január 9. 08:37

Sz. Zsigmondné kérdése: Krizantém dugványokat gyökereztettem, a dugványok elfeketedtek, és világosszürke színű sűrű bevonat nőtt rajtuk. Mi lehet az, tudom orvosolni a bajt?

Miért foltosodik a krizantém levele?

2021. február 15. 06:36

A krizantém fehérrozsda fertőzés következtében a krizantémon súlyos levélpusztulás következik be, a hajtás és a virág gyengén fejlődik.

Hogyan tartsuk a krizantémot, hogy évről évre virágozzon?

2024. szeptember 11. 14:40

A krizantém az őszi időszak legkedveltebb virága. De nem kell ám minden évben új tövet venni, hiszen évelő növényről van szó. Így tartsuk életben!

A krizantém gondozásának aranyszabályai

2019. november 21. 13:39

A dísznövény-nemesítők évszázados munkájának köszönhetően a sokoldalú és változatos krizantémnak sikerült kilépnie a „temetői virág” szerepéből, és mára a vágott, cserepes és kerti változataival meghódította az otthonokat, a kerteket és a parkokat is. Mit tehetünk házikert-tulajdonosként azért, hogy margitvirágaink éveken keresztül legszebb pompájukban, egészségesen növekedjenek?