22℃ 15℃
június 9. Félix, Előd, Annamária, Annabella
Életmód, gasztronómia

A Pécsi Prémium Búza lett a kedvenc búzasör Csehországban

Agrofórum Online

Több mint 1400 sör közül választották a negyedik legjobbnak a Pécsi Sörfőzde Prémium Búzasörét, amely az összesített versenyben végül a legkedveltebb búzasörnek bizonyult a České Budějoviceben rendezett nemzetközi, Arany Sörpecsét versenyen.

271 sörfőzde 1400-nál több terméke, 38 kategóriában versengett a 31. alkalommal megrendezett Arany Sörpecsét (Gold Brewer’s Seal) versenyen Csehországban. A zsűri értékelése szerint a Pécsi Prémium Búza ezüstérmet szerzett a búzasörök mezőnyében, majd a valamennyi kategória első három helyezettje között rendezett versenyen a legjobb külföldi sörként lett negyedik, és kapott különdíjat.

A Pécsi Prémium Búza, amely a szeptemberi búzasör vakteszten is a legjobbnak bizonyult, egyebek mellett a Sörfőzde által alkalmazott nyílt kádas erjesztésnek köszönheti sikereit. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyílt kádas erjesztés során markánsabb ízek és aromák tudnak keletkezni, komplexebb ízvilágú lesz a végeredmény, amely kifejezetten jól áll a bajor típusú búzasörnek.

A Pécsi Prémium Búza receptjének fejlesztésében néhány évvel ezelőtt a Szent István Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszéke is részt vett Hegyesné Dr. Vecseri Beáta vezetésével, aki azóta a Pécsi Sörfőzde kutatási és fejlesztési igazgatója, illetve a tanszék hallgatójaként Koren Dániel is közreműködött benne, aki immár sörfőzőmesterként irányítja a termelést a Sörfőzdében. A búzasörrel kapcsolatban az elmúlt időszakban az érzékszervi bírálatok és a fogyasztói visszajelzések alapján apró változtatások történtek a sör receptjében.

A közelmúlt elismerései azt mutatják, hogy jó irányban történtek a módosítások, és a csehországi versenyen a Pécsi Sörfőzde magas minőségre való törekvésének eredményei nyertek visszaigazolást.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Pécsről érkezik a gluténérzékenyek "folyékony kenyere"

2019. november 29. 06:38

Két-három év fejlesztés áll a Pécsi Prémium Lager gluténmentes változata mögött, ennyi idő kellett ahhoz, hogy eleget tegyen a rendkívül szigorú ellenőrzési követelményeknek.