Agrárgazdaság

Az ADM, a Bunge stabil eredményekkel rukkolhat elő

Agrofórum Online

Az Archer-Daniels-Midland Co és a Bunge Ltd globális agráripari vállalatok valószínűleg stabil harmadik negyedéves bevételt produkáltak annak ellenére, hogy az Ida hurrikán után hetekig felfüggesztették az exportszállítmányokat az Egyesült Államok legnagyobb gabonapiacán – közölték elemzők a héten esedékes gyorsjelentések előtt.

Mindkét vállalat profitált az olajos magvak és kukorica feldolgozási haszonkulcsának növekedéséből, valamint a tengerentúli kereskedéshez, feldolgozáshoz és szállításhoz könnyen elérhető gabonakészleteinek helyzetéből. A magas árak több termény értékesítésére ösztönözték a gazdálkodókat.

A megújuló üzemanyagok előállításához szükséges növényi olajok iránti növekvő kereslet mindkét vállalat hosszú távú kilátásait is javította.

A szeptember 30-ával zárult három hónapban várható robusztus bevételek egy sor erős negyedévre épülnek, miután a profitot az élelmiszer-kereslet növekedése és a kereskedelmi forgalom változásai a világjárvány során megnövelték.

„Ebben a szép, kedvező környezetben az árak emelkedtek, de nem olyan mértékben, hogy csökkentenék a keresletet” – mondta egy interjúban Ben Bienvenu, a Stephens Inc elemzője. „Az emberek most kezdenek 2022-re tekinteni, és az exportkereslet továbbra is erős az amerikai gabonafélék iránt” – tette hozzá.

Néhány hétre felfüggesztették a louisianai öböl partvidékén az Egyesült Államok legnagyobb gabonaipari csomópontjáról érkező exportszállítmányokat, miután augusztus 29-én az Ida hurrikán lecsapott a területre, megszakítva az ADM és a Bunge terminálok áramellátását, és kisebb károkat is okoztak – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

A kiesés csaknem egy hónapig tartott az amerikai kukorica- és szójabetakarítás és az export csúcsszezon kezdetekor. Elemzők szerint valószínűleg erősebben sújtotta az ADM-et, mint a Bunge-ot, mivel az ADM nagyobb amerikai érdekeltségekkel rendelkezik.

A Refinitiv IBES konszenzusos becslése szerint az ADM a harmadik negyedévben részvényenként 89 centes nyereséget ér el, ami az előző év azonos negyedévéhez képest stabil.

A Bunge konszenzusos elemzői becslése részvényenként 1,42 dollár, szemben az egy évvel korábbi negyedévvel, amikor a rekordmagas feldolgozási ütem és a historikusan magas marzsok részvényenként 2,47 dollárra növelték a nyereséget.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az élelmiszerek kiskereskedelme két százalékkal bővült

2024. szeptember 15. 16:10

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 817,2 milliárd forintot tett ki 2024 júliusában.

Az élelmiszerek kivitele nőtt, behozatala csökkent júniusban

2024. szeptember 14. 16:10

Jelentősen nőtt az export, elsősorban gabonafélékből, és csökkent az import, főleg zöldség-gyümölcsből. A termék-külkereskedelmi egyenleg romlott.

Egyre drágább a vaj Európában

2024. szeptember 13. 14:40

A vaj ára egyre jobban emelkedik, a szakértők láthatóan új rekordárra számítanak ősszel. A vaj így hamarosan drágább lehet, mint valaha.

Egymilliárd dolláros kár a kurszki agrárrégióban, de már itt az ellentámadás

2024. szeptember 12. 11:40

A helyi kormányzó adatai szerint több mint 300 000 tonna gabona maradt a jelenleg az ukrán erők által megszállt területen lévő raktárakban.

Nyugtatja a szójabab-piacot a Bunge

2020. április 16. 09:47

Az amerikai gabonakerekedő vállalat brazíliai leányvállalata szerint az új típusú koronavírus terjedése ellenére mindenféle logisztikai zavarok nélkül szállítják el a dél-amerikai országból a betakarított szójababot.

Eladja orosz olajosmag-feldolgozó üzletágát a Bunge

2022. szeptember 20. 13:02

A mezőgazdasági árucikkekkel foglalkozó Bunge Ltd. bejelentette, hogy eladja oroszországi olajosmag-feldolgozó üzletágát Karen Vanecjannak, az Exoil csoport meghatározó részvényesének.

A Covid-19 ellenére is harmadával nőtt a gabonakereskedő cég nyeresége

2021. február 5. 05:47

Az Archer Daniels Midland Co profitja 36 százalékkal ugrott meg a negyedik negyedéves számok alapján, ezt a növekvő szójafeldolgozási árrésnek és a szilárd exportnak köszönheti a cég. Az exportpiacok közül különösen a kínai emelkedik ki.

Online agrárplatform hódít Dél-Amerikában

2020. október 20. 06:47

A mezőgazdasági termelők a platform segítségével 120 akkreditált forgalmazótól szerezhetnek be vetőmagokat, növényvédő szereket és műtrágyát.