Agrárgazdaság

Megemelte az eredményvárakozásait a Bayer

Agrofórum Online

A Bayer túlteljesítette harmadik negyedéves jelentésében az elemzői várakozásokat, ennek hatására megemelte a cég az eredményvárakozásait.

Árakat emelt a növényvédő szerek gyártási szegmensében, köztük a hírhedt Roundup gyomirtó kapcsán is. 6,6 eurós egy részvényre jutó nyereség helyett már 6,7 eurót vár idénre a menedzsment, ugyanis növényvédő üzletág profitálni tudott a megnövekvő mezőgazdasági termékárakból.

A harmadik negyedéves bevétel 9,78 milliárd eurót ért el, míg az elemzők 9,15 milliárdra számítottak, az egy részvényre jutó nyereség 1,05 euró lett az elemzői konszenzus 76 eurocentes várakozásával szemben. A Roundup gyomirtó körüli pereskedések még továbbra sem zárultak le teljesen, továbbá két nagyon fontos gyógyszerének is hamarosan lejár a szabadalma, így a befektetők kíváncsian várják a következő generációs szereket – hívta fel a figyelmet az Equilor Befektetési Zrt.

A mezőgazdasági üzletágban (Crop Science) az árbevétel 25,8 százalékkal 3,850 milliárd euróra nőtt a mennyiségek és az árak jelentős növekedésének hatására. A kukorica vetőmag szegmens növekedése különösen erős, 92,6 százalékos, ami az észak-amerikai bővülésnek köszönhető az alacsonyabb termékmegtérülés és a licencbevételek miatt. A várakozásoknak megfelelően ezeket a licencbevételeket az idei harmadik negyedévben könyvelték el, szemben a 2020-as második negyedévvel. Az eladások Latin-Amerikában is javultak az új VTPro4 bevezetésének köszönhetően a jobb kártevőirtási bevételek, valamint a magasabb mennyiségek és árak miatt.

A szójabab szegmens szintén erős, 58 százalékos növekedést mutatott. Észak-Amerikában – az alacsonyabb termékmegtérülés és a magasabb licencbevételek miatt –, valamint Latin-Amerikában a magasabb árak és mennyiségek következtében volt jelentős a bővülés. A gyomirtó szerek értékesítése is jelentős növekedést mutatott, 15,2 százalékot, az üzletág biztatóan bővült Észak-Amerikában és Európában, a Közel-Keleten és Afrikában, főként a glifozát alapú termékek áremelkedésének és a nagyobb értékesítési mennyiségeknek köszönhetően.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az élelmiszerek kiskereskedelme két százalékkal bővült

2024. szeptember 15. 16:10

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 817,2 milliárd forintot tett ki 2024 júliusában.

Az élelmiszerek kivitele nőtt, behozatala csökkent júniusban

2024. szeptember 14. 16:10

Jelentősen nőtt az export, elsősorban gabonafélékből, és csökkent az import, főleg zöldség-gyümölcsből. A termék-külkereskedelmi egyenleg romlott.

Egyre drágább a vaj Európában

2024. szeptember 13. 14:40

A vaj ára egyre jobban emelkedik, a szakértők láthatóan új rekordárra számítanak ősszel. A vaj így hamarosan drágább lehet, mint valaha.

Egymilliárd dolláros kár a kurszki agrárrégióban, de már itt az ellentámadás

2024. szeptember 12. 11:40

A helyi kormányzó adatai szerint több mint 300 000 tonna gabona maradt a jelenleg az ukrán erők által megszállt területen lévő raktárakban.

Jól kezdte az évet a Bayer

2020. április 30. 09:17

A növénytermesztési üzletág árbevétele 6 százalékkal 6,8 milliárd euróra bővült, Európában 7,4 százalékos pluszt mutattak a számok.

Regeneratív szemléletű üzleti modell a mezőgazdaságban?

2024. június 23. 10:10

A Bayer igazgatója a regeneratív mezőgazdaságot támogatja. Ehhez szerinte új, eredményközpontú üzleti szemléletre és digitalizációra van szükség.

Idén is meggyőző eredmények

2023. augusztus 7. 11:10

A DEKALB őszi káposztarepce portfóliójának hibridjei terméseredményekkel bizonyítanak: eltérő adottságú termőhelyeken jövedelmező, a termőhelyi átlag feletti eredményeket mérhettünk.

A BASF lezárta több Bayer üzletág és eszköz akvizícióját

2018. augusztus 2. 06:16

A BASF sikeresen lezárta több Bayer üzletág és eszköz akvizícióját. Az ügylet kiegészíti a BASF saját növényvédelmi, biotechnológiai és digitális tevékenységeit, és ezzel a vállalat belép a vetőmagnemesítés, előállítás és kereskedelem területére.