Az Anheuser Busch InBev részeként működő SAB szerint az új szárazságtűrő árpafajták segítik majd fenntartani az éves rekordtermelést a fő sörpiacokon, és máshol is ezek segíthetik kielégíteni a keresletet.
A világ legnagyobb sörgyártója a csúcstechnológiás termesztés fajtáiban lát fantáziát, és arra számítanak, hogy Afrikában a továbbfejlesztett gazdálkodási technikák megszüntetik a terjeszkedési terveket hátráltató árpa- és malátahiányt. „Ha nincs árpa, nincs sör. Tehát abszolút kritikus az árpa a fenntartható ellátási láncához” – mondta Josh Hammann, az AB InBev afrikai mezőgazdasági fejlesztésért és fenntarthatóságért felelős igazgatója. A szakértők szerint Dél-Afrikában a globális felmelegedés miatti a száraz körülmények csökkenthetik az árpatermelést Caledonban, az ország fő termőterületén, ahol az AB Inbev az árpát is malátává alakítja 180 000 tonnás zászlóshajónak számító gyárában.
A malátát jelenleg csak akkor importálják Európából, ha a helyi termelés mennyisége nem felel meg a minőségi paramétereknek, vagy ha aszály miatt a termés csökken. – A hosszú távú terv azonban az, hogy végül nagyobb mennyiségű malátát exportáljunk, mivel az árpa betakarítása több hozamot hoz, és Afrika a fő export célpiac – mondták a vállalat illetékesei.
„Nagyon fontos számunkra, az AB Inbev vállalatnak, hogy lokalizáljuk termelésünket és nyersanyagainkat annak érdekében, hogy segítsünk csökkenteni a globális kockázatokat” – mondta Hammann a Reutersnek egy árpakutató farmon Caledonban, körülbelül 110 km-re Fokvárostól.
A kutatók új kukorica-, cirok- és maniókafajtákkal is kísérleteznek, hogy megfeleljenek Tanzániában, Ugandában és Mozambikban a feltörekvő szeszfőzési lehetőségeknek. A szakértők izgatottak a legújabb árpafajtájuk, a Kadie miatt, amely magas termőképességgel, nagy százalékban gömbölyded szemekkel rendelkezik, és gyorsabban érik, mint a többi fajták a száraz termőföldeken.
„Gyors, rövid és X-faktorral rendelkezik” – mondta Daniel de Klerk, a kutatóintézet tenyésztője az új fajtáról. A Kadie-t fontolóra vehetik a Budweiserben való felhasználásra, és ha sikeresen tesztelik, az lehet az első afrikai árpafajta, amelyet a népszerű amerikai főzethez használnak, mondták el a tisztviselők.