Agrárgazdaság

Nagyon jó évre számít 2022-ben a John Deere

Agrofórum Online

A Deere & Co lezárta az egy hónapig tartó dolgozói sztrájkot és rekordjövedelmet jósol a jövő évre. A gazdálkodók felől tapasztalható magas keresletre alapoznak, ennek elsődleges oka a gabona árának felfutása, amely az értékesítések után magas készpénzállományt eredményez a gazdálkodóknál.

A világ legnagyobb mezőgazdasági gépeket gyártó cége az ellátási lánc problémáival teli évet is az eddigi legmagasabb, 5,96 milliárd dolláros profittal hozta le, aminek hatására a részvényeinek árfolyama rendkívüli módon emelkedtek az elmúlt kilenc hónapban.

Az idei magasabb kukorica és szójabab árak javították a gazdálkodók pénzügyi kilátásait, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma előrejelzése szerint 2021-ben a mezőgazdasági üzemek nettó jövedelme nyolcéves csúcsra emelkedik.

Ez a fellendülés a gyártók áremelései ellenére felpörgették a mezőgazdasági berendezések eladásait. A Deere közölte, hogy észak-amerikai rendelési könyvei megteltek vagy majdnem megteltek a 2022-es pénzügyi évre készülő nagy mezőgazdasági gépeinek többségére vonatkozóan.

„Arra számítunk, hogy a kereslet már második egymást követő évben meghaladja az iparág termelési képességét, mivel a kínálat alapú késések továbbra is korlátozzák a szállításokat” – mondta Cory Reed, a Deere érintett üzletágának elnöke.

Az illinoisi székhelyű vállalat 6,5 és 7 milliárd dollár közötti éves bevételre számít, az elemzők 6,72 milliárd dolláros várakozása szerepel a Refinitiv elemzőcég adataiban.

„Eltérően a korábbi fellendülési/zuhanási csereciklusoktól, a mezőgazdasági berendezések iparága sokkal simább keresleti környezet közepén van, mint sok más szektor” – mondta Patrick Donnelly, a Third Bridge vezető elemzője, akit a Reuters idézett.

A Deere nagy és egyes közepes berendezések értékesítése 23%-kal ugrott meg a negyedik negyedévben, míg a kisebb mezőgazdasági és a gyepgondozási felszerelések értékesítése 17%-kal nőtt.

A vállalat szerint a negyedik és a jelenlegi negyedévet átszelő, múlt héten véget ért dolgozói sztrájk csekély hatással lesz a 2022-es profitmarzsokra.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az élelmiszerek kiskereskedelme két százalékkal bővült

2024. szeptember 15. 16:10

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 817,2 milliárd forintot tett ki 2024 júliusában.

Az élelmiszerek kivitele nőtt, behozatala csökkent júniusban

2024. szeptember 14. 16:10

Jelentősen nőtt az export, elsősorban gabonafélékből, és csökkent az import, főleg zöldség-gyümölcsből. A termék-külkereskedelmi egyenleg romlott.

Egyre drágább a vaj Európában

2024. szeptember 13. 14:40

A vaj ára egyre jobban emelkedik, a szakértők láthatóan új rekordárra számítanak ősszel. A vaj így hamarosan drágább lehet, mint valaha.

Egymilliárd dolláros kár a kurszki agrárrégióban, de már itt az ellentámadás

2024. szeptember 12. 11:40

A helyi kormányzó adatai szerint több mint 300 000 tonna gabona maradt a jelenleg az ukrán erők által megszállt területen lévő raktárakban.

A John Deere hat 2021 AE50 Awards díjat nyert

2021. február 18. 08:38

Az AE50 program 1986-ban kezdődött, amikor az év innovációit az ASABE által létrehozott szakértő zsűri, értékelte és kiválasztotta a legjobb ötvenet.

MTZ és John Deere kalapács alatt - Mezőgazdasági gépárverést tart a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt.

2018. május 23. 06:30

Használt MTZ traktort, John Deere kistraktort, homlokrakodót, bálázót, trágyaszórót, teherautókat és számos egyéb mezőgazdasági gépet árverez május 30-án a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt.

FARM MACHINE 2022 - Az év mezőgépe 4.

2022. március 23. 04:36

A sorozat negyedik fejezetében a járvaszecskázó kategória döntőseit (John Deere 9600i, Krone Big X 430-680, Rostselmash) és elsősorban a győztesét mutatjuk be.

Új John Deere kombájn remek árfolyamkedvezménnyel!

2021. május 10. 04:47

Új kombájnberuházásnál a gép tulajdonságai mellett sokszor a legfontosabbak a különböző beruházást segítő lehetőségek a finanszírozás tekintetében. A legújabb KITE akcióban egyes új John Deere kombájnok remek árfolyamkedvezménnyel vásárolhatóak meg csupán a meghatározott készlet erejéig!