Terményárak

A Hálaadás Ünnepe megtörte a lendületet vagy ’Black Friday’ a terménypiacokon?

Agrofórum Online

November végén az USA-ban mindenki pulykát eszik és sok-sok millióan kelnek útra, hogy Hálaadásra otthon legyenek. Ez az egyik legáltalánosabb munkaszünet, ami legalább 4 napig tart és a vásárlási láz ilyenkor áttevődik a ’Black Friday’ ajánlataira és mindenki igyekszik kicsit elfelejteni a hétköznapi rutint.

Úgy látszik az elmúlt napokban ez a hangulat érintette a terménypiacokat is és pénteken jelentős csökkenéssel kezdték a napot a chicagói tőzsdén is. Az európai piacokon csütörtökön még azt gondolhattuk, hogy az amerikai kereskedés hiánya miatt jött a lassulás és ez biztos így is volt, mert a piaci szereplők jelentős része itt is amerikai hátterű és ha az anyacég nem dolgozik, nekik sem szabad annyira előreszaladni. Másrészről viszont tényleges forgalom lassulás is bekövetkezett, a napi elemzésekben szereplők közül a francia kukorica betakarítás állása, az európai gabona-export mennyiségi adatainak bizonytalansága mind abba az irányba hatottak, hogy jobb várni egy kicsit amíg tisztul a kép.

A héten ezért láthattunk jelentős, 5-7 EUR/to-s csökkenést is a gabonáknál, de hogy ez tartós fordulat lenne, abban még nem bízhatunk. A globális kereslet-kínálat helyzete változatlanul feszített, a termelés nem tud lépést tartani a kereslettel, a szabad pénzeszközök keresik a befektetési lehetőségeket és ezek között a termények vétele is jó lehetőségnek látszik. A 2008-as gazdasági válság egyik kellemetlen meglepetése volt sokak számára, hogy a terménypiacok szezonális termékek és az új szezon alapvetően új helyzetet hozhat. Ez a tavaszi időszakra már érvényes lehet, de most még messze van az új szezon kezdet, a 2022. júliusa.

A tőzsdei piaci árakat tükröző grafikonunk is még a 2021-es termésév határidős jegyzéseit mutatja és ha csak ezt nézzük, beláthatatlannak tűnik az áremelkedés vége. Az őszi vetések időszaka lassan véget ér, immár a téli időszak időjárási helyzete kerül majd a figyelem középpontjába, most a tényleges vetésterületek és a kezdeti fejlődés állapota a fő kérdés.

Egyelőre annyit látni, hogy a körülmények nem adnak okot aggodalomra, sem a keleti régiókban, sem az USA-ban, bár ott a szárazság még mindig kritikus.

A világ déli felén Ausztrália búza betakarítása van középpontban, a csapadékos időjárás tovább tart és most már tényként kezelik az ottani termelők, hogy a világ egyik legjobb minőségű búzájaként számontartott fajták nem fognak remekelni az idén, sem a fehérje mennyiségét, sem annak minőségét illetően. Itthon is szoktuk használni azt a kifejezést csapadékosabb nyarakon, hogy kimossa a sikért a búzából a sok eső, ez most Ausztráliában is érvényes. A piaci folyamatokat ez azért is érinti súlyosan, mert ezeket a búzákat Kína vásárolja előszeretettel javítani a saját belső minőségét és a korábbi kínai importot nehéz idén helyettesíteni. Gond van a kanadai búzaexporttal is a logisztikai problémák miatt és a fekete-tengeri térség minőségi kategóriái nem érik el az elvárt szintet. Argentína jöhetne még szóba, mint a világ egyik legnagyobb búzaexportőre, de még ott sem jellemző a 14-15 % fehérjetartamú búza termesztése és kereskedése.

A határidős fizikai piacokon is tetten érhető a változás a következő időszakra vonatkozóan, amint az táblázatunkban is látható a távolabbi határidőkre az emelkedés mértéke kisebb volt, mint a közeliekre. Az is igaz viszont, hogy emögött részben az húzódik meg, hogy az előző héten viszont a 2022. I. negyedévére vonatkozó árak ralliztak nagyobbat.

Mindez a hazai piaci folyamatokra kevésbé tudott hatni – nagyon nagy a csend, nincs érdemi forgalom. A BÉT Áruszekciójában kukoricára van forgalom és nyitott kötésállomány, a búza és a napraforgó elfogyott, lassan ki is fog futni az összes határidő. Talán kedvezőbb és vonzóbb lenne ez a piac, ha zárás után lehetne látni, milyen ajánlatok voltak napközben, egyelőre aki nincs monitor előtt, annak kevés információ jut.

A hétre itthon is várható havazás, a csapadék jó tenne a vetéseknek, főleg, ha maradna is valamennyi hótakaró. Az elvégzett munkák alapján búzából akár 100 ezer hektárral is nagyobb terület lehet a vetésterület, mint volt a betakarított idén, árpából 20 ezer hektárral több került a földbe és repcéből 233 ezer hektárról érkezett jelentés, ami viszont lényegesen kisebb, mint a korábbi évek átlaga és mint a 2018-as csúcsév 330 ezer hektáros területe volt. Reméljük ezek a területek nem károsodnak és kedvező lesz az áttelelés.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csökkent a szójabab ára a Trump-tarifavita kapcsán

2024. október 17. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Olcsóbb lett a kukorica, mert zuhant a kőolaj ára

2024. október 16. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Csökkenő búzaárak a minimális exportárak hatására

2024. október 15. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Olcsóbb lett a szójabab a terméskilátások fenntartása miatt

2024. október 12. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, de a repce drágult.

Terménypiac: tartottá vált árak, meglepő becslési adatok miatt

2018. szeptember 17. 18:04

Jól megkülönböztethető folyamatok zajlanak a különböző régiókban és ezek eredője támaszt adott az áraknak – az árcsökkenés megállt.

Terménypiac: nem érdemes várni az új termény értékesítésével

2018. június 5. 10:03

A májusi eső aranyat ér és ha a terméskilátásokat nézzük, ez igaz. Ha azonban a pénzügyi bevételi oldalt számoljuk – ez nem mindig igaz.

Terménypiac: A gyengülés a tengeren túlról érkezett

2018. augusztus 27. 14:54

A rövid üzenet -sms- félreértése indított el egy folyamatot, ami az elmúlt napokban gyengüléshez vezetett.

A megbékélés elhalasztva: szója fel, de meddig?

2018. december 12. 11:54

December első hete még pozitív hozzáállásban telt, így az amerikai tőzsdei jegyzések emelkedni tudtak, de ez nem terjedt át Európára és itt csak minimális elmozdulás következett be.