Agrárgazdaság

Biogáz: a gazdákat kiszorítják a nagyüzemek

Agrofórum Online

A biogáz üzemek száma tovább csökken Németországban, miközben növekszik a villamosenergia-termelés. A nagy szolgáltatók egyre inkább kiszorítják erről a piacról a gazdákat.

A biogáz üzemek száma a második egymást követő évben csökkent Németországban 2021-ben. Az elektromos teljesítmény azonban jelentősen nőtt, új rekordszintre ért. Az ok: az átlagos teljesítmény meredeken nőtt, és új csúcsot ért el. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy sok gazdálkodó is bővítette és korszerűsítette rendszerét. Másrészt azonban a nagy kereskedelmi vagy ipari üzemek üzemeltetői tovább bővítik kapacitásaikat.

A megújuló és biogáz erőművekből származó árammal egyre jobb pénzt lehet keresni, amint azt a 2021-es év és a jelenlegi igen magas áramárak lenyűgözően bizonyítják.

2021-ben 8600 biogáz üzem működött Németországban, 100-zal kevesebb, mint az előző évben, és 200-zal kevesebb, mint két évvel ezelőtt. A biogáz üzemek számának és a megtermelt villamos energiának a puszta számai mögött azonban ellentétes fejlemények húzódnak meg, amelyek nem problémamentesek a gazdálkodók számára. A szabályozás késleltette sok régebbi üzem gyakran tervezi bezárását. Összességében javultak a meglévő erőművek keretfeltételei.

A rugalmas energiatermelés többletbevételt ígér egy olyan időszakban, amikor sok energiára volt szükség. A kereslet és így az áramárak várhatóan továbbra is magasak maradnak, és ennek megfelelően több pénzt lehet keresni.
Az üzemek teljesítménye 6443 megawattra nőtt az előző évi 6293-ról és a két évvel ezelőtti 5909-ről. Ez közel 10 százalékos növekedést jelent két éven belül. De az adminisztratív követelmények és a biogázüzem működtetésére irányuló erőfeszítés egyre inkább nem éri meg a gazdálkodóknak.

Szakmai vélemények szerint a mezőgazdasági szereplők 70 százaléka mindenképpen folytatni akarja a biogáztermelést. Németországban körülbelül 1200 „kisebb” mezőgazdasági biogázüzem működik, amelyek hamarosan lejárnak 20 éves üzemidejük és nem biztosított a folytatás.

A legfeljebb 700 üzem legalább 80 százalékban hígtrágyát használ. 2021 májusában azonban a megújuló energiaforrásokról szóló rendelettel kibővültek a meglévő hígtrágyarendszerek csatlakozási előírásai.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az élelmiszerek kiskereskedelme két százalékkal bővült

2024. szeptember 15. 16:10

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 817,2 milliárd forintot tett ki 2024 júliusában.

Az élelmiszerek kivitele nőtt, behozatala csökkent júniusban

2024. szeptember 14. 16:10

Jelentősen nőtt az export, elsősorban gabonafélékből, és csökkent az import, főleg zöldség-gyümölcsből. A termék-külkereskedelmi egyenleg romlott.

Egyre drágább a vaj Európában

2024. szeptember 13. 14:40

A vaj ára egyre jobban emelkedik, a szakértők láthatóan új rekordárra számítanak ősszel. A vaj így hamarosan drágább lehet, mint valaha.

Egymilliárd dolláros kár a kurszki agrárrégióban, de már itt az ellentámadás

2024. szeptember 12. 11:40

A helyi kormányzó adatai szerint több mint 300 000 tonna gabona maradt a jelenleg az ukrán erők által megszállt területen lévő raktárakban.

Silókukoricát vetne?

2022. január 28. 05:47

Kínálatunk kialakításakor igyekszünk minden elvárásnak eleget tenni, és nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy a szarvasmarhatartással és a biogáz-előállítással foglalkozó gazdálkodók is megtalálják számításukat a portfóliónkban.

Hatékonyabban készülhet biogáz a sertéstrágyából

2022. április 14. 07:37

Minél gyorsabban kerül a sertéstrágya a biogázüzembe, annál kevesebb metán távozik a tárolás során, és annál több gáz nyerhető ki belőle.

Újabb lépés a fenntarthatóság felé: a Mol megvásárolja a Szarvasi Biogázüzemet

2023. május 26. 14:16

A Mol megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról.

Új, bikaerős Scania biogáz motorok, óriási hatótávval

2023. december 12. 13:40

Az új hajtásrendszerek a Scania 13 literes biogáz erőforrásain alapulnak, 5 százalékos üzemanyag-megtakarítást kínálva, minden távolsági áruszállítási alkalmazásra.