Életmód, gasztronómia

A befektetők a gyártóktól és a kormányoktól várják a „táplálkozási válság” megoldását

Agrofórum Online

Összesen 12,4 milliárd dolláros vagyont kezelő befektetők szólították fel a kormányokat és a vállalatokat, hogy gyorsítsák fel az egészségesebb ételek és italok népszerűsítésére való átállást, hogy segítsenek orvosolni a „globális táplálkozási válságnak” nevezett jelenséget.

A rossz minőségű étrend a vezető halálokok és betegségek okozói közé tartozik. Ez egyéni, társadalmi és gazdasági költségekkel jár, amelyek befolyásolják a befektetések értékét – közölte 53 befektető a 2021-es Tokiói Táplálkozás a Növekedésért Csúcstalálkozón. A befektetők, köztük a PIMCO és az UBS Asset Management, arra ösztönözték a döntéshozókat, hogy alkalmazzanak fiskális és szabályozási intézkedéseket az egészséges csomagolt élelmiszerek támogatására, és tegyenek többet az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott táplálkozási célkitűzések teljesítése érdekében.

Eközben az élelmiszer- és italgyártó cégeket három intézkedés végrehajtására kérték fel, többek között évente jelentést szeretnének arról, hogy nyereségük hány százalékát termelték ki az egészséges termékek, és ezek milyen részesedést érnek el a teljes termék összetételben.

A vállalatoknak emellett önállóan kidolgozott rendszert kell alkalmazniuk annak meghatározására, hogy mi minősül egészséges terméknek, és elfogadják a befektetők által finanszírozott, de non-profit szervezet által készített „Befektetői elvárások a táplálkozással, étrenddel és egészséggel kapcsolatban” című dokumentumban foglalt kötelezettségvállalásokat. A befektetők kapcsolatba lépnek az ATNI Global Index 2021-ben szereplő 20 társasággal, köztük a Nestlével és az Unileverrel, vagy felkérik az alapkezelőket erre.

Közölték, hogy negyedéves vagy éves jelentésekben osztják meg a vállalatokkal folytatott tárgyalásaikról szóló információkat, és az információkat befektetési döntéseikkel kapcsolatban használják fel. „A befektetői fellépés jól szemlélteti, hogy a vállalatoktól és a kormányoktól milyen sürgős intézkedésre van szükség a globális táplálkozással kapcsolatos fejlődés felgyorsítása érdekében” – mondta Frank Wagemans, az Achmea Investment Management vezető elkötelezettségi szakértője, akit a Reuteres idézett. „A befektetők nemcsak a táplálkozás okozta makrogazdasági folyamatokat értik, hanem az alultápláltság mélyreható társadalmi hatását is, amelyet pénzügyi és társadalmi anyagi kockázatnak tekintenek.” A helytelen táplálkozás költségei a becslések szerint a globális jövedelem körülbelül 5%-át teszik ki évente – közölte az ATNI.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

Zsírcsökkentett, fehérjékben gazdag húskészítmények fejlesztésébe kezdtek Debrecenben

2023. február 2. 15:02

Egészséges, életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban és fehérjében gazdag húskészítmények kidolgozásába kezd a Gulyás és Társa Kft. konzorciumi partnerségben a Debreceni Egyetemmel - jelentették be a három éves projekt nyitórendezvényén csütörtökön.

Bokashi komposztáló – Komposztálás 5 egyszerű lépésben

2022. szeptember 10. 06:34

Hogyan készül a Bokashi komposzt, és miért hatékonyabb ez a megoldás, mint a többi komposztálási módszer?

Növényevésre fel!

2022. június 23. 10:38

Ha a Föld összes fogyasztója áttérne a növényi alapú étrendre, sokkala nagyob mennyiségű növényi táplálék válna elérhetővé.

Szükség van a tudatosabb fogyasztásra – A tej világnapját ünnepeljük

2023. június 1. 11:13

A tej a kedvező élettani hatásainak köszönhetően az egészségmegőrzésben és betegségmegelőzésben is fontos alapélelmiszer.