22℃ 15℃
június 9. Félix, Előd, Annamária, Annabella
Életmód, gasztronómia

A befektetők a gyártóktól és a kormányoktól várják a „táplálkozási válság” megoldását

Agrofórum Online

Összesen 12,4 milliárd dolláros vagyont kezelő befektetők szólították fel a kormányokat és a vállalatokat, hogy gyorsítsák fel az egészségesebb ételek és italok népszerűsítésére való átállást, hogy segítsenek orvosolni a „globális táplálkozási válságnak” nevezett jelenséget.

A rossz minőségű étrend a vezető halálokok és betegségek okozói közé tartozik. Ez egyéni, társadalmi és gazdasági költségekkel jár, amelyek befolyásolják a befektetések értékét – közölte 53 befektető a 2021-es Tokiói Táplálkozás a Növekedésért Csúcstalálkozón. A befektetők, köztük a PIMCO és az UBS Asset Management, arra ösztönözték a döntéshozókat, hogy alkalmazzanak fiskális és szabályozási intézkedéseket az egészséges csomagolt élelmiszerek támogatására, és tegyenek többet az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott táplálkozási célkitűzések teljesítése érdekében.

Eközben az élelmiszer- és italgyártó cégeket három intézkedés végrehajtására kérték fel, többek között évente jelentést szeretnének arról, hogy nyereségük hány százalékát termelték ki az egészséges termékek, és ezek milyen részesedést érnek el a teljes termék összetételben.

A vállalatoknak emellett önállóan kidolgozott rendszert kell alkalmazniuk annak meghatározására, hogy mi minősül egészséges terméknek, és elfogadják a befektetők által finanszírozott, de non-profit szervezet által készített „Befektetői elvárások a táplálkozással, étrenddel és egészséggel kapcsolatban” című dokumentumban foglalt kötelezettségvállalásokat. A befektetők kapcsolatba lépnek az ATNI Global Index 2021-ben szereplő 20 társasággal, köztük a Nestlével és az Unileverrel, vagy felkérik az alapkezelőket erre.

Közölték, hogy negyedéves vagy éves jelentésekben osztják meg a vállalatokkal folytatott tárgyalásaikról szóló információkat, és az információkat befektetési döntéseikkel kapcsolatban használják fel. „A befektetői fellépés jól szemlélteti, hogy a vállalatoktól és a kormányoktól milyen sürgős intézkedésre van szükség a globális táplálkozással kapcsolatos fejlődés felgyorsítása érdekében” – mondta Frank Wagemans, az Achmea Investment Management vezető elkötelezettségi szakértője, akit a Reuteres idézett. „A befektetők nemcsak a táplálkozás okozta makrogazdasági folyamatokat értik, hanem az alultápláltság mélyreható társadalmi hatását is, amelyet pénzügyi és társadalmi anyagi kockázatnak tekintenek.” A helytelen táplálkozás költségei a becslések szerint a globális jövedelem körülbelül 5%-át teszik ki évente – közölte az ATNI.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Növényevésre fel!

2022. június 23. 10:38

Ha a Föld összes fogyasztója áttérne a növényi alapú étrendre, sokkala nagyob mennyiségű növényi táplálék válna elérhetővé.

A böjt csökkenti a végbélrák kockázatát

2024. március 17. 12:10

Kiderült, nem a „beach body” jelenti a böjt egyetlen előnyét, hanem kifejezetten egészséges is.

Viszlát szója! - A repce lehet a jövő növényi fehérjeforrása

2020. november 22. 08:38

A repcefehérje hasonló hatásokat váltott ki az anyagcsere paraméterekben és a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkben, mint a szójafehérje.

Trendforduló a felvágottak piacán Németországban

2020. augusztus 29. 10:27

Az év első felében a Rügenwalder Mühle 50 százalékkal tudta növelni vegetáriánus „húsgombócok” és a húst nem tartalmazó mortadella eladásait.