Életmód, gasztronómia

Az erdei szamóca aromája előállíthatóvá vált

Agrofórum Online

Az erdei szamócát igen nagy becsben tartják intenzív illata és egyedülállóan ízletes gyümölcshúsa miatt. Ugyanakkor meglehetősen nehezen fellelhető, így egyes vállalatok belekezdtek a gyümölcs íz- és aromavilágának mesterséges előállításába.

Az American Chemical Society kutatói olyan megoldással álltak elő, amely segítségével a fekete ribiszke levének előállítása során keletkező melléktermékeken szaporodó ehető gombával állíttatják elő az ízanyagot.

A Journal of Agricultural and Food Chemistry folyóiratban publikált tanulmányról a sciencedaily.com ismeretterjesztő portálon olvashatunk.

Az apró erdei gyümölcs méretéből és ritkaságából kifolyólag rendkívül nehéz nagy mennyiségű természetes aromára szert tenni. Érdekes módon, egyes gombafajok képesek átalakítani bizonyos növényi anyagokat az élelmiszeripar számára is hasznosítható, kellemes végtermékekké. A Wolfiporia cocos nevű gomba például egyes növényi hulladékok (sárgarépahéj, teafű) lebontása során gyümölcsös, florális aromákat szabadít fel. A feketeribizli levének kinyerése során hátramaradó – és egyébként kidobásra kerülő – bogyóhéj, magvak, és rostok bőséges tápanyagforrásnak bizonyultak a gombafaj számára: a szamóca aromájára áhítozó élelmiszeripari szereplők nagy örömére.

A kutatók a kísérlet során keletkező illatanyag értékelésére gázkromatográfiát, tömegspektrometriát és olfaktometrikus vizsgálatot végeztek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Összefognak a legfontosabb szamócatermesztő országok

2020. február 27. 09:47

A legfontosabb szamócatermelő országok – Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Portugália – fogtak össze a termőterületeik stabilizálása érdekében.

Továbbra is magasak a szamócaárak

2019. május 28. 09:47

A jó íz feltétele a kiegyenlített vízgazdálkodás, a meleg és napsütéses időjárás. Az utóbbiak most hiányoznak, és az előrejelzések szerint a következő egy hétben sem lehet gyökeres változásra számítani.

Az eper egészségügyi előnyei

2024. április 30. 08:10

Az eper antioxidánsokban és C-vitaminban gazdag, amelyek segítenek csökkenteni a krónikus gyulladásos folyamatokat és az ezzel járó egészségügyi problémákat.

Hogyan tartsam távol a csigákat a szamócámtól?

2024. május 30. 04:36

Gyakori eset nálunk, hogy a csigák rágják a szamóca terméseit is. Hogyan tarthatom távol a csigákat a szamócámtól?