Életmód, gasztronómia

Az erdei szamóca aromája előállíthatóvá vált

Agrofórum Online

Az erdei szamócát igen nagy becsben tartják intenzív illata és egyedülállóan ízletes gyümölcshúsa miatt. Ugyanakkor meglehetősen nehezen fellelhető, így egyes vállalatok belekezdtek a gyümölcs íz- és aromavilágának mesterséges előállításába.

Az American Chemical Society kutatói olyan megoldással álltak elő, amely segítségével a fekete ribiszke levének előállítása során keletkező melléktermékeken szaporodó ehető gombával állíttatják elő az ízanyagot.

A Journal of Agricultural and Food Chemistry folyóiratban publikált tanulmányról a sciencedaily.com ismeretterjesztő portálon olvashatunk.

Az apró erdei gyümölcs méretéből és ritkaságából kifolyólag rendkívül nehéz nagy mennyiségű természetes aromára szert tenni. Érdekes módon, egyes gombafajok képesek átalakítani bizonyos növényi anyagokat az élelmiszeripar számára is hasznosítható, kellemes végtermékekké. A Wolfiporia cocos nevű gomba például egyes növényi hulladékok (sárgarépahéj, teafű) lebontása során gyümölcsös, florális aromákat szabadít fel. A feketeribizli levének kinyerése során hátramaradó – és egyébként kidobásra kerülő – bogyóhéj, magvak, és rostok bőséges tápanyagforrásnak bizonyultak a gombafaj számára: a szamóca aromájára áhítozó élelmiszeripari szereplők nagy örömére.

A kutatók a kísérlet során keletkező illatanyag értékelésére gázkromatográfiát, tömegspektrometriát és olfaktometrikus vizsgálatot végeztek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Károsak lehetnek a fekete műanyag konyhai eszközök

2025. február 5. 11:10

Ezeket a vegyi anyagokat azért építik be a konyhai eszközökbe, hogy csökkentsék a túlmelegedésből eredő tűzveszélyt.

Mégsem egészséges a görög joghurt?

2025. február 3. 16:10

Mint sok más joghurt, a görög joghurtok is tartalmaznak zselatint, amelyet állati bőr, inak, ínszalagok vagy csontok főzésével állítanak elő.

Elfeledett farsangi ételek

2025. február 2. 10:10

A farsanghoz kapcsolódó hagyományok és hiedelmek valóban gazdag örökséget alkotnak nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is.

A jövő antibiotikumai hatástalanok lesznek a baktériumokkal szemben

2025. február 1. 16:10

Az új antibiotikumokat a fejlesztők gyakran úgy hirdetik, hogy nem alakul ki ellenük rezisztencia. Azonban ezt az állítást a rezisztencia-mentességről ritkán támasztják alá meggyőző adatok.

Félmillió tonna gyümölcs teremhet az idén

2020. június 8. 09:02

Az idei év felemás lesz, hiszen a várható gyümölcsterméssel minőségileg nem lesz gond, mennyiségileg viszont annál inkább. Becslések szerint ugyanis mintegy 500 ezer tonnára lehet számítani az évi, átlagos 800-900 ezer tonnával szemben.

Később, de jó terméskilátásokkal kezdődött a hazai szamócaszezon

2023. május 24. 13:25

Szakértők szerint a hűvösebb tavaszi időjárás miatt a szokásosnál később, de jó terméskilátásokkal kezdődött a hazai szamócaszezon.

Szamócatermesztés szabadföldön és hajtatásban

2018. április 19. 08:04

Lajosmizse határában fekszik az a nagyjából 1 hektár területű ültetvény, ahol Kisjuhász Attila feleségével és segítőjével, évtizedek óta foglalkozik szamócatermesztéssel.

Miként kezelhetem a szamócát mikoszferellás levélfoltosság ellen?

2024. szeptember 7. 04:38

Hogyan kezeljem a képen látható levélbetegséget a szamócán? Segítségüket nagyon köszönöm!