Agrárközélet

Több száz traktorral tiltakoztak a görög gazdák az energiaköltségek miatt

Agrofórum Online

Görögország középső részén a mezőgazdasági termelők több száz traktorral tiltakoztak a megugró energiaköltségek ellen, elutasítva a kormányzati támogatási intézkedéseket. A helyi termelők elégedetlenek a kormányzattal és további segítséget követelnek az árak emelkedése miatt.

A gazdák traktorokkal álltak meg egy országos jelentőségű autópályán, Larissa városa közelében Görögország középső részén, ahol szembeszálltak a rendőrséggel.

Kostas Tzelas, a Karditsa mezőgazdasági egyesület vezetője elmondta, hogy az üzemanyag- és villamosenergia-árak emelkedése 50%-kal növelte a termelési költségeket. „Nem oldják meg azokat az alapvető problémákat, amelyek a farmjaink és falvaink fenntartásához szükségesek” – mondta Tzelas. „Intézkedéseket kérünk, amelyek valódi megoldást adnak problémáinkra”- tette hozzá.

Görögország mintegy 1,7 milliárd eurót költött a gazdálkodók, a háztartások és a vállalkozások áramszámláinak támogatására, hogy segítse őket az emelkedő energiaárak kapcsán. Az infláció fő hajtóereje a magas energiaköltség volt, amely decemberben 5,1%-ra nőtt, ami 11 éve a legmagasabb az országban.

Tzelas Görögország középső mezőgazdasági központjának legnagyobb városa, Larissza mellett tartott tüntetésen azt mondta: „Ezért vagyunk kint az utcán, ha nem teszünk semmit a vidék elhagyatott lesz, a falvak elhagyatottak lesznek, az emberek nem tudják majd művelni a földet és többé nem élhetünk a falvainkban.”

A kormány további 170 millió eurós pénzügyi támogatást ígért a mezőgazdaságnak. Spilios Livanos mezőgazdasági miniszter egy televíziós nyilatkozatában elmondta, hogy Görögország szűkös pénzügyi helyzete ellenére tavaly egymilliárd eurós támogatást ajánlott fel a gazdálkodóknak.

A csomag tartalmazza a támogatást, amely fedezi a gazdálkodók áramszámláival kapcsolatos többletköltségeinek 80%-át augusztustól decemberig, és e költség felét januárban és februárban. A műtrágyák forgalmi adója közben 46%-ról 13%-ra csökken Görögországban.

A gazdálkodók, akik szerint a legújabb intézkedések nem elegendőek, korábban több tiltakozást is szerveztek a társadalombiztosítási törvények és a nyugdíjjárulékok miatt – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva. A mezőgazdasági szektor Görögország kibocsátásának egy kis részét adja, de több százezer embert foglalkoztat, többségük idénymunkás.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megvan, kit választott új elnöknek a NAK a lemondott Győrffy Balázs helyére

2024. szeptember 13. 13:13

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2024. szeptember 13-án tartotta meg az erről döntő országos küldöttgyűlését.

Ő lehet Győrffy Balázs utóda a NAK élén

2024. augusztus 30. 08:40

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, Papp Zsoltot jelölik a NAK élére, a 304 országos küldött szeptember 13-án dönt a javaslatról.

Kátrányka, a kátrányba ragadt sün szerencsés története

2024. augusztus 26. 12:40

Rosszul indult a szerda egy tündéri fiatal sün számára. Szerencsére nem hagyták cserben (azaz kátrányban), így jól végződött az eset.

Azonnali hatállyal távozik Győrffy Balázs, a NAK elnöke

2024. augusztus 23. 12:40

A pápai születésű agrárszakember 2013-tól töltötte be a NAK elnöki tisztét. A tisztségre további két alkalommal, 2017-ben és 2022-ben is újraválasztották.

Gyümölcstermesztési tapasztalatok Görögországban

2019. március 23. 04:36

A FruitVeB szakmai szervezésében egy kis létszámú csapattal, a szakmai utakkal kevéssé bejárt észak-görögországi, Thesszalonikitől északnyugatra elterülő, Pella körzetében jártunk, ahol a görög gyümölcstermesztést tanulmányoztuk.

Nehezen indul az európai eperszezon

2023. március 21. 15:29

A déli féltekén tapasztalható szélsőséges éghajlati változások komoly nehézségeket okoznak a spanyolországi, olaszországi és görögországi szamócatermesztőknek.

Miért nem terem semmi a téli hónapok során? – A gránátalma szimbolikája

2023. október 28. 09:10

A gránátalma legalább olyan misztikus gyümölcs, mint az Éden almája, vagy a rómaiak fügéje, hiszen a legtöbb kultúrában az élet és halál, az újjászületés és az örök élet, a termékenység és a házasság, valamint a gazdagság szimbólumaként használták.

Görögország kész a napraforgóolaj-termelés növelésére

2022. március 30. 06:47

A görög mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy a napraforgóolaj-termelést szükség esetén növelni lehet, ha bioüzemanyag helyett többet termelnek háztartási fogyasztásra.