Életmód, gasztronómia

A kávé és az állateledel iránti kereslet növekedhetett jelentősen

Agrofórum Online

A Nestle élelmiszercsoport az elemzői várakozások szerint 7,1%-os organikus értékesítési növekedést produkálhatott 2021-ben, ez majdnem kétszerese az egy évvel korábbinak a kávé és állateledel iránti erős keresletnek köszönhetően, de a magas ráfordítási költségek rontják a jövedelmezőséget.

A piacok az idei évre vonatkozóan különös tekintettel arra összpontosítanak, hogy a KitKat és a Nescafe gyártó képes-e emelni árait anélkül, hogy veszélyeztetné a volumennövekedést és a piaci részesedéseket. Alaposan megvizsgálják a kávé, a kisállat üzletág és a növényi alapú élelmiszerek kilátásait, amelyek előnyösen alakultak a koronavírus-járvány során.

Szakértők szerint fontos, hogy bármilyen jel utalhat-e arra, hogy a vállalat tovább csökkentheti részesedését a L’Oreal kozmetikai csoportban. Ha esetleg ez egy nagy felvásárlás finanszírozása érdekében történne, az a címlapokra kerülne.

A vállalat által összeállított konszenzus szerint az organikus eladások, amelyek kiküszöbölik az árfolyamingadozásokat és az akvizíciókat, az egész évben várhatóan 7,1%-kal emelkednek, beleértve a mennyiség 5,2%-os és az árak 1,8%-os növekedését. Az előrejelzés szerint az utolsó negyedévben lassulás várható az első kilenc hónapban tapasztalt 7,6%-os növekedési ütemhez képest – számolt be a Reuters.

A nyersanyagok, az energia, a szállítás és a munkaerő költségeinek emelkedése miatt a Nestle kereskedelmi működési haszonkulcsa enyhén, 16,7%-ra csökkenhet a 2020-as 16,9%-ról.

A Peer Unilever a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy a jövedelmezőség sérülékeny, mivel nehezen tudják eléggé emelni az árakat ahhoz, hogy ellensúlyozzák a magasabb költségeket. „Az Unilever figyelmeztetése egyértelműen megrázta a piacot” – mondta Jon Cox, a Kepler Cheuvreux elemzője. „Mindeközben azonban hajlamos vagyok azt gondolni, hogy a Nestle prémium kategóriákba tartozik, és 2022-ben az árakkal többé-kevésbé ellensúlyoznia kell az inflációs nyomást” – tette hozzá a szakértő.

A Jefferies elemzője, Martin Deboo a múlt hónapban „alulteljesítésre” rontotta a Nestle ajánlási besorolását, rámutatva a kávé és a kisállat terület kemény helyzetére, valamint az idei árrés jelentette ellenszélére.

Decemberben a Nestle 20,1%-ra csökkentette részesedését a L’Orealban, és új, 20 milliárd svájci frankos részvény-visszavásárlási programot jelentett be. A közelmúltban többségi részesedést szerzett az Orgain fehérjeport gyártó cégben is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 filléres őszi dekorációs trükk a teraszra

2025. október 31. 08:10

Ha szereti az őszi színeket és illatokat, ne csak a kertben élvezze őket – öltöztesse a teraszt is évszakhoz!

Természetes segítség köhögésre – Házi szirupok, amik tényleg beválnak

2025. október 28. 07:10

Köhögéssel bajlódsz? Mutatunk négy klasszikus, magyar házi köhögésszirup-receptet, amelyek természetes úton segítik a gyógyulást.

Mi történik, ha nyersen eszünk homoktövist?

2025. október 26. 07:10

Vitaminban verhetetlen, de a nyers homoktövis íze próbára teszi az ízlelőbimbókat – mutatjuk, mire figyeljünk.

Készítsünk mennyei házi almalikőrt pár óra alatt!

2025. október 25. 16:10

Készítsünk házilag zamatos almalikőrt, ami nemcsak téli estékhez, de ajándéknak is tökéletes – pillanatok alatt elkészül!

A kávétermelés egyre többet árt a bolygónak

2022. január 8. 10:21

A kávé az egyik legszélesebb körben fogyasztott ital a világon, de a megnövekedett kereslet már veszélyezteti a környezetet. Az elmúlt 30 évben a kávé iránti növekvő kereslet a termelés 60%-os növekedéséhez vezetett, és számtalan veszélyt jelentett a környezetre a Nemzetközi Kávészervezet szerint.

Komoly bajban a kávézólánc

2020. június 25. 06:36

A 2017-ben alapított és tavaly májusban az amerikai tőzsdére bevezetett Luckin Coffee arra építi piaci stratégiáját, hogy jelentős mértékben növekszik a kínai kávéfogyasztás.

Elárulunk egy titkot: ízesebbé válik a kávé, ha egy picit megsózza

2023. december 12. 07:10

A sós kávé fogyasztásának történelmi hagyományai és tudományos magyarázata is van.

A világ legdrágább kávéja: a cibetmacska titka

2025. október 18. 05:40

A Kopi Luwak története egyszerre szól a luxusról, a különlegességről és az etikai dilemmákról.