Agrárgazdaság

1100 milliárdos pályázati csomag vált elérhetővé a vidék számára

Agrofórum Online

Az Agrárminisztérium Megújuló vidék, megújuló agrárium programjának keretében 2021-ben 1100 milliárd forintnyi pályázat jelenik meg, amelynek célja a vidéki gazdaságok megerősítése, a magyar mezőgazdaság és élelmiszertermelés modernizációja – fogalmazott Feldman Zsolt az orosházi gazdafórumon.

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a legfontosabb feladatnak az élelmiszer-feldolgozás helyzetbe hozását, a versenyképes alapanyag-termelés erősítését, a kistermelők számára elérhető források biztosítását és a technológiai forradalom eredményeinek minden gazdálkodó számára elérhetővé tételét jelölte meg. Hiszünk a magyar vidékben és építjük jövőjét, ezért írtunk ki az idei évben 1100 milliárd forint összértékben vidékfejlesztési pályázatokat. Mindenki számára biztosítjuk a fejlődés és a fejlesztés lehetőségét, a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozóktól a kertészeken át az állattartókig – mondta.

Feldman Zsolt előadásában hangsúlyozta, hogy jelenleg is 25 különböző nyitott pályázati felhívás érhető el. Az újdonságok közül kiemelte az állattartók számára fontos takarmány-előállítás modernizálása érdekében október végén megnyílt, 50 milliárd forintos keretösszegű pályázati felhívást, valamint az ültetvényeket pusztító tavaszi fagykár elleni védekezés eszközeinek vásárlását támogató, november közepétől megnyíló pályázatot.

A legnagyobb figyelmet jelenleg a gazdálkodók részéről az agrár-környezetgazdálkodási támogatás igénylése kapja, amely 360 milliárd forint értékben ösztönzi a környezettudatos gazdálkodási gyakorlatok folytatására a mezőgazdasági termelőket. A támogatási kérelmeket november 25-ig kell benyújtani – mondta el az államtitkár.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az élelmiszerek kiskereskedelme két százalékkal bővült

2024. szeptember 15. 16:10

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 817,2 milliárd forintot tett ki 2024 júliusában.

Az élelmiszerek kivitele nőtt, behozatala csökkent júniusban

2024. szeptember 14. 16:10

Jelentősen nőtt az export, elsősorban gabonafélékből, és csökkent az import, főleg zöldség-gyümölcsből. A termék-külkereskedelmi egyenleg romlott.

Egyre drágább a vaj Európában

2024. szeptember 13. 14:40

A vaj ára egyre jobban emelkedik, a szakértők láthatóan új rekordárra számítanak ősszel. A vaj így hamarosan drágább lehet, mint valaha.

Egymilliárd dolláros kár a kurszki agrárrégióban, de már itt az ellentámadás

2024. szeptember 12. 11:40

A helyi kormányzó adatai szerint több mint 300 000 tonna gabona maradt a jelenleg az ukrán erők által megszállt területen lévő raktárakban.

Kampány indult a kiváló magyar sertéshús népszerűsítésére

2020. december 5. 04:38

A jelenlegi szabályozás szerint a termékeken már köteles a kereskedő feltüntetni a hús eredetét kiírva vagy zászlóval.

Feldman: aki elmulasztja a fejlesztést, lemarad a versenyben

2023. január 18. 18:47

Az agrárium területén a precíziós gazdálkodásé a jövő, a hatékonyság egyik feltétele.

Professzionális termelést vár el a piac a gazdáktól

2021. október 8. 12:12

A korábbi évekhez képest az agrárágazatban összehasonlíthatatlanul felerősödött a hatékonysági és árverseny, a megoldásokhoz a tudománynak éppúgy, mint a szabályozói oldalnak segítséget kell adnia a termelőknek, kereskedőknek – fogalmazott Feldman Zsolt Keszthelyen, a LXIII. Georgikon Napok plenáris ülésén, „Az Élelmiszer-előállítás jövőjét formáló trendek” című előadásában.

Aratási körkép – a számok nem túl biztatóak

2022. július 8. 18:12

AZ őszi árpa aratásával teljes egészében, míg az őszi búza és őszi káposztarepce betakarításának háromnegyedével már végeztek a gazdálkodók – a számok nem festenek túl rózsás képet.