Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

2020-ban 241 ezer gazdaság volt Magyarországon

2020-ban 241 ezer gazdaság volt Magyarországon

Agrofórum Online

2020-ban a tíz évvel korábbinál magasabb volt a gazdaságok irányítóinak átlagéletkora, 10 százalékuk 40 évesnél fiatalabb, és arányaiban többen rendelkeztek mezőgazdasági képzettséggel.

Az egyéni gazdaságokban a gazdálkodó és az őt segítő családtagok által végzett munka mennyisége kissé csökkent, de így is meghaladta az összmunkaidő 80 százalékát. A hosszú távú jövőképpel rendelkező, főként fiatal gazdálkodók többsége a családon belül képzelte el gazdasága továbbélését, ha ő felhagyna a gazdálkodással – derült ki az Agrárcenzus 2020 végleges eredményeiből, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrég tett közzé.

Az ország valamennyi települését és a meghatározott küszöb feletti gazdaságokat érintő, teljes körű mezőgazdasági adatgyűjtésre, az agrárcenzusra tízévente kerül sor. A 2020-ban végrehajtott összeírás adatai alapján 2020. június 1-jén 241 ezer gazdaság volt Magyarországon. Az agrárcenzus során a gazdaságok irányítóira vonatkozó alapadatokat (életkor, nem, mezőgazdasági képzettség, munkavégzésre fordított idő) minden gazdaság esetében felmérték. Ezenfelül egy úgynevezett modulfelmérés során egy jelentős – a gazdaságszerkezeti összeírásainknak megfelelő – méretű mintán egy sokkal részletesebb kérdőív segítségével felmérték a családi munkaerőre és az alkalmazottakra vonatkozó adatokat is.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Regeneratív szemléletű üzleti modell a mezőgazdaságban?

2024. június 23. 10:10

A Bayer igazgatója a regeneratív mezőgazdaságot támogatja. Ehhez szerinte új, eredményközpontú üzleti szemléletre és digitalizációra van szükség.

Bővült az élelmiszerek kiskereskedelme

2024. június 21. 14:10

A kiskereskedelem minden ágazatában forgalomnövekedést mért a KSH az egy évvel korábbihoz képest.

Csaknem húsz százalék felett erősödött az élelmiszeripar

2024. június 20. 14:40

Az ipari termelés volumene összességében enyhén csökkent. Az élelmiszeripari eredmények viszont nagymértékben javultak.

Erős turbulencia a műtrágyapiacon

2024. június 20. 10:10

A műtrágyaárak hosszú távon az energia árától függenek. A karbamid árának június eleji emelkedését az egyiptomi gázellátás megingása okozta.

Összeírja hazánk egyéni gazdaságait a KSH

2024. május 20. 10:10

Országszerte több mint 22 ezer egyéni gazdaság mezőgazdasági összeírását kezdi meg május 15-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Indul az Agrárcenzus! A KSH megrajzolja a hazai agrárium jelenlegi „térképét”

2020. június 3. 11:18

Június 5-én az online kitöltési szakasszal kezdődik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezőgazdasági összeírása, az Agrárcenzus 2020. A hazai mezőgazdasági termelés aktuális helyzetét felmérő, teljes körű, országos összeírását a koronavírus-járvány miatt, két részletben hajtja végre a hivatal.

Fokozódik az élelmiszeriparban a termelőiár-index szárnyalása

2022. április 7. 05:37

Ez azt jelenti, hogy az előző hónapokban látott tempó nem csak folytatódott, hanem tovább fokozódott is.

Az EU-ban a növénytermesztés kisebb volumene mérsékelte a kibocsátást

2021. május 14. 06:04

Magyarország az előzetes adatok szerint az Európai Unió mezőgazdasági kibocsátásának a 2,1 százalékát állította elő 2020-ban.