Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Bővült az élelmiszerek kiskereskedelme

Bővült az élelmiszerek kiskereskedelme

Agrofórum Online

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3,6 százalékkal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer-jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,4, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,8 százalékkal emelkedett.

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 737 milliárd forintot tett ki 2024 áprilisában. Az élelmiszer-jellegű vegyes kategória forgalma 555,9 milliárd forint, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké pedig 181,1 milliárd forint volt – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiskereskedelemről szóló gyorstájékoztatójából.

3,2% egy év alatt és 0,9% egyik hónapról a másikra

2024. áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,7, naptárhatástól megtisztítva 3,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest. Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes üzletekben 3,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,0 százalékkal bővült az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,9 százalékkal mérséklődött az előző hónaphoz viszonyítva. 2024. január–áprilisban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 2,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

1563 milliárd forintos összérték

2024. áprilisban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1563 milliárd forintot ért el. Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

4 hónap eredménye 2,4 százalékos plusz

2024. január–áprilisban az előző év azonos időszakához képest naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelem forgalmának volumene 2,4 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,4 százalékkal nőtt.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az orosz búza exportára tovább csökkent

2024. július 13. 10:10

A 12,5%-os fehérjetartalmú orosz újtermesztésű búza ára a fedélzeten átadva, augusztusi szállítással 216 dollár volt tonnánként.

Szinte kirabolják a termelőket és fogyasztókat a belga burgonyapiacon

2024. július 11. 10:10

Egy friss Greenpeace-felmérés szerint a belga burgonyapiac 90 százalékát 7 nagyobb társaság tartja ellenőrzés alatt.

Inkább eladják a befektetők az agrárcégek papírjait

2024. július 8. 11:40

A június eladói fölényt mutatott a 25 vizsgált, agráriumhoz kötődő cég tőzsdei árfolyammozgása alapján.

Az idénymunkásokat elsősorban a fizetés érdekli, a munkaminőségre általában keveset adnak

2024. július 4. 08:40

Nemcsak a szakképzett munkaerő hiánya jelent egyre nagyobb problémát a mezőgazdaságban (is), de az idénymunkásoké úgyszintén.

Kisebb lett az élelmiszer kiszerelése? Kötelező lesz a tájékoztatás

2024. január 18. 08:10

A kormány új intézkedést fogadott el, így az 1 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező élelmiszerkereskedőknek figyelemfelhívó tájékoztatót kell kihelyezniük, amennyiben egy termék kiszerelése csökkent.

Akár négyszer olyan drága Magyarországon ugyanaz a tészta, mint nyugaton

2023. augusztus 1. 13:10

Miért kerül a sokszorosába ugyanaz az élelmiszertermék Magyarországon, mint bizonyos nyugat-európai országokban? A magas infláció miatt még árérzékenyebbé vált hazai vásárlók jogosan tehetik fel ezt a kérdést.

Enyhén mérséklődött az élelmiszerek drágulási üteme

2020. október 12. 06:02

2020. január–szeptemberben az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 3,5 százalékkal, a nyugdíjas háztartások körében pedig 4,0 százalékkal emelkedtek.

Korszakalkotó technológiák fejlesztésére koncentrál a Corteva

2024. április 4. 10:10

Az új befektetési és partnerségi platform felgyorsítja a következő generációs agrár-technológiai innovációt.