Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

A Bunge megemelte az éves profitvárakozást

A Bunge megemelte az éves profitvárakozást

Agrofórum Online

A Bunge Ltd 15%-os növekedést ért el 2022 második negyedévében a kiigazított profitsoron, de a globális mezőgazdasági árucikk-kereskedőjének eredményei elmaradtak a Wall Street-i várakozásoktól, és részvényeinek árfolyama csaknem 5%-ot esett.

A vállalat megemelte egész éves profit-előrejelzését, és bejelentette, hogy a következő években mintegy 3,3 milliárd dollárt költ majd beruházásokra. Körülbelül egymilliárd dollárt várhatóan olyan együttműködési és felvásárlási célokra fordítanak, amelyek célja a vállalat „alapvető agrárüzleti eredetének és feldolgozó képességeinek bővítése” – mondta John Neppl, a Bunge pénzügyi igazgatója.

A Bunge eredményei akkor születtek, amikor a globális ellátási láncok felpörögnek, és az élelmiszerek és üzemanyagok iránti erős kereslet az elmúlt évtizedek legmagasabbjára növeli az inflációt. A vállalat növekvő működési költségeit ellensúlyozza a gabonatermékek iránti megnövekedett kereslet – áll a gyorsjelentésben.

Oroszország inváziója világszerte megnövelte a keresletet a termények ellátási láncának szállítói, például a Bunge hajói iránt. A szállítás és a világjárványhoz kapcsolódó folyamatos problémák azonban továbbra is összességében hátráltatják a gabonaágazatot.

A Bunge agrárüzleti részlegét az amerikai és brazil szójabab-feldolgozás lendítette fel az erős szójaliszt és szójaolaj iránti kereslet miatt, de a csoportot érintették az óceáni fuvarozási problémák, ahol az árak megugrottak.

Egy nappal korábban a rivális Archer-Daniels-Midland Co. felülmúlta a bevételi várakozásokat, és kiemelte a „jó teljesítményt a globális áruszállításban”.

A Bunge emellett 59 millió dolláros nettó veszteséget írt jóvá a negyedévre agrárüzleti szegmenséből az orosz-ukrán háború miatt – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva. Gregory Heckman, a Bunge vezérigazgatója szerint a szállítók számára lassú folyamat lesz az áruk Ukrajnából történő kiszállítása a globális piacokra, részben az ország fekete-tengeri kikötőiben okozott károk miatt.

A Refinitiv adatai szerint a Bunge részvényenként 2,97 dollár profitot ért el, ami az elemzők részvényenkénti 3,26 dolláros becslése alatt van. Emellett bár a cég második negyedéves bevétele 16,5%-kal 17,93 milliárd dollárra nőtt, a 18,46 milliárd dolláros várakozástól elmaradtak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bővült az élelmiszerek kiskereskedelme

2024. június 21. 14:10

A kiskereskedelem minden ágazatában forgalomnövekedést mért a KSH az egy évvel korábbihoz képest.

Csaknem húsz százalék felett erősödött az élelmiszeripar

2024. június 20. 14:40

Az ipari termelés volumene összességében enyhén csökkent. Az élelmiszeripari eredmények viszont nagymértékben javultak.

Erős turbulencia a műtrágyapiacon

2024. június 20. 10:10

A műtrágyaárak hosszú távon az energia árától függenek. A karbamid árának június eleji emelkedését az egyiptomi gázellátás megingása okozta.

A tojás ára 22 százalékkal zuhant, a cukoré 30 százalékkal nőtt

2024. június 19. 16:10

Májusban a fogyasztói árak 1,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Áprilishoz viszonyítva 0,1 százalékkal csökkentek az árak.

A részvénypiacokkal együtt esett az agrárcégek árfolyama februárban

2020. március 2. 08:03

A koronavírus terjedése és európai megjelenését szinte minden részvénypiaci szereplő megérezte, ez alól a mezőgazdasághoz kötődő cégek sem voltak kivételek.

Sikeresek a hazai agrárcégek az orosz piacon

2019. április 24. 10:16

Nemrég orosz sajtóhírek szerint felmerült az orosz embargó esetleges szigorításának lehetősége is, ami igen érzékenyen érintené Magyarország és az uniós országok eddig még nem korlátozott tenyésztési célú szarvasmarha kivitelét is.