Agrárgazdaság

A Nestlé továbbra is a világ legértékesebb élelmiszermárkája

Agrofórum Online

A koronaválság lecsengése után a globális élelmiszergyártók márkaértékei emelkedtek, és most ismét elérik a járvány előtti szintet, esetenként meg is haladják azokat.

Ez áll a londoni székhelyű, vezető márkaértékelő cég, a Brand Finance nemrég közzétett „Food & Drink 2022” éves jelentésében. Ennek megfelelően a svájci Nestlé cég vitathatatlanul vezető szerepet tölt be az élelmiszergyártók rangsorában 20,8 milliárd dolláros, azaz 20,4 milliárd eurónak megfelelő márkaértékkel.

Az ellátási láncban nehezedő nyomás és a koronavírus továbbra is jelentkező regionális hatása ellenére a Nestlé határozottan folytatja hosszú távú márkastratégiája megvalósítását új termékek kifejlesztésével és digitális átalakulásának előmozdításával – áll a jelentésben. A második helyen jelentős távolságra a Nestlétől a kínai Yili tejipari vállalat következik 10,4 milliárd eurós piaci értékkel; ez körülbelül 10 százalékkal több, mint az előző évben.

A rangsor készítői szerint a világ legértékesebb tejtermékmárkája az évek során következetes üzleti növekedést mutatott. A Yili a sajt, a tejpor és a palackozott víz szegmensben az utóbbi időben dinamikus növekedést mutatott, mivel a kínai fogyasztók értékelik a kiváló minőségű tejtermékek immunerősítő, táplálkozási és egészségügyi előnyeit.

A harmadik helyen az amerikai snack-gyártó, a Lay’s áll, köszönhetően annak, hogy márkaértéke 31 százalékkal, 8,4 milliárd euróra nőtt. A vállalat profitált a világjárvány idején a saját elsődleges értékesítési területein megnövekedett fogyasztásból, és nagy eladási sikereket ért el azzal, hogy termékeit különféle online boltokban, különösen az Amazonon hirdette, erős digitális márkajelenlét mellett – magyarázza a jelentés.

A Brand Finance szerint a világ leggyorsabban növekvő élelmiszer-márkája a Mondelēz csoporthoz tartozó Belvita volt, amelynek márkaértéke 62 százalékkal1,6 milliárd euróra emelkedett. A Belvita kekszeket világszerte azoknak gyártják, akik elfoglaltságuk miatt kihagyják a reggelit – számolt be a német proplanta mezőgazdasági híroldal. A német gyártók nem kerültek be a 10 legértékesebb márka közé; a negyedik helyet az európai Danone szerezte meg 7,75 milliárd eurós értékkel.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rohannak eladni gabonájukat az orosz gazdák

2024. november 18. 09:40

Könnyebb azonnal eladni a gabonát és 20% feletti kamattal bankba tenni, és elfelejteni a gabona ármozgásának kockázatát.

Fegyverszállításra használhatják a fekete-tengeri agrárfolyosót?

2024. november 17. 16:10

Az ukrán fekete-tengeri kikötők elleni orosz támadások hat polgári hajót és gabona-infrastruktúrát károsítottak meg szeptember 1. óta.

Történelmi csúcson a vaj és a tejszín ára az EU-ban

2024. november 15. 11:10

Az Európai Unióban a tejtermékek, különösen a vaj és a tejszín ára új rekordokat ért el. A tejszínt most történelmi, 10 155 eurós tonnánkénti áron lehet kapni.

Rekordmagas marhahúsárak, tovább szűkülő kínálat az EU-ban

2024. november 14. 16:10

Az EU marhahús-előállítása és az állomány 2024-ben és 2025-ben tovább csökken. Az árak ugyan magasak – más a probléma.

Trendforduló a felvágottak piacán Németországban

2020. augusztus 29. 10:27

Az év első felében a Rügenwalder Mühle 50 százalékkal tudta növelni vegetáriánus „húsgombócok” és a húst nem tartalmazó mortadella eladásait.

Mélyponton voltak májusban a világpiaci élelmiszerárak

2020. június 5. 08:46

A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

A kiváló minőségű magyar tojásból húsvétkor sincs hiány

2023. április 5. 10:13

A kiváló minőségű magyar tojás a húsvéti időszakban is a vásárlók rendelkezésre áll.

Viszlát szója! - A repce lehet a jövő növényi fehérjeforrása

2020. november 22. 08:38

A repcefehérje hasonló hatásokat váltott ki az anyagcsere paraméterekben és a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkben, mint a szójafehérje.