Agrárgazdaság

Baj van az Aloe verával és az ázsiai savanyított zöldségekkel, rákkeltőek lehetnek

Agrofórum Online

A közelmúltban történt, hogy a WHO – mint az minden évben megszokott – közzétette a listát, amit rákkutató szervezete, a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) állított össze. Az ügynökség az emberre nézve „lehetségesen rákkeltő” anyagok közé sorolta az aszpartámot is. Ezzel azonban jóval kevesebb meglepetést okozott, mint azzal, hogy a listára felkerült az Aloe vera, illetve az ázsiai savanyított zöldség is.

Ahogy mondani szokás, az ördög a részletekben rejlik, és ez nincs másképp most sem.

Esszük vagy isszuk?

Aszpartámnak nevezzük azt a mesterséges édesítőszert, amelyet kémiai reakcióval aszparaginsavból, fenil-alaninból és metanolból állítanak elő. Bár ennek a kristályai lényegesen édesebbek, mint a kristálycukoré, de mindez előnyből jócskán veszít a hő hatására vagy ha savakkal érintkezik. Érthető hát, hogy miért nem ezt használjuk, amikor sütünk, főzünk.

Szervezetünkben az aszpartám elemeire bomlik és hasznosul, ezért számszerűen ugyanúgy energiát biztosít, mint minden más fehérje (4 kcal/g), viszont hihetetlenül édes íze miatt csupán igen kis mennyiségben fogyasztjuk, így nem növeli meg számottevően az energiaellátásunkat.

Alkalmazása

Elsősorban csökkentett cukortartalmú élelmiszerekben található meg, akár önállóan, akár más édesítőszerekkel együttesen.  Találkozhatunk vele ún. „asztali édesítőszerként” is, vagy cukortartalmú rágógumikban.

Az aszpartám felhasználása csak meghatározott élelmiszerek esetében engedélyezett. Ezek közé tartoznak többek között:

  • Csökkentett energiatartalmú, ill. cukormentes alkoholmentes italok (max. 600 mg/l)
  • Csökkentett energiatartalmú, ill. cukormentes desszertek (max. 2000 mg/kg)
  • Csökkentett energiatartalmú, ill. cukormentes édességek (max. 500–1000 mg/kg)
  • Csökkentett energiatartalmú, ill. cukormentes lekvárok, dzsemek, zselék (max. 1000 mg/kg)
  • Édes-savanyú gyümölcs- és zöldségkonzervek (max. 300 mg/kg)
  • Édes-savanyú konzervek halból, tenger gyümölcseiből és puhatestűekből (max. 300 mg/kg)
  • Gabonából vagy diófélékből készült snackek (max. 350 mg/kg)
  • Alkoholos italok (max. 600 mg/kg)

Mindez igen lényeges információ, hiszen az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) 2023 nyarán közzétett jelentése szerint az aszpartám édesítőszernek „lehetséges rákkeltő” hatása van ugyan, de

fogyasztása a Világszervezet szerint napi 40 milligramm/testsúly kg alatt továbbra is biztonságos.

Anyagok és kockázatok

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) négyfokú skáláján az emberre nézve rákkeltő anyagok és tevékenységek kockázatai szerepelnek:

  • Rákkeltőek,
  • valószínűleg rákkeltőek,
  • lehetségesen rákkeltőek,
  • bizonyíték híján nem minősíthetőek rákkeltőnek.

Az 1-es csoport tagjai azok, amelyek esetében „elegendő bizonyíték áll rendelkezésre”, ilyen például a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az azbeszttel való érintkezés vagy az ionizáló sugárzás is.

A 2-es csoportban csupán korlátozott bizonyíték áll rendelkezésre az adott anyag vagy tevékenység emberre gyakorolt hatásáról, de állatkísérletek igazolják azt, hogy karcinogének. A felsorolásban helyt kapott a vörös hús fogyasztása vagy a magas hőfokon történő olajban sütés is.

A 3-as csoport „gazdagodott” új elemekkel, mégpedig olyanokkal is, amelyekről nem tételeztük fel eddig, hogy bármi fajta bizonyíték van a rákkeltő hatásukat illetően. Márpedig az Aloe vera és az ázsiai savanyított zöldségek esetében immár van „korlátozott bizonyíték”.

Aloe vera

Napjainkban a legtöbb család „házipatikájában” fellehető, ki bőrére keni, ki megissza, hiszen ezidáig csak arról lehetett hallani, hogy a növény leve rendkívül sokoldalúan felhasználható. Leginkább a bőr problémák esetén használjuk, mivel gyorsítja a bőr hámosodását, regenerálódását, ezáltal a sebek összehúzódását, gyógyulását is.

Ehhez képest egy patkányokon végzett vizsgálat szerint – amelynek időtartama kétéves volt – a kutatók azt tapasztalták, hogy azoknál az egyedeknél, amelyeknek a vizébe Aloe vera kivonatot tettek, nagyobb valószínűséggel alakult ki bélrák, mint azoknál, amelyek nem fogyasztottak a növény nedvéből.

Ázsiai savanyított zöldségek

Az ínyenceknek pedig az okozhat csalódást, hogy az eddig igen egészségesnek tartott ázsiai savanyított zöldségek, illetve azok fogyasztása a gyomor- és nyelőcsőrákkal került összefüggésbe.

(Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete – Fotó: Rosina-Schneider/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A covid közepén sem voltak ilyen magasan az élelmiszerárak

2025. február 21. 07:10

Kellemetlenül érintett mindenkit a hír, hogy 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan 5,5%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Lépésről lépésre: így történhet a gazdaság átadása

2025. február 16. 08:10

Az agrárium egyik legégetőbb problémája a gazdálkodói réteg elöregedése. A generációváltás sikeres megvalósítását törvény is célozza.

Igazodjon el könnyen a földforgalmi szabályok között

2025. február 11. 13:10

A NAK honlapján elérhető a Földforgalmi törvény kiadvány, mely minden eddigi hatályos módosítást tartalmaz.

Betelt a pohár: árstop lépett életbe 70 árucikkre Horvátországban

2025. február 10. 16:10

A négyszáz négyzetméternél nagyobb üzletekben az ársapkás termékek számára külön részleget kell biztosítani.

Gond lehet az olívaolajjal, könnyen egészségkárosítóvá válhat

2023. augusztus 14. 07:10

A mediterrán konyha csodaszere a több ezer éve használt olívaolaj, amelynek a viszonylag alacsony lobbanáspontja gerjesztett vitákat a közelmúltban.

Peren kívüli megegyezések jöhetnek a Bayernél

2019. augusztus 10. 10:18

Két közelgő tárgyalást is elhalasztottak az Egyesült Államokban, melyek a Bayer által felvásárolt Monsanto rákkeltő gyomirtójával kapcsolatosak. A Bayer árfolyama már három napja emelkedik.

Nem ördögtől való az aszpartám használata, mértékkel fogyasztható az édesítőszer

2023. augusztus 3. 11:40

Egészséges, kiegyensúlyozott étrend mellett nem okozhat problémát az aszpartám jelenléte az élelmiszerekben, üdítőitalokban. Az édesítőszer kockázati besorolásának módosítása ugyan nagy viharokat kavart a médiában, ám a tudomány jelen állása szerint nincs ok a pánikra.

Jelentősen csökkentették a Bayer bírságát

2019. július 28. 06:34

Az, hogy a korábban jelzett, 150 millió dollár körüli értéknél is jóval alacsonyabb bírságot állapítottak meg pozitív hír, melyre a Bayer árfolyama emelkedéssel reagált a nyitást követően.