Agrárgazdaság

Baj van az Aloe verával és az ázsiai savanyított zöldségekkel, rákkeltőek lehetnek

Agrofórum Online

A közelmúltban történt, hogy a WHO – mint az minden évben megszokott – közzétette a listát, amit rákkutató szervezete, a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) állított össze. Az ügynökség az emberre nézve „lehetségesen rákkeltő” anyagok közé sorolta az aszpartámot is. Ezzel azonban jóval kevesebb meglepetést okozott, mint azzal, hogy a listára felkerült az Aloe vera, illetve az ázsiai savanyított zöldség is.

Ahogy mondani szokás, az ördög a részletekben rejlik, és ez nincs másképp most sem.

Esszük vagy isszuk?

Aszpartámnak nevezzük azt a mesterséges édesítőszert, amelyet kémiai reakcióval aszparaginsavból, fenil-alaninból és metanolból állítanak elő. Bár ennek a kristályai lényegesen édesebbek, mint a kristálycukoré, de mindez előnyből jócskán veszít a hő hatására vagy ha savakkal érintkezik. Érthető hát, hogy miért nem ezt használjuk, amikor sütünk, főzünk.

Szervezetünkben az aszpartám elemeire bomlik és hasznosul, ezért számszerűen ugyanúgy energiát biztosít, mint minden más fehérje (4 kcal/g), viszont hihetetlenül édes íze miatt csupán igen kis mennyiségben fogyasztjuk, így nem növeli meg számottevően az energiaellátásunkat.

Alkalmazása

Elsősorban csökkentett cukortartalmú élelmiszerekben található meg, akár önállóan, akár más édesítőszerekkel együttesen.  Találkozhatunk vele ún. „asztali édesítőszerként” is, vagy cukortartalmú rágógumikban.

Az aszpartám felhasználása csak meghatározott élelmiszerek esetében engedélyezett. Ezek közé tartoznak többek között:

  • Csökkentett energiatartalmú, ill. cukormentes alkoholmentes italok (max. 600 mg/l)
  • Csökkentett energiatartalmú, ill. cukormentes desszertek (max. 2000 mg/kg)
  • Csökkentett energiatartalmú, ill. cukormentes édességek (max. 500–1000 mg/kg)
  • Csökkentett energiatartalmú, ill. cukormentes lekvárok, dzsemek, zselék (max. 1000 mg/kg)
  • Édes-savanyú gyümölcs- és zöldségkonzervek (max. 300 mg/kg)
  • Édes-savanyú konzervek halból, tenger gyümölcseiből és puhatestűekből (max. 300 mg/kg)
  • Gabonából vagy diófélékből készült snackek (max. 350 mg/kg)
  • Alkoholos italok (max. 600 mg/kg)

Mindez igen lényeges információ, hiszen az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) 2023 nyarán közzétett jelentése szerint az aszpartám édesítőszernek „lehetséges rákkeltő” hatása van ugyan, de

fogyasztása a Világszervezet szerint napi 40 milligramm/testsúly kg alatt továbbra is biztonságos.

Anyagok és kockázatok

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) négyfokú skáláján az emberre nézve rákkeltő anyagok és tevékenységek kockázatai szerepelnek:

  • Rákkeltőek,
  • valószínűleg rákkeltőek,
  • lehetségesen rákkeltőek,
  • bizonyíték híján nem minősíthetőek rákkeltőnek.

Az 1-es csoport tagjai azok, amelyek esetében „elegendő bizonyíték áll rendelkezésre”, ilyen például a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az azbeszttel való érintkezés vagy az ionizáló sugárzás is.

A 2-es csoportban csupán korlátozott bizonyíték áll rendelkezésre az adott anyag vagy tevékenység emberre gyakorolt hatásáról, de állatkísérletek igazolják azt, hogy karcinogének. A felsorolásban helyt kapott a vörös hús fogyasztása vagy a magas hőfokon történő olajban sütés is.

A 3-as csoport „gazdagodott” új elemekkel, mégpedig olyanokkal is, amelyekről nem tételeztük fel eddig, hogy bármi fajta bizonyíték van a rákkeltő hatásukat illetően. Márpedig az Aloe vera és az ázsiai savanyított zöldségek esetében immár van „korlátozott bizonyíték”.

Aloe vera

Napjainkban a legtöbb család „házipatikájában” fellehető, ki bőrére keni, ki megissza, hiszen ezidáig csak arról lehetett hallani, hogy a növény leve rendkívül sokoldalúan felhasználható. Leginkább a bőr problémák esetén használjuk, mivel gyorsítja a bőr hámosodását, regenerálódását, ezáltal a sebek összehúzódását, gyógyulását is.

Ehhez képest egy patkányokon végzett vizsgálat szerint – amelynek időtartama kétéves volt – a kutatók azt tapasztalták, hogy azoknál az egyedeknél, amelyeknek a vizébe Aloe vera kivonatot tettek, nagyobb valószínűséggel alakult ki bélrák, mint azoknál, amelyek nem fogyasztottak a növény nedvéből.

Ázsiai savanyított zöldségek

Az ínyenceknek pedig az okozhat csalódást, hogy az eddig igen egészségesnek tartott ázsiai savanyított zöldségek, illetve azok fogyasztása a gyomor- és nyelőcsőrákkal került összefüggésbe.

(Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete – Fotó: Rosina-Schneider/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Félmillió forint felett az átlagos agrárbér Magyarországon

2025. január 29. 10:10

Az előző év azonos időszakához képest novemberben a 10 százalékot is meghaladta a mezőgazdasági átlagbérek növekedése.

Trump februárban 10%-os vámot vetne ki Kínára

2025. január 27. 16:10

Trump 10%-os vámmal fenyegeti Kínát, ami sokkal kevesebb, mint amit a kampányában emlegetett. A vámot az Egyesült Államok gazdasága is megsínyli.

Jelentősen csökken a gabona világpiaci ára, Argentína az ok

2025. január 27. 07:10

Argentína csökkenti a búza, kukorica és szója exportvámját, aminek hatását még az alacsonyabb termés-előrejelzések sem tudják ellensúlyozni.

Többéves mélypontra zuhant a cukor ára

2025. január 26. 10:10

Az új évben jelentősen csökkent a Londonban kereskedett fehércukor határidős ára, pedig csak néhány hét telt el az évből. Mi ennek az oka?

Franciaország dönthet arról, hogy maradhat-e nálunk a glifozát hatóanyag

2023. október 17. 14:40

Uniós szinten nem volt elegendő többség ahhoz, hogy meghosszabbítsák tíz évre a glifozát tartalmú növényvédő szerek Európai Unión belüli használati engedélyét. Azonban ellene sem alakult ki többség. Egy német mezőgazdasági szaklap megnézte, hogy vajon melyik ország hogyan szavazott.

Különös döntés: rákkeltő lehet az aszpartám, mégsem tiltották be

2023. július 15. 07:10

Rákkeltő lehet az aszpartám, de kis mennyiségben fogyasztva biztonságos – ezt a salamoni ítéletet hozta a WHO a népszerű édesítőszerrel kapcsolatban.

Jöhet a húsadó! - Az emberi egészség megóvása a cél

2018. november 16. 03:36

A tanulmány szerint, ahogy az egészségre ártalmas egyéb termékek, mint például az alkoholos italok, a dohányáruk és a cukor megadóztatása, úgy a vörös és feldolgozott húsokra kivetett adó is az egészségesebb élelmiszerek felé terelheti az embereket.

Lehet édes az élet cukor nélkül?

2018. november 21. 05:37

Aki háta mögött kívánja hagyni a cukorfogyasztást, annak lehetősége van arra, hogy a legtesthezállóbb édesítőszert megtalálja. Annak pedig, aki továbbra is a hagyományos édes ízt választja sem kell félni, persze csak akkor, ha a cukor mennyisége a napi kalóriabevitel 5 -10%-a között mozog.