Agrárgazdaság

Baj van az Aloe verával és az ázsiai savanyított zöldségekkel, rákkeltőek lehetnek

Agrofórum Online

A közelmúltban történt, hogy a WHO – mint az minden évben megszokott – közzétette a listát, amit rákkutató szervezete, a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) állított össze. Az ügynökség az emberre nézve „lehetségesen rákkeltő” anyagok közé sorolta az aszpartámot is. Ezzel azonban jóval kevesebb meglepetést okozott, mint azzal, hogy a listára felkerült az Aloe vera, illetve az ázsiai savanyított zöldség is.

Ahogy mondani szokás, az ördög a részletekben rejlik, és ez nincs másképp most sem.

Esszük vagy isszuk?

Aszpartámnak nevezzük azt a mesterséges édesítőszert, amelyet kémiai reakcióval aszparaginsavból, fenil-alaninból és metanolból állítanak elő. Bár ennek a kristályai lényegesen édesebbek, mint a kristálycukoré, de mindez előnyből jócskán veszít a hő hatására vagy ha savakkal érintkezik. Érthető hát, hogy miért nem ezt használjuk, amikor sütünk, főzünk.

Szervezetünkben az aszpartám elemeire bomlik és hasznosul, ezért számszerűen ugyanúgy energiát biztosít, mint minden más fehérje (4 kcal/g), viszont hihetetlenül édes íze miatt csupán igen kis mennyiségben fogyasztjuk, így nem növeli meg számottevően az energiaellátásunkat.

Alkalmazása

Elsősorban csökkentett cukortartalmú élelmiszerekben található meg, akár önállóan, akár más édesítőszerekkel együttesen.  Találkozhatunk vele ún. „asztali édesítőszerként” is, vagy cukortartalmú rágógumikban.

Az aszpartám felhasználása csak meghatározott élelmiszerek esetében engedélyezett. Ezek közé tartoznak többek között:

  • Csökkentett energiatartalmú, ill. cukormentes alkoholmentes italok (max. 600 mg/l)
  • Csökkentett energiatartalmú, ill. cukormentes desszertek (max. 2000 mg/kg)
  • Csökkentett energiatartalmú, ill. cukormentes édességek (max. 500–1000 mg/kg)
  • Csökkentett energiatartalmú, ill. cukormentes lekvárok, dzsemek, zselék (max. 1000 mg/kg)
  • Édes-savanyú gyümölcs- és zöldségkonzervek (max. 300 mg/kg)
  • Édes-savanyú konzervek halból, tenger gyümölcseiből és puhatestűekből (max. 300 mg/kg)
  • Gabonából vagy diófélékből készült snackek (max. 350 mg/kg)
  • Alkoholos italok (max. 600 mg/kg)

Mindez igen lényeges információ, hiszen az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) 2023 nyarán közzétett jelentése szerint az aszpartám édesítőszernek „lehetséges rákkeltő” hatása van ugyan, de

fogyasztása a Világszervezet szerint napi 40 milligramm/testsúly kg alatt továbbra is biztonságos.

Anyagok és kockázatok

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) négyfokú skáláján az emberre nézve rákkeltő anyagok és tevékenységek kockázatai szerepelnek:

  • Rákkeltőek,
  • valószínűleg rákkeltőek,
  • lehetségesen rákkeltőek,
  • bizonyíték híján nem minősíthetőek rákkeltőnek.

Az 1-es csoport tagjai azok, amelyek esetében „elegendő bizonyíték áll rendelkezésre”, ilyen például a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az azbeszttel való érintkezés vagy az ionizáló sugárzás is.

A 2-es csoportban csupán korlátozott bizonyíték áll rendelkezésre az adott anyag vagy tevékenység emberre gyakorolt hatásáról, de állatkísérletek igazolják azt, hogy karcinogének. A felsorolásban helyt kapott a vörös hús fogyasztása vagy a magas hőfokon történő olajban sütés is.

A 3-as csoport „gazdagodott” új elemekkel, mégpedig olyanokkal is, amelyekről nem tételeztük fel eddig, hogy bármi fajta bizonyíték van a rákkeltő hatásukat illetően. Márpedig az Aloe vera és az ázsiai savanyított zöldségek esetében immár van „korlátozott bizonyíték”.

Aloe vera

Napjainkban a legtöbb család „házipatikájában” fellehető, ki bőrére keni, ki megissza, hiszen ezidáig csak arról lehetett hallani, hogy a növény leve rendkívül sokoldalúan felhasználható. Leginkább a bőr problémák esetén használjuk, mivel gyorsítja a bőr hámosodását, regenerálódását, ezáltal a sebek összehúzódását, gyógyulását is.

Ehhez képest egy patkányokon végzett vizsgálat szerint – amelynek időtartama kétéves volt – a kutatók azt tapasztalták, hogy azoknál az egyedeknél, amelyeknek a vizébe Aloe vera kivonatot tettek, nagyobb valószínűséggel alakult ki bélrák, mint azoknál, amelyek nem fogyasztottak a növény nedvéből.

Ázsiai savanyított zöldségek

Az ínyenceknek pedig az okozhat csalódást, hogy az eddig igen egészségesnek tartott ázsiai savanyított zöldségek, illetve azok fogyasztása a gyomor- és nyelőcsőrákkal került összefüggésbe.

(Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete – Fotó: Rosina-Schneider/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Putyin elnök kiadta a kemény parancsot, de ebbe beleroppan az orosz mezőgazdaság

2025. október 29. 16:10

Hogyan hat az évek óta tartó háború az orosz mezőgazdaságra? A szektor nem olyan rendíthetetlen, amilyennek mutatni akarják.

Ez vár ránk a mostani télen, a februárt megkeserülhetjük

2025. október 27. 16:10

Milyen lesz az idei tél? Ez a kérdés a gazdákat érdekli talán a legjobban Magyarországon, és most adunk a találgatáshoz némi kapaszkodót.

Beszakadt a búza ára, durva lépésre szánták el magukat a gazdák, óriási vita robbant ki

2025. október 27. 13:10

Aszály, erdőtüzek, extrém mértékű csapadék – idén is bőven sújtották természeti csapások az európai gazdákat. Akik közül néhányan most drasztikus lépésre vállalkoztak.

Döbbenetes hírek az ukrán földekről, erre senki sem számított a háború közepén

2025. október 22. 16:10

Három és fél éve háborúzik Ukrajna Oroszországgal, pedig mindkét állam fontos szerepet töltene be a világ élelmiszerbiztonságában.

Különös döntés: rákkeltő lehet az aszpartám, mégsem tiltották be

2023. július 15. 07:10

Rákkeltő lehet az aszpartám, de kis mennyiségben fogyasztva biztonságos – ezt a salamoni ítéletet hozta a WHO a népszerű édesítőszerrel kapcsolatban.

Peren kívüli megegyezések jöhetnek a Bayernél

2019. augusztus 10. 10:18

Két közelgő tárgyalást is elhalasztottak az Egyesült Államokban, melyek a Bayer által felvásárolt Monsanto rákkeltő gyomirtójával kapcsolatosak. A Bayer árfolyama már három napja emelkedik.

Nem ördögtől való az aszpartám használata, mértékkel fogyasztható az édesítőszer

2023. augusztus 3. 11:40

Egészséges, kiegyensúlyozott étrend mellett nem okozhat problémát az aszpartám jelenléte az élelmiszerekben, üdítőitalokban. Az édesítőszer kockázati besorolásának módosítása ugyan nagy viharokat kavart a médiában, ám a tudomány jelen állása szerint nincs ok a pánikra.

Gond lehet az olívaolajjal, könnyen egészségkárosítóvá válhat

2023. augusztus 14. 07:10

A mediterrán konyha csodaszere a több ezer éve használt olívaolaj, amelynek a viszonylag alacsony lobbanáspontja gerjesztett vitákat a közelmúltban.