9℃ 1℃
március 1. Albin, Albina, Leonita, Lea
Agrárgazdaság

Csak a péksütemények harmada készül helyi gabonából Ausztriában

Agrofórum Online

A szupermarketben található kenyér és pékáruk csupán közel harmada készül Ausztriából származó gabonából. Ez a Wirtschaftsten am Land egyesület és a Wiener Bauernbund által az élelmiszer-kiskereskedelemben és a diszkontokban végzett regionális ellenőrzés eredménye.

Az összesen 250 vizsgált termékben, köztük 153 féle kenyérben és 97 féle péksüteményben, a termékek mindössze 32%-a készült igazolhatóan Ausztriából származó gabonából. Összesen 58%-ban, azaz ötből három terméken egyáltalán nem volt feltüntetve az eredet

– mondja Elisabeth Wolff bécsi gazdálkodók szövetségének igazgatója és szövetségi tanácsos.

A szupermarketek és diszkontok önkiszolgáló boltjaiból, kenyérpultjaiból a vizsgált termékek 32 százalékánál sikerült meghatározni az eredetet és azonosítani a származási országot, Ausztriát. A termékek további hét százalékánál egyértelműen kiderült az alapanyagok uniós származása, a többiről nem derült ki kellőképpen.

A gabona önellátási foka Ausztriában 94%. – Kérdéseket vet fel ezután, miként fordulhat elő, hogy még minden harmadik kenyér és minden harmadik zsömle sem készült kimutathatóan osztrák gabonával. Ezzel éles ellentétben egy felmérés szerint a megkérdezett fogyasztók 70%-a arra számít, amikor „osztrák” kenyeret vásárol, hogy az tartalmaz helyi gabonát. Ahelyett, hogy eleget tennének ennek a kívánságnak, a fogyasztók megnehezítik a regionális nyersanyagok és az importáruk megkülönböztetését – panaszkodott Wolff.

A regionális ellenőrzés azt mutatta, hogy továbbra is óriási szükség van a cselekvésre. Ezért követelik néhányan egy jóváhagyási pecsét kiterjesztését a kenyérre és a pékárukra. Ily módon megakadályozható a kiskereskedelmi macska-egér játék a fogyasztók és gazdálkodó családjaink kárára – számolt be az osztrák Bauern Zeitung. Az úgynevezett AMA minőségi pecsét az ellenőrzött osztrák származás garanciája, és biztonságot ad a fogyasztóknak a vásárlás során. „Ez az életbiztosítás mindenkinek szól – a gazdálkodótól a molnáron és péken át a fogyasztóig” – teszi hozzá.

Az „Ausztriából származó liszttel” megjelölés csak az őrlés helyét jelzi, a gabonatermesztést nem.

Ha Ausztriában őrölnek külföldi gabonát, a kereskedők „Ausztriából származó liszt” megjelöléssel forgalmazhatják azt

– mutatott rá Wolff. Ugyanez vonatkozik a „Made in Austria” vagy „Baked in Austria” népszerű kijelentésekre. A földrajzi adatok, mint például az „Österreichische Kaisersemmel”, nem adnak információt a gabona eredetéről. Ez csak a recept. A bécsiek szerint ezek az eredetmegjelölések 100 százalékban félrevezetőek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A covid közepén sem voltak ilyen magasan az élelmiszerárak

2025. február 21. 07:10

Kellemetlenül érintett mindenkit a hír, hogy 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan 5,5%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Lépésről lépésre: így történhet a gazdaság átadása

2025. február 16. 08:10

Az agrárium egyik legégetőbb problémája a gazdálkodói réteg elöregedése. A generációváltás sikeres megvalósítását törvény is célozza.

Igazodjon el könnyen a földforgalmi szabályok között

2025. február 11. 13:10

A NAK honlapján elérhető a Földforgalmi törvény kiadvány, mely minden eddigi hatályos módosítást tartalmaz.

Betelt a pohár: árstop lépett életbe 70 árucikkre Horvátországban

2025. február 10. 16:10

A négyszáz négyzetméternél nagyobb üzletekben az ársapkás termékek számára külön részleget kell biztosítani.

Félmilliárd forintos projekt keretében újul meg a dunaföldvári malom

2019. január 24. 08:38

Az 505 millió forintos projektet, amelyet 187 millió forinttal támogat a Gazdasági és Innovációs Operatív Program, két éven belül valósítják meg.

A kenyér íze

2018. október 1. 12:33

A közelgő vetésidőben a végtermékről szólni logikátlannak tűnik. A kenyér íze elsősorban a pékeken, a tésztakészítésen, meg a sütési technológián múlik. Azért az sem mindegy, hogy milyen fajtát választunk, milyen agrotechnikát alkalmazunk és máris eljutottunk a vetéshez. Így formálódik a Jóisten ege alatt a kenyér íze; vetéstől aratásig.

A búza fehérjetartalmától függ, mi süthető belőle

2025. január 5. 10:10

A fehérjetartalom a búza minőségének értékelésében kulcsfontosságú, mivel jelentősen befolyásolja, hogy a belőle őrölt liszt alkalmas-e sütésre.

Az ukrán gabonák növényvédőszer-maradványai a lisztekbe is átkerültek?

2023. szeptember 8. 09:40

Mivel nemrégiben peszticideket találtak ukrán gabonaszállítmányokban, ezért most a legnépszerűbb boltokban kapható búza finomlisztek növényvédőszer-maradvány tartalmát vizsgálták meg Csehországban és Szlovákiában.