Agrárgazdaság

Egyre aggasztóbb a költségnövekedés az osztrák élelmiszeriparban

Agrofórum Online

A betakarítási visszaesések és a jelenlegi negatív piaci trendek az ausztriai élelmiszertermelést is nehezítik. Az Élelmiszeripari Szövetség ügyvezető igazgatója, Katharina Koßdorff "történelmi költséglavináról" beszél, amely jelenleg eluralkodik a gazdálkodókon.

A mezőgazdasági nyersanyagok, a csomagolás és a logisztika költségeinek megugrása az elmúlt hónapokban tovább folytatódott – panaszkodik Koßdorff. A betakarítási negatív hatások és a globális logisztikai láncokban fellépő hatalmas fennakadások az árakat minden szinten befolyásolják, „és gyakorlatilag egyszerre”. Ezen túlmenően az energia, például a villamos energia, a gáz és az üzemanyagok költségei is emelkednek.

„A cégek nem mehetnek át más beszállítóhoz, logisztikai szolgáltatóhoz, nem tudnak a szükséges minőségben és mennyiségben mezőgazdasági árut, alapanyagot rendelni sem belföldről, sem a világpiacról” – mondja Koßdorff. A szélsőséges időjárási körülmények a szeder, a málna, az áfonya és a sárgabarack nagyarányú terméskieséséhez vezettek. Amikor még a piacokon is kaphatóak voltak, nagyon drágák voltak.

A gabonapiac helyzete, például a búza esetében is bizonytalan, csakúgy, mint a liszt- és takarmánygabona minősége és rendelkezésre álló mennyisége. Koßdorff szerint a cukor, a glükózszirup és az alkohol ára akár 20 százalékkal is emelkedett, valamint az Ausztriából származó étolajok, tejtermékek és baromfihús ára is jelentős mértékben emelkedett. A csomagolás, ha egyáltalán elérhető, egyre drágább lett. A logisztikai és fuvarozási költségek megsokszorozódtak. „A raklapok és konténerek szűk keresztmetszete okozta ezt részben. A teherautó-sofőrök is hiányoznak.” Az ipari szakértők legkorábban 2022 nyarára várják a helyzet enyhülését.

A versenyszférában tapasztalható, mindenkit érintő hatalmas áremelkedések mellett a nitrogénműtrágyák jelenleg közel háromszor annyiba kerülnek, mint az előző évben – írta az osztrák Bauer Zeitung. Az energia-, építési- és alapanyagköltségek, alkatrész-, gép- és egyéb működési források is jelentős terhelést jelentenek a mezőgazdasági és erdőgazdasági társaságok mérlegében.

Elisabeth Köstinger osztrák agrárminiszter a logisztikáról és az ármizériáról a következőket mondta: „Ha egy dologra a válság megtanított, az az, hogy az élelmiszer-önellátás egy ország egyik legfontosabb erőssége. Mezőgazdaságunk elegendő kapacitással rendelkezik ahhoz, hogy a kívánt minőségben megbízhatóan szállítson. De ehhez korrekt árak kellenek. És a feldolgozók és a kiskereskedők azon szándéka, hogy a helyi minőségre támaszkodjanak.”

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A covid közepén sem voltak ilyen magasan az élelmiszerárak

2025. február 21. 07:10

Kellemetlenül érintett mindenkit a hír, hogy 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan 5,5%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Lépésről lépésre: így történhet a gazdaság átadása

2025. február 16. 08:10

Az agrárium egyik legégetőbb problémája a gazdálkodói réteg elöregedése. A generációváltás sikeres megvalósítását törvény is célozza.

Igazodjon el könnyen a földforgalmi szabályok között

2025. február 11. 13:10

A NAK honlapján elérhető a Földforgalmi törvény kiadvány, mely minden eddigi hatályos módosítást tartalmaz.

Betelt a pohár: árstop lépett életbe 70 árucikkre Horvátországban

2025. február 10. 16:10

A négyszáz négyzetméternél nagyobb üzletekben az ársapkás termékek számára külön részleget kell biztosítani.

Tíz százalékkal erősödött az élelmiszeripar

2024. július 20. 16:10

Egy kivételével minden élelmiszeripari alágazatban nőtt a kibocsátás. Az ipari termelés volumene viszont visszaesett.

Új neve van az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének

2019. április 25. 07:46

A FÉSZ tagjai évi 1800 milliárd forint bruttó termelési értéket állítanak elő, a hazai mezőgazdasági árutermelés 50-55 százalékát vásárolják fel, az iparágban alkalmazott hazai munkaerő 75 százalékát foglalkoztatják.

Termelői, feldolgozói szervezetek is az árstop kivezetését javasolják

2023. február 1. 13:01

Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását.

Digitalizáció és automatizáció - új dimenziók az élelmiszergazdaságban

2019. október 17. 05:38

A REGIONS 4FOOD projekt magyar partnere, a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. szeptemberben két tanulmányútra is ellátogatott, hogy megismerje a projekt nemzetközi partnereinek jó gyakorlatait.