Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Eladták a Boci csokit, újra magyar kézbe kerül

Eladták a Boci csokit, újra magyar kézbe kerül

Agrofórum Online / Nestlé Hungária Kft.

Bő három évtized után ismét magyar tulajdonba kerül az ikonikus Boci csokimárka. A Cerbona vásárolta meg, a Melbával és a Párizsi Kockával együtt.

Valószínűleg sokan úgy hiszik, hogy a Boci csoki a szocialista korszak iparának terméke. Valójában azonban egy sokkal régebbi márkáról van szó, amely a két világháború között, 1927-ben született meg.

Eleinte szimplán Szerencsi tejcsokoládénak hívták, az 1950-es pedig megjelent a jellegzetes csengettyűs bocifigura a csomagolásán. A név azonban – bár erre a magyar fogyasztók többsége alighanem rosszul emlékszik – az 1980-as esztendőkig változatlan maradt, és csak nem sokkal a rendszerváltás előtt történt meg hivatalosan a névváltás, hogy megszülessen a Boci tejcsokoládé.

Az 1920-as évekbeli induláskor még sárga papírba csomagolták a finom főzőcsokoládét, és a hozzá való tejet a Szerencsi gyár saját tehenészete termelte meg. Eleinte csak pár mázsa készült a Bociból, de az 1930-as években már megindult az export is.

Az üzemet 1948-ban államosították, előbbi Szerencsi Csokoládégyárként, később Szerencsi Édesipari Vállalat néven működött. Az 1960-as években itt készült a csokoládés termékek közel egyharmada.

A céget 1991-ben privatizálták, így került a svájci Nestlé tulajdonába, ám a Szerencsi történetében most újabb éles váltás következett be. A Boci márkát ugyanis megvásárolja a 100%-ban magyar tulajdonban álló Cerbona, mégpedig a Melba és a Párizsi Kocka védjegyekkel együtt.

Meggyőződésünk, hogy a Cerbonánál jó kezekben lesz a Boci, és a jövőben is biztosított a nagy tradícióval rendelkező ikonikus márka sikere Magyarországon. Ezzel párhuzamosan a Boci értékesítése lehetővé teszi a Nestlé Hungária Édesség Üzletága számára, hogy olyan erősségeire és növekedést biztosító márkáira összpontosítson, mint a jól ismert KitKat és a nagy népszerűségnek örvendő Balaton

– mondta Noszek Péter, a Nestlé Hungária Kft ügyvezetője.

Az ellátás folytonosságának biztosítására egy átmeneti időszakban a Nestlé gyártja majd tovább az érintett termékeket, ezzel is garantálva, hogy a fogyasztók megszakítás nélkül hozzáférhessenek kedvelt csokoládéjukhoz. A tranzakció 2024. május 22-én zárul – olvasható a Nestlé Hungária Kft. közleményében.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Zuhanórepülésbe kezd idén az ukrán gabonatermelés?

2024. április 20. 14:10

Csökken a gabona, kukorica, napraforgó, olajos magvak vetésterülete és a várható termésmennyiség Ukrajnában.

Megérte a magyar mezőgazdaságnak az elmúlt két évtized uniós tagsága?

2024. április 19. 13:10

Kereken 20 éve, 2004. május 1-jén csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz. Vajon a mezőgazdaság szempontjából okos lépésnek bizonyult ez?

Még mindig a cukor drágulása a legdrámaibb

2024. április 19. 09:10

2024. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Ukrajna 35 százalékkal kevesebb gabonát exportált Konstancán át

2024. április 18. 12:10

Az Ukrajnából a romániai Konstancán keresztül exportált gabona mennyisége 35,1 százalékkal 2,16 millió tonnára esett vissza az első negyedévben, közölte a kikötői hatóság a Reuters hírügynökséggel.