A búza 80 százalékát már learatták Békésben, ahol az eddigi 5,2 tonna/hektár körüli átlaghozammal nem túl elégedettek a gazdák. Egy évtized alatt 20 kilóval csökkent az egy főre jutó kenyérfogyasztás Magyarországon.
A magyar gazdák úgy gondolhatták, hogy a tavalyi – extrém mértékű aszályt hozó – év után idén csakis elégedettek lehetnek majd a kalászosok hozamaival. Nagyon úgy fest azonban, hogy a 2023-as esztendő is csalódást okoz számukra.
Az őszi búza betakarítása már az utolsó szakaszához érkezett, és úgy tűnik, hogy a hektáronkénti termésátlagok gyakran 5-6 tonna közé esnek, és a felvásárlási ár is alacsony (62–65 ezer forint).
Legutóbb Baranyából érkeztek kiábrándító hírek, ahol a takarmány minőségű búza aránya elérheti a 80–90 százalékot, amire még nem volt példa. A sikértartalom nagyjából megfelelő, a hektolitersúly azonban egyáltalán nem.
Mostanáig hihettük azt, hogy elszigetelt jelenségről van szó, ám a napokban Békésből is hasonló információk érkeztek, ahol a búza 80 százalékát már learatták. Eddig az átlaghozam 5,2 tonna/hektár körül alakul, a felvásárlási ár pedig (minőségtől függően) 55–62 ezer forint – idézte a beol.hu hírportál a Békés vármegyei aratási bizottság közleményét.
Raktározással, tárolással kapcsolatos gondok egyelőre nincsenek, a gabonának lesz hely. Mivel azonban jó termés ígérkezik napraforgóból és kukoricából, ezeknek a betakarításakor mégiscsak lehetnek majd raktározási problémák.
Ezzel párhuzamosan a Magyar Pékszövetség pedig arról számolt be, hogy az alacsony felvásárlási árak részükről nem vezetnek majd árcsökkenéshez, mert a hazai sütőipar csak úgy tud fennmaradni, ha tartják az eddigi árszintet.
Gondot jelent az is, hogy érezhetően csökken a pékárufogyasztás. A magyarok a kenyéren is takarékoskodnak, jobban odafigyelnek arra, milyen élelmiszerből mennyit vesznek a boltban. Nem csoda, hiszen tavaly a KSH adatai szerint 659 forint volt egy kiló kenyér, az idén már az 1000 forintot is megközelítette.
Míg tíz évvel ezelőtt évi 72 kilogramm kenyeret és emellett 10–12 kiló péksüteményt evett meg az átlag magyar fogyasztó, addig az elmúlt öt év alatt mára évi 50–52 kilogrammra csökkent a kenyérfogyasztás.
(Fotó: AGROTEC Magyarország Kft./Facebook)