Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Hosszú távon csökkenhet a kukorica ára a kedvező betakarítás miatt

Hosszú távon csökkenhet a kukorica ára a kedvező betakarítás miatt

Agrofórum Online

Miután a száraz tavasz azzal fenyegetett, hogy csökken a szántóföldeken az Egyesült Államokban a kukoricatermés, a gazdálkodók valószínűleg az ország valaha volt harmadik legnagyobb termését takarítják be.

A betakarítás megterheli a tárolási kapacitást, és visszatartja világszinten árakat. Ez azoknak a vásárlóknak kedvez majd, akik kevesebbet fizetnek így az állatok, tejelő tehenek és csirkék táplálására vagy az etanolos bioüzemanyag előállítására használt kukoricáért. De leszorítja a profitot a gazdálkodók számára, akik kukoricát tárolnak, és új keresletet remélnek az exporttól vagy új amerikai belföldi felhasználástól.

„Június végén még abban sem voltam biztos, hogy termést hoz – mondta Steve Pitstick, aki közel 5000 hektáron gazdálkodik Chicago környékén, Illinois északi részén. – De az eső időzítése, a jobb genetika és a jobb vetőgépek sikerre vezettek” – mondta Pitstick.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint amikor a kombájnok befejezték a betakarítást, és az összes kukoricát leszállították a vásárlók és az exportőrök igényei szerint, a raktárban maradó kukorica mennyiségének meg kell haladnia azt a mennyiséget, amely hét éve az Egyesült Államok silóiban volt.

A 2024-es betakarítás végén 50%-kal több kukorica lehet a raktárban, mint az idei szezon kezdéskor, ami közel két évtized óta a legnagyobb egyéves ugrás a készletekben. Ennek tovább kell nyomnia lefelé a kukorica nemzetközi árát Chicagóban az árutőzsdén.

A kukorica ára már most is hároméves mélypont közelében van, amikor egyes élelmiszerek árai emelkednek az egyéb alapvető élelmiszerek, például a rizs szűkös kínálata miatt, ami az inflációs aggodalmakat szítja.

A legnagyobb exportőr Brazília is rekordmennyiségű kukoricát termesztett. A kukorica ára mindössze 16 hónappal ezelőtt volt magasabb az elmúlt évtizedben, mivel az ukrajnai háború megzavarta a fekete-tengeri kenyérkosár régióból való ellátást.

Az USDA előrejelzése szerint az amerikai belföldi kukoricakészletek 55%-kal ugranak meg a 2023/24-es gazdasági évben, ami hozzájárul ahhoz, hogy a globális készletek ötéves csúcsra emelkedjenek 2024 szeptemberére.

A Cal-Maine Foods, a legnagyobb amerikai tojástermelő azt közölte, hogy az előállított tojásra vetített takarmányköltségei 10,5%-kal csökkentek a szeptember 2-ával zárult negyedévben, elsősorban az alacsonyabb kukoricaárak miatt.

Az alacsonyabb árak azonban csökkentették a kukoricatermesztők bevételeit. Azok, akiknek van hely a gabonatárolóikban, idén ősszel tartózkodnak a veszteséges értékesítéstől, és inkább tárolják a kukoricát, remélve, hogy emelkednek az árak. Egyesek jövő tavasszal több szójababot vethetnek.

Pitstick, aki területének felét kukoricának szenteli, azt mondta, hogy azt tervezi, az összes gabonát tárolja, még nem adja el. Az elmúlt 10 évben háromszorosára növelte tárolókapacitását.

Ennek ellenére az emelkedő kamatok drágábbá és kockázatosabbá teszik a gabona tárolását. Egyes termelőknek kölcsönt kell felvenniük működésük finanszírozására, miközben várnak, és remélik, hogy a kukorica ára emelkedni fog – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Az amerikai gazdáknak magas költségekkel kell szembenézniük a kukorica termeléséhez szükséges üzemanyag és műtrágya tekintetében is. Az Egyesült Államok nettó mezőgazdasági bevétele várhatóan 23%-kal csökken az idei év végén a tavalyi rekordszintről.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bővült az élelmiszerek kiskereskedelme

2024. június 21. 14:10

A kiskereskedelem minden ágazatában forgalomnövekedést mért a KSH az egy évvel korábbihoz képest.

Csaknem húsz százalék felett erősödött az élelmiszeripar

2024. június 20. 14:40

Az ipari termelés volumene összességében enyhén csökkent. Az élelmiszeripari eredmények viszont nagymértékben javultak.

Erős turbulencia a műtrágyapiacon

2024. június 20. 10:10

A műtrágyaárak hosszú távon az energia árától függenek. A karbamid árának június eleji emelkedését az egyiptomi gázellátás megingása okozta.

A tojás ára 22 százalékkal zuhant, a cukoré 30 százalékkal nőtt

2024. június 19. 16:10

Májusban a fogyasztói árak 1,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Áprilishoz viszonyítva 0,1 százalékkal csökkentek az árak.

Koronavírus - Inputanyag-hiányra számítanak, nem fogadnak területi képviselőket a gazdálkodók

2020. március 16. 06:38

A koronavírus okozta világjárvány minden ágazatra, így a mezőgazdaságra is hatással lesz. Elmaradnak a nagy agrárrendezvények, például az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, de egyéb rendezvények, szakmai konferenciák is. Bezártak az egyetemek, köztük a Szent István Egyetem gödöllői kampusza is, ahol az egyik legelső iráni beteg is tanul. De mit gondolnak a gazdálkodók, milyen hatással lesz rájuk az egészségügyi és gazdasági válsághelyzet?

Egyre jobban közeleg az eső Amerikában

2023. június 29. 06:36

Ahogy az időjárás és az aszály miatt a piac felpörög és emelkedtek az árak, úgy a nedvességet jósoló időjárási előrejelzések vissza is hozták az árakat a piacokon.

Csúcshibridek a megújult kukoricaportfólióban

2020. január 14. 07:36

Az elmúlt évek során egyre szélsőségesebbé váló időjárással kapcsolatos tapasztalatok is arra sarkallnak minket, hogy a termelést nehezítő legtöbb körülménynek ellenálló, kiegyenlített termőképességű, partnereink számára magas jövedelmezőséget biztosító új kukoricahibridekkel tudjunk versenyképes alternatívát felmutatni.

A műtrágyázás és öntözés meglepő hatásai a kukoricahozamokra

2023. december 11. 16:40

Milyen hatással van a kukoricára mono-, bi- és trikultúrában a műtrágyázás és öntözés? Erre is választ adnak a Debreceni Egyetem (DE) tartamkísérletei.