Agrárgazdaság

Különös döntés: rákkeltő lehet az aszpartám, mégsem tiltották be

Agrofórum Online

Rákkeltő lehet az aszpartám, de kis mennyiségben fogyasztva biztonságos – ezt a salamoni ítéletet hozta a WHO a népszerű édesítőszerrel kapcsolatban.

Június végén robbant a bomba, miszerint az üdítőkben, rágógumikban cukor helyett szívesen használt aszpartámot rákkeltő anyagnak nyilváníthatja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC).

Mindez óriási felbolydulást okozott volna az élelmiszeriparban, most azonban úgy tűnik, hogy az IARC salamoni döntést hozott, és megkegyelmezett az édesítőszernek. A WHO adalékanyagokkal foglalkozó bizottsága egyébként 1981 óta töretlenül azt állította, hogy az aszpartám biztonságosan fogyasztható.

Talán kevesen tudják, hogy két aminosavból, aszparginsavból és fenil-alaninból álló mesterséges anyagról van szó. Fehér kristályai mintegy kétszázszor édesebbek, mint a kristálycukor (szaharóz), hő hatására és savak jelenlétében azonban veszítenek ízükből, ezért nem alkalmas az aszpartám sütésre és főzésre.

Az emberi szervezetben elemeire bomlik és hasznosul, ezért ugyanúgy energiát biztosít, mint minden más fehérje (4 kcal/g). Mivel azonban az aszpartámot erősen édes íze miatt csupán igen kis mennyiségben alkalmazzák, nem járul hozzá számottevően az energiaellátáshoz – olvasható a tudatosvasarlo.hu oldalon.

A WHO két szakértői bizottságának friss állásfoglalása szerint az aszpartám rákkeltő lehet, de a korábban meghatározott mértékben továbbra is biztonságos a fogyasztása.

Kijelentésük szerint nem áll rendelkezésére meggyőző bizonyíték az aszpartám egészségkárosító hatásáról, ezért azt javasolják, hogy az emberek tartsák a fogyasztást a biztonságosként meghatározott napi érték (40 milligramm/testtömeg-kilogramm) alatt. A WHO rámutatott: egy 60–70 kilogrammos embernek naponta több mint 9–14 doboz üdítőitalt kellene meginnia ahhoz, hogy aszpartámfogyasztása meghaladja a biztonságos értéket.

(Fotó: Ernesto Rodriguez/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Irtózatos aszály közelít, a mostani csak a bemelegítés Európában

2025. október 2. 13:10

Hatalmas termésveszteségek, szállítási nehézségek, a gazdák ellehetetlenülése követi az egyre súlyosbodó aszályokat a kontinensen, aminek Magyarország is egyre jobban megissza a levét.

9 hónapra elegendő táplálékot halmozott fel egy közeli ország, komoly dologra készülnek

2025. október 1. 13:10

Jöhet háború, járvány, kibertámadás, a finnek minden eshetőségre felkészültek. Egész Európában példátlan krízishelyzeti rendszert működtetnek, amelyben az akadálytalan élelmiszerellátás a privilégium – ideje példát venni róluk.

Uniós tárgyalások: sorsdöntő évek jönnek

2025. augusztus 29. 12:10

A csökkenő uniós támogatások új pénzügyi kihívást jelentenek a magyar agrárium számára – a likviditás és versenyképesség is veszélybe kerülhet.

A covid közepén sem voltak ilyen magasan az élelmiszerárak

2025. február 21. 07:10

Kellemetlenül érintett mindenkit a hír, hogy 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan 5,5%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Megkezdődött a cukorrépa-feldolgozási kampány Kaposváron

2019. szeptember 21. 11:03

Az egyetlen magyarországi cukorgyár szeptember 25-től, várhatóan 100 napon át, átlagosan napi 7200 tonna cukorrépa feldolgozását tervezi.

A glifozát alternatíváját fejlesztették ki

2023. december 11. 11:10

Lehetséges, hogy a mezőgazdasági vállalkozásoknak a jövőben lesz alternatívája a glifozát gyomirtó-hatóanyag helyett. Kék és zöld algák által termelt cukor helyettesítheti a jövőben a vitatott gyomirtó hatóanyagot.

A fehér cukor világpiaci ára kismértékben csökkent

2023. szeptember 13. 15:10

A fehér cukor világpiaci átlagára 2023 júliusában 610 euró/tonna volt, 3 százalékkal maradt el a júniusitól.

Az aszály miatt drágulhat a cukor

2018. szeptember 29. 09:30

A legnagyobb európai termelőket – Franciaország, Németország, Lengyelország és Nagy-Britannia – sújtó aszályos időjárás miatt jelentősen csökkenhet a cukorgyártás volumene.