16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Agrárgazdaság

Különös döntés: rákkeltő lehet az aszpartám, mégsem tiltották be

Agrofórum Online

Rákkeltő lehet az aszpartám, de kis mennyiségben fogyasztva biztonságos – ezt a salamoni ítéletet hozta a WHO a népszerű édesítőszerrel kapcsolatban.

Június végén robbant a bomba, miszerint az üdítőkben, rágógumikban cukor helyett szívesen használt aszpartámot rákkeltő anyagnak nyilváníthatja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC).

Mindez óriási felbolydulást okozott volna az élelmiszeriparban, most azonban úgy tűnik, hogy az IARC salamoni döntést hozott, és megkegyelmezett az édesítőszernek. A WHO adalékanyagokkal foglalkozó bizottsága egyébként 1981 óta töretlenül azt állította, hogy az aszpartám biztonságosan fogyasztható.

Talán kevesen tudják, hogy két aminosavból, aszparginsavból és fenil-alaninból álló mesterséges anyagról van szó. Fehér kristályai mintegy kétszázszor édesebbek, mint a kristálycukor (szaharóz), hő hatására és savak jelenlétében azonban veszítenek ízükből, ezért nem alkalmas az aszpartám sütésre és főzésre.

Az emberi szervezetben elemeire bomlik és hasznosul, ezért ugyanúgy energiát biztosít, mint minden más fehérje (4 kcal/g). Mivel azonban az aszpartámot erősen édes íze miatt csupán igen kis mennyiségben alkalmazzák, nem járul hozzá számottevően az energiaellátáshoz – olvasható a tudatosvasarlo.hu oldalon.

A WHO két szakértői bizottságának friss állásfoglalása szerint az aszpartám rákkeltő lehet, de a korábban meghatározott mértékben továbbra is biztonságos a fogyasztása.

Kijelentésük szerint nem áll rendelkezésére meggyőző bizonyíték az aszpartám egészségkárosító hatásáról, ezért azt javasolják, hogy az emberek tartsák a fogyasztást a biztonságosként meghatározott napi érték (40 milligramm/testtömeg-kilogramm) alatt. A WHO rámutatott: egy 60–70 kilogrammos embernek naponta több mint 9–14 doboz üdítőitalt kellene meginnia ahhoz, hogy aszpartámfogyasztása meghaladja a biztonságos értéket.

(Fotó: Ernesto Rodriguez/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ez vár ránk a mostani télen, a februárt megkeserülhetjük

2025. október 27. 16:10

Milyen lesz az idei tél? Ez a kérdés a gazdákat érdekli talán a legjobban Magyarországon, és most adunk a találgatáshoz némi kapaszkodót.

Beszakadt a búza ára, durva lépésre szánták el magukat a gazdák, óriási vita robbant ki

2025. október 27. 13:10

Aszály, erdőtüzek, extrém mértékű csapadék – idén is bőven sújtották természeti csapások az európai gazdákat. Akik közül néhányan most drasztikus lépésre vállalkoztak.

Döbbenetes hírek az ukrán földekről, erre senki sem számított a háború közepén

2025. október 22. 16:10

Három és fél éve háborúzik Ukrajna Oroszországgal, pedig mindkét állam fontos szerepet töltene be a világ élelmiszerbiztonságában.

Az öregek mehetnek, a fiatal gazdáknak készíti elő a terepet az Európai Unió?

2025. október 16. 16:10

Erőltetett generációváltás lehet az új Közös Agrárpolitika (KAP) egyik következménye, amely három év múlva vadonatúj helyzetet teremt az európai mezőgazdaságban.

Vádat emeltek a kétmilliárdos áfacsalás miatt

2019. április 1. 13:47

A vádlott egy társával kizárólag az általános forgalmi adó megfizetésének elkerülése érdekében hozott létre és működtetett fiktív cégláncolatot.

Ennyivel drágulnak majd az élelmiszerek az árstop eltörlése után

2023. július 10. 11:40

A 2022 elején bevezetett élelmiszerár-stopot többszöri hosszabbítás után 2023. augusztus 1-jén vezeti ki a magyar kormányzat. Már látjuk, milyen mértékben ugrik meg az egyes termékek ára.

Így válhat édesebbé a paradicsom

2023. július 17. 17:10

A boltokban, piacokon kapható paradicsomok szépek, mutatósak, kemények és pirosak, vagyis igazán „piacosak”, ám egy nagy baj mégis van velük: gyakran meglehetősen íztelenek. Sok fejlesztőcég már dolgozik a megoldáson, ám a kiskerti paradicsom „megédesítésére” is akad egy-két hasznos trükk.

Négy gyárat is bezárt a német cukoripari nagyvállalat

2021. június 18. 06:14

Európa legnagyobb cukoripari csoportja az elmúlt pénzügyi évet 121 millió euró működési veszteséggel zárta, az előző évi 236 millió eurós hiány után.