25℃ 18℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós
Agrárgazdaság

Magas alapanyagárakkal küzd az élelmiszeripar

Agrofórum Online

A Kraft Heinz Co. negyedéves számai meghaladták a Wall Street várakozásait szerdán, mivel a csomagolt élelmiszereket gyártó cég érezte a magasabb termékárak, valamint a csomagolt ételek és fűszerek iránti tartós kereslet hatásait.

A csomagolt élelmiszergyártók megemelték termékeik árait, hogy megküzdjenek a szállítástól és a munkaerőtől kezdve a nyersanyagokig jelentette kihívással, például a búzáig, a húsig és az étkezési olajokig és számos alapanyagnak a megugrott költségeivel. A Kraft Heinz jelentősen profitált a rágcsálnivalók és egyéb gyorsan fogyó termékek iránti erőteljes keresletből a koronavírus járvány idején, amely előtt gyenge eladásokkal küszködött, és több márka értékét dollármilliárdokkal írta le az elmúlt néhány évben.

A chicagói székhelyű vállalat, amelynek márkái közé tartozik a Philadelphia Cream Cheese és a Heinz ketchup, azt mondta, hogy a jelentésben szereplő negyedévben 3,8 százalékponttal növelték az árakat. A COVID-19-korlátozások enyhítése után az éttermek és főiskolák újranyitása szintén hozzájárult ahhoz, hogy a Kraft Heinz vendéglátóipari üzletága a világjárvány előtti szintre emelkedjen – közölte a vállalat.

A Kraft arra számít, hogy az egész éves bioértékesítés alacsony egyszámjegyű százalékos növekedést mutat a 2021-es 1,8%-os növekedéshez képest.

A Kraft 257 millió dolláros, részvényenként 21 centes nettó veszteséget jelentett a törzsrészvényeseknek, ami az 1,3 milliárd értékvesztésnek köszönhető. Egy évvel korábban 1,03 milliárd dollár, részvényenként 84 cent nettó bevételről számolt be – írta a Reuters. A nettó árbevétel 6,71 milliárd dollárra esett a december 25-ével zárult negyedik negyedévben az egy évvel korábbi 6,94 milliárd dollárról, az akvizíciók és értékesítések hatása miatt. Az elemzők átlagosan 6,61 milliárd dolláros árbevételre számítottak a konszenzus szerint.

A Kraft Heinz Company fűszereket, szószokat, sajtot és tejtermékeket, húsokat, frissítő italokat, kávét és egyéb élelmiszeripari termékeket is gyárt. A cég teljes bevételének 26 százaléka ketchupokból és szószokból származik, a sajtokból és a tejtermékekből 20, snackekből és fagyasztott termékekből is 20 százaléknyi.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Uniós tárgyalások: sorsdöntő évek jönnek

2025. augusztus 29. 12:10

A csökkenő uniós támogatások új pénzügyi kihívást jelentenek a magyar agrárium számára – a likviditás és versenyképesség is veszélybe kerülhet.

A covid közepén sem voltak ilyen magasan az élelmiszerárak

2025. február 21. 07:10

Kellemetlenül érintett mindenkit a hír, hogy 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan 5,5%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Lépésről lépésre: így történhet a gazdaság átadása

2025. február 16. 08:10

Az agrárium egyik legégetőbb problémája a gazdálkodói réteg elöregedése. A generációváltás sikeres megvalósítását törvény is célozza.

Igazodjon el könnyen a földforgalmi szabályok között

2025. február 11. 13:10

A NAK honlapján elérhető a Földforgalmi törvény kiadvány, mely minden eddigi hatályos módosítást tartalmaz.

Az agrárium a bruttó hozzáadott érték 4,1 százalékát adta tavaly

2021. május 18. 05:02

A GDP, azaz a bruttó hazai termék 2020. évi 5,0 százalékos volumencsökkenését elsősorban a szolgáltatások alacsonyabb teljesítménye okozta.

Közel 11 milliárd forint támogatás jut a tejfeldolgozásra

2018. december 1. 17:07

Az Agrárminisztérium az ágazat versenyképességének növelése érdekében egy újabb, 50 milliárd forintos pályázatot írt ki az élelmiszeripar számára.

Az élelmiszeripar fejlődésének kiemelt területei: minőség, élelmiszer-biztonság, nyomonkövethetőség

2019. január 23. 10:58

A fogyasztói megítélés helyreállításakor a feldolgozókon kívül a termékpálya egyéb szereplőire is ki kell terjeszteni a folyamatban megvalósuló törekvéseket, hiszen a legfontosabb, hogy megfelelő minőségű és élelmiszer-biztonsági szempontból kockázatmentes élelmiszer kerüljön a kosárba.

„Fókuszban az élelmiszer” - a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szerepe kiemelkedő

2022. október 15. 10:52

Feldman Zsolt kulcsfontosságúnak nevezte a mezőgazdasági termelés és a kapcsolódó élelmiszergyártás biztonságának fenntartását.