Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Mégsem jelentették be újabb kínai autógyár érkezését

Mégsem jelentették be újabb kínai autógyár érkezését

Agrofórum Online

Pénteken elutazott Magyarországról Hszi Csin-ping kínai elnök. A korábbi várakozásokkal ellentétben nem jelentették be a történelmi jelentőségűnek nevezett látogatás során egy újabb kínai autógyár érkezését Magyarországra.

Egy ideje arról cikkezett a sajtó, hogy a kínai Great Wall Motor (GWM) a Pécshez közeli Bicsérden építene autógyárat. Ezzel szemben mezőgazdasági szempontból érdekes megállapodásokat kötöttek, például a kétoldalú kereskedelemben exportengedélyt kap a magyar cseresznye és a szarvasmarha-szaporítóanyag.

Európai országokban keresik a gyár helyét

A Vej család négy évtizedes autógyártó vállalata Németország és Csehország mellett veszi szemügyre a magyarországi gyárépítési lehetőségeket a nemzetközi szaksajtó szerint. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter április végén Facebook-oldalán számolt be róla, hogy Kína egyik legnagyobb autógyártó vállalatát, a Great Wall Motort látogatta meg Baodingban. Mindez erősítette a gyár érkezésével kapcsolatos várakozásokat.

A kínai nagy falról elnevezett Great Wall Motor hatszáz hektáros telken építene autógyárat és kiszolgálóegységeket – írta az 24.hu. A Great Wall Motor az Ora nevű márka mellett a prémium Wey brandet is forgalmazza egyes európai országokban, köztük Németországban is. Ebből tavaly több mint háromezret értékesítettek – számolt be az mfor.

Álhír?

Az előzetes kormányzati kommunikációban is volt némi ellentmondás. A hirado.hu beszámolt róla, hogy a Hszi Csin-ping kínai elnök Pécsre is látogat, ezt azonban a Szabad Európa szerint később törölték a szöveges tudósításából. Sőt Szijjártó Péter álhírnek nevezte az infót.

A kínai elnök látogatása előtt a miniszter egy MTI-hírben tudatta, hogy zajlanak egyeztetések nagy kínai vállalatokkal további beruházásokról. Viszont álhírnek minősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a kínai államfő magyarországi vizitje során Pécsre látogatna.

„Aki egy tárgyalási folyamat során konkrét cégnevekről beszél még a megállapodás előtt, az egyértelműen Magyarország nemzeti érdekeivel, egyértelműen Magyarország gazdasági érdekeivel ellentétesen cselekszik” – szögezte le Szijjártó. Hozzátette, hogy ez csak mérsékli az esélyét egy megegyezésnek.

Nagy fal, nagy másolás

Az 1984-ben alapított Great Wall Motor jelenleg a nyolcadik legnagyobb autógyártó Kínában, 2023-ban 1,23 millió autót értékesített. Az első évtizedeiket más, főleg japán és európai gyártók autónak másolása jellemezte. Igazán saját fejlesztésű modellt 2010 után kezdtek gyártani, sikerük részben annak köszönhető, hogy a SUV-divatot időben ismerték fel és erre álltak át a hagyományos szedánokról.

Jelenleg Haval, a Wey, a Tank, a Poer, GMW pickup és az Ora modelleket gyártják. A BMW-vel közösen gyártják a Spotlight Automotive elektromos autókat a kínai belföldi piacra.

Iparági értéklánc

A GWM saját honlapján az szerepel, hogy egy energiaintelligencia-központú ökoszisztémát hoztak létre. Megteremtették a hibrid, a tisztán elektromos és a hidrogénhajtáslánc párhuzamos fejlesztésének lehetőségeit, valamint felépítették a teljes iparági értékláncot az intelligens vezetés, az intelligens pilótafülke és az intelligens alváz tekintetében.

A BYD Szegeden

Egy kínai autógyár már Magyarországot választotta, a világ legnagyobb elektromosautó-gyártójának számító BYD Szegeden építi fel gyártóüzemét. Itt több ezer új munkahely jön létre, és a BYD már 2025-ben autókat szeretne gyártani hazánkban.

Fotó: press-gwm-eu.com

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az orosz búza exportára tovább csökkent

2024. július 13. 10:10

A 12,5%-os fehérjetartalmú orosz újtermesztésű búza ára a fedélzeten átadva, augusztusi szállítással 216 dollár volt tonnánként.

Szinte kirabolják a termelőket és fogyasztókat a belga burgonyapiacon

2024. július 11. 10:10

Egy friss Greenpeace-felmérés szerint a belga burgonyapiac 90 százalékát 7 nagyobb társaság tartja ellenőrzés alatt.

Inkább eladják a befektetők az agrárcégek papírjait

2024. július 8. 11:40

A június eladói fölényt mutatott a 25 vizsgált, agráriumhoz kötődő cég tőzsdei árfolyammozgása alapján.

Az idénymunkásokat elsősorban a fizetés érdekli, a munkaminőségre általában keveset adnak

2024. július 4. 08:40

Nemcsak a szakképzett munkaerő hiánya jelent egyre nagyobb problémát a mezőgazdaságban (is), de az idénymunkásoké úgyszintén.

A kínai keretmegállapodás sem segített a terményáraknak

2023. október 26. 15:10

Estek az árak a szerdai kereskedési napon a terménypiacokon. Chicagóban a búza 2,2 százalékkal, a kukorica 0,7 százalékkal, a szójabab 0,5 százalékkal, a repce pedig 0,3 százalékkal lett olcsóbb. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, ám a repce drágult.

Szép almaszüret elé néz Kína

2019. május 24. 15:04

A virágzás alatt az időjárás egyes területeken ugyan kiszámíthatatlan volt, erős viharokkal, de ezek csak helyi esetek voltak, ezért valószínű, hogy nem befolyásolják a várható termés teljes mennyiségét.

A sertéshús árának komoly emelkedése várható jövőre

2019. december 14. 05:38

A német húsipari szövetség, a BVDF elnöke, Sarah Dhem komoly fogyasztói áremeléseket prognosztizált a jövő évre.

A tőzegmoha a szubsztrát-alapanyagok globális ellátási láncának egyik feltörekvő eleme

2022. szeptember 28. 10:34

A szubsztrát és a tőzeg alapanyagok iránti kereslet a világ nagyüzemi mezőgazdaságának növekedésével tovább növekszik.