Agrárközélet
Agrárközélet

2021-től: Horizont Európa – Új uniós kutatási és innovációs keretprogram

2021-től: Horizont Európa – Új uniós kutatási és innovációs keretprogram

Agrofórum Online

Az agrár- és élelmiszeripari szereplők innovatív megoldásait a hazai támogatásokon kívül jelentős nemzetközi pályázati források is ösztönzik: jelenleg is fut a Horizont 2020 keretprogram, 2021-től pedig megemelt költségvetéssel Horizont Európa néven indul az újabb hétéves pályázati ciklus.

Az agráriumot nem csak nemzetstratégiai jelentőségére tekintettel, hanem a globális piacokon való felértékelődése miatt is kiemelt jelentőséggel kezelik a hazai innovációs ökoszisztémát formáló felelős szervek, így a jelenleg futó Horizont 2020 és a jövőre induló Horizont Európa kutatás-fejlesztési és innovációs források hazai pályázati rendszerét koordináló Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) is. Az Agrárminisztériummal közös célkitűzés, hogy az agrár- és élelmiszergazdaságban tevékenykedő kutatók, fejlesztők, innovatív cégek a 2014-2020-as ciklushoz képest kormányzati oldalról még hatékonyabb támogatást kapjanak ahhoz, hogy projektjeik valós piaci igényekre adjanak megoldást, a fejlesztési eredmények mielőbb piacképes megoldásokká formálódjanak, és minél jobban képesek legyenek a nemzetközi pályázati források elnyerésére.

A minél eredményesebb pályázatok érdekében az Agrárminisztérium, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és az Agrárinformatikai Klaszterrel együttműködésben 2020 első negyedévében konferenciát szervez, ahol a forrásszerzés gyakorlati lehetőségeit és eddigi tapasztalatait is bemutatják. A 2020 márciusára tervezett konferencia plenáris programját az NKFI Hivatal, az Agrárminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az Európai Bizottság képviselőjének előadásai alkotják olyan kiemelt tématerületekkel, mint az agroökológia, az élelmiszer rendszerek, az erdészet, az energetika és a biofinomítás. Regisztrálni a jövő év 1. negyedévében megrendezésre kerülő rendezvényre az esemény honlapján (www.eifkonf.hu) lehet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyre nyugtalanabbak az európai gazdák, cselekvésre kényszerítik a döntéshozókat

2024. április 8. 08:10

Az európai döntéshozók visszafogták a természet védelmét szolgáló szabályozásokat, korlátozták a vámmentes ukrán gabona behozatalát, és hatályon kívül helyezték a peszticidek használatát korlátozó új jogszabályt.

Magyar gyűrűs vörös vércsét fotóztak Nigériában

2024. április 7. 12:10

A madarat első éves korában, 2023. szeptember 8-án gyűrűzték a Farmosi Madárvártán.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

Tématerületi Kiválósági Program: közel 453 millió forint támogatást kap a Szent István Egyetem

2019. augusztus 2. 05:36

A támogatott projektek egyik legfőbb célja, hogy az Egyetem még erőteljesebben keresse a megoldásokat korunk társadalmi-környezeti kihívásaira.

Elég egy innovatív öntapadós matrica a gyümölcsök és zöldségek frissességének megőrzéséhez

2024. március 26. 14:10

Az innovatív öntapadós matrica forradalmi megoldást kínál a gyümölcsök és zöldségek hosszabb frissességéért, prebiotikus összetevőjének köszönhetően pedig hatékonyan késlelteti a káros baktériumok elszaporodását.

50 éves a KITE: a precíziós technológiák és innováció zászlóshajója

2023. szeptember 29. 09:10

A KITE Zrt. idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A jubileumi ünnepségsorozat egyik különleges állomásán, a vállalat méltó emléket állított a múltnak és egyben személyes üzeneteket fogalmazott meg a jövő számára.

Kedvezhet az édesvízi halgazdálkodásnak az új uniós költségvetési ciklus

2019. március 8. 10:15

Az új uniós halászati politikáról szóló EP-jelentés tervezetéhez benyújtott módosító indítványoknak köszönhetően többek között 10 százalékkal bővült a halászati pénzalap költségvetése.