Agrárközélet

773 millió forintból indulhatnak agrárfejlesztések a Szent István Egyetem közreműködésével

SZIE

A Szent István Egyetem és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ több pályázata is támogató szakmai véleményt kapott a piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projekteket támogató pályázaton, a várhatóan elnyerhető összeg mintegy 773 millió forint.

A Szent István Egyetem (SZIE) és jogelődei első körben sikerrel pályáztak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által a piacvezérelt kutatási, fejlesztési és innovációs projektek támogatására kiírt felhívásra. A felhívás célja a vállalkozások versenyképességének javítása piacorientált kutatás-fejlesztési és innovációs projektjeik támogatásával. A pályázatokat fő kedvezményezettként vállalkozások nyújthatták be, de konzorciumi tagként felsőoktatási intézményt is bevonhattak a projektbe.

A Szent István Egyetem és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ az alábbi pályázatokban kapott támogató szakmai véleményt, összesen mintegy 773 millió forint értékben (6,3 milliárd forint összköltségű konzorciumi projektek részeként):

– Innovatív tenyésztéstechnológiát szolgáló korszerű biotechnikai, biotechnológiai és takarmányozási megoldások fejlesztése a tej- és hústermelés hatékonyságának javítása érdekében – A pályázatot a Mezőfalvai Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. nyújtotta be, a megvalósításban kiemelten érintett a SZIE Kaposvári Campusa 180 millió forint részesedéssel.

– Növelt hatékonyágú FHPP, nagy hidrosztatikus nyomáskezelési technológia kifejlesztése, prémium nyerstermékek tartósításához, ízértékének, vitamin- és flavonoid-tartalmának megőrzéséhez – A pályázatot a HELIT Kereskedelmi Kft. nyújtotta be, a megvalósításban érintett a SZIE Gödöllői Campusa 180 millió forint részesedéssel.

– LPWAN kommunikációs technológiára épülő szarvasmarha bendőszonda kifejlesztése – A pályázatot az ALBACOMP RI Rendszerintegrációs Kft. nyújtotta be, a megvalósításban érintett a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 145 millió forint részesedéssel.

– Speciális fogyasztói igények alapján tervezett, komplettált gabonaital-készítmények kutatás-fejlesztése egyedi enzimkémiai és mikrobiológiai fermentációs eszközrendszerrel – A tartaléklistás pályázatot az AGRI-CORN Kft. nyújtotta be, a megvalósításban érintett a SZIE Budai és Gödöllői Campusa 231 millió forint támogatással.

– Lokális genetikai erőforrások felhasználása a globális kihívásokra – A tartaléklistás pályázatot a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. nyújtotta be, a megvalósításban érintett a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 68 millió forint támogatással.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Tengerentúli kapcsolatait erősíti az Állatorvostudományi Egyetem

2025. június 3. 12:40

A Purdue Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem – cél a tudományos és oktatási jelenlét bővítése.

Korunk varázsszava az innováció

2019. december 3. 05:38

A Hallgatói Innovációs Munkacsoport és az Innopool Campus célja, hogy minél több hallgatói projekt tudjon a megvalósulás útjára lépni már a következő szemesztertől.

Már csak néhány napig lehet jelentkezni a gyümölcs-zöldségfeldolgozó képzésekre

2020. január 14. 13:17

A Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kara óriási sikerként könyveli el a 2019. februárban elindított Gyümölcs-zöldségfeldolgozó szakmérnök/szaktanácsadó/tanfolyam képzéseit, melyeket 2020 februárjától újra meghirdetnek a szektorban dolgozók számára.

Fontos a gasztronómiai kultúra fejlesztése! - Megalakult a Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület

2019. április 22. 06:35

A szervezet céljai között szerepel a kiváló gasztronómiai termékek és italok népszerűsítése, a termékek részére szélesebb körű piaci bemutatkozási lehetőség biztosítása, valamint a gasztronómiai kultúra fejlesztése.

Dr. Palkovics László: vonzóbbá kell tenni az agrár-felsőoktatást!

2019. június 18. 14:38

A 2018/2019-es tanév ünnepi lezárására június 14-én került sor a Szent István Egyetem (SZIE) gödöllői campusának aulájában.