Agrárközélet
Agrárközélet

8600 traktorral vették blokád alá Berlint – tüntettek a gazdálkodók

8600 traktorral vették blokád alá Berlint – tüntettek a gazdálkodók

SCS

Gazdálkodók ezrei tüntettek Berlinben a szövetségi kormány és Brüsszel agrárpolitikája ellen. A tiltakozás a szigorodó környezetvédelmi, természetvédelmi előírások, a talajvíz védelmére vonatkozó szigorúbb műtrágya-előírások és a túlzott bürokrácia ellen irányult.

A berlini rendőrség szerint 8600 traktor és több mint 10 ezer gazdálkodó demonstrált a német fővárosban, de más, nagyobb városokban is utcára vonulta erőgépeikkel az elégedetlen termelők. Berlin előtt volt olyan autópályaszakasz, ahol 20 kilométeres, egybefüggő traktoroszlop foglalta el a főváros felé vezető utat.

A demonstrációk már a hónap közepén elkezdődtek, becslések szerint azóta több tízezren csatlakoztak a „Föld kapcsolatot teremt” mozgalomhoz, amelyet az elégedetlen gazdálkodók hoztak létre. A termelők aggódnak a tervezett új jogszabályok miatt, amelyek korlátoznák több rovarölő szer és gyomirtó szer használatát, illetve szigorítanák a szerves- és műtrágya kijuttatás szabályait is, jelentősen korlátozva ezek mennyiségét. Utóbbi intézkedésre azért van szükség, mert Brüsszel eljárást indított Németország ellen a talajvizek nitráttartalma miatt.

Amennyiben a német gazdálkodók nem változtatnak tápanyag-utánpótlási gyakorlatukon, napi 800 ezer eurós bírságot kell az államnak befizetnie a brüsszeli kasszába – hívta fel a figyelmet Julia Klöckner szövetségi mezőgazdasági miniszter.

A gazdálkodók azonban továbbra is úgy vélik, a létezésük kerülhet veszélybe, ha az új, szigorúbb szabályok szerint termelnek és további, még nagyobb demonstrációkat helyeztek kilátásba.

Bár konkrét eredményeket egyelőre nem tudtak elérni, az már biztos, hogy egyre komolyabban veszik őket, illetve fenyegetéseiket és december 2-án, Angela Merkel kancellár kezdeményezésére egyfajta „mezőgazdasági csúcstalálkozót” tartanak Berlinben, ahová a Föld kapcsolatot teremt mozgalom képviselői is hivatalosak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyre nyugtalanabbak az európai gazdák, cselekvésre kényszerítik a döntéshozókat

2024. április 8. 08:10

Az európai döntéshozók visszafogták a természet védelmét szolgáló szabályozásokat, korlátozták a vámmentes ukrán gabona behozatalát, és hatályon kívül helyezték a peszticidek használatát korlátozó új jogszabályt.

Magyar gyűrűs vörös vércsét fotóztak Nigériában

2024. április 7. 12:10

A madarat első éves korában, 2023. szeptember 8-án gyűrűzték a Farmosi Madárvártán.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

Univerzális traktort adtak át Kecskéden a Magyar Falu Programnak köszönhetően

2020. július 13. 06:46

A Magyar Falu Program keretében a Kormány 2020-ban is pályázatot hirdetett a Magyarország területén működő 5000 fő, és ez alatti állandó lakosságszámú települési önkormányzatok számára közterület karbantartását szolgáló eszközbeszerzésre. A támogatás célja a belterületi közterületek rendezettségének támogatása, feltételeinek javítása, megfelelő eszközállomány biztosítása.

Magtár: prémium minőségű öntözőberendezések és továbbfejlesztett Steyr traktorok

2024. február 3. 12:10

Az öntözőberendezések foglalták el a Magtár Kft. standjának felét az AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon, és nem véletlenül, hiszen a szolnoki székhelyű cég ezen a téren is felsőkategóriás, prémium termékeket kínál a gazdálkodóknak.

130 LE-s prémium Massey Ferguson traktor őszi előrendelési akció!

2020. szeptember 16. 11:35

Az MF 5713 S NEXT típus kimagasló felszereltség mellett, jelentős gyári kedvezményben érhető el!

Nagyon sok traktor fogyott áprilisban – itt a toplista

2018. május 8. 08:22

Az elmúlt hónapban 372 traktort helyeztek forgalomba Magyarországon – derült ki a Datahouse adataiból.