Gépészet
Gépészet

Az AGCO nyolc 2021 AE50 Awards díjat nyert

Az AGCO nyolc 2021 AE50 Awards díjat nyert

Agrofórum Online

Az amerikai Resource magazin is támogatja az AE50 Award programot, amely a mezőgazdasági, élelmiszeripari és biológiai rendszerben dolgozó vállalkozások termékeit díjazza.

Az AE50 Award program

A program 1984-ben indult, amikor az ASABE’s Agriculturral Engineering (mai nevén Resource) folyóirat külön kiadásában bemutatott 25 új innovációt, amely elősegíti a termelők idő-, költség- és élőmunka csökkentését, egyúttal a biztonságos munkavégzést. Az AE50 program a tapasztalatokat felhasználva 1986-ban kezdődött, amikor az év innovációit az ASABE által létrehozott szakértő zsűri értékelte és kiválasztotta a legjobb ötvenet. Az idei eseményre a februárban tartandó „ASABE’s 25th Agricultural Equipment Technology Conference”  virtuális konferencián kerül sor.

Az AGCO nyertes termékei:

  • Fendt® Momentum® kukorica vetőgép
  • Fendt IDEALdrive™ kombájn kormányzási rendszere
  • 9350 DynaFlex® hevederes vágóasztal AutoDock™ kapcsoló rendszere Fendt IDEAL® kombájnokhoz
  • Fendt 700 Gen 6 Series traktor
  • Fendt 1100 Vario® MT Series gumihevederes traktorok
  • Fendt TeachIn Headland Turn Assistant fordulási asszisztens
  • Precision Planting® FurrowForce™ kétlépcsős zárórendszer
  • a TerraGator®  Air-Max® Precision kijuttató rendszer Intelligent Agricultural Solutions’ Engage® SpreadControl szabályzó rendszere

Brad Arnold (alelnök, Global Crop Cycle and Fuse Connected Services at AGCO) szerint az AGCO igen büszke a termékei elismerésére. Bár a cég csak 30 éves, ennek ellenére tagjainak több mint 500 év kombájnépítési tapasztalatával rendelkezik. Ezek a győztes termékek reprezentálják a cég okos, innovatív és globális agronómiai fókuszú fejlesztési célkitűzéseit, amelyek lehetővé teszik a farmerek produktív és fenntartható gazdálkodását.

A Fendt Momentum kukorica vetőgép nagy teljesítményű, nagy sebességű vetésre tervezett gép, amely egyúttal a magelhelyezés pontosságának mértékében is újat hozott. A tandem elhelyezésű alacsony nyomású szállító kerekek nem hagynak mély nyomot. Az opciósan alkalmazható okos Load Logic™ rendszer hidraulikusan áthelyezi a terhelést a központi szállító kerekekre, vagy elosztja a vetőgép teljes szélességére, miközben automatikusan szabályozza az abroncsok belső nyomását.

Alacsony nyomású szállító kerekek

A SmartFrame™ keret megoldás biztosítja, hogy minden vetőelem állandóan megfelelő kapcsolatban legyen a talajjal és a mag lehelyezés mélységét is ellenőrzi. A vetőelemek három részre osztott segédkerethez csatlakoznak, amelyeknek a terhelését két-két hidraulikus munkahenger szabályozza, ezáltal biztosítva a megfelelő vetőelem – talaj kapcsolatot. Az új modellek (16R30 – 48R15) 2021-ben kerülnek forgalomba.

A Fendt Momentum kukorica vetőgép

A Fendt IDEAL joystick kormányrendszert elsőként alkalmazzák a hagyományos kombájnoknál, amely lehetővé teszi a vezető számára, hogy figyelmét folyamatosan a vágóasztal működésére összpontosítsa. A baloldali karfán elhelyezett intelligens joystick működtetéséhez 65%-kal kisebb kézi erő szükséges, aminek eredményeként a kezelő egész napos terhelése nagymértékben csökken. Egyetemi ergonómiai felmérés bizonyította, hogy az új kormányzási rendszer 6%-kal növeli a teljesítményt. A kombájn vezetése könnyű és egyszerű közúton és szántóföldön egyaránt.  Az új kormányzási rendszer 2021-ben az összes IDEAL TrakRide™ kombájnhoz opciósan alkalmazható.

Fendt IDEAL joystick kormányrendszer

Az AutoDock kapcsolórendszerrel szerelt 9350 DynaFlex 50-foot méretű (15 m) flexibilis hevederes vágóasztal az első olyan konstrukció, amely képes az adapter összes mechanikai, hidraulikai és elektromos csatlakozóját automatikusan a Fendt IDEAL kombájnhoz illeszteni.

9350 DynaFlex flexibilis hevederes vágóasztal

A vezető a talajról vagy a szállító eszközről felemeli a vágóasztalt és megnyomja a fülkében található kapcsoló gombot. Az AutoDock berendezés vezető csapjai és hidraulikus aktuátorai segítségével összekapcsolja a hajtást mindkét oldalon, illetve a rendszer elemeket és mechanikusan reteszeli a vágóasztalt. A művelet mindössze öt másodpercig tart.

AutoDock automata kapcsoló berendezés

A Fendt  új 700 Gen6 Series nagy teljesítményű univerzális traktorai  komfortosak és könnyen kezelhetők. Az AGCO mérnökei teljesen áttervezték a vezetőt körülvevő környezetet, az innovatív FendtONE™ kezelői interfésszel sokkal hatékonyabbá vált a traktor működtetése. A FendONE az első gyári kezelőrendszer a piacon, amelyben a traktorterminálok (3 terminál – 3 joystick) és a traktor központi számítógépe egy egységet alkotnak és ahol a termináltartalmak online szinkronizálásra kerülnek. A kormánykerék előtt elhelyezett 10”-os terminál műszerfalként működik. A karfán lévő 12”-os terminál mellett opciósan a jobb oldalon is található egy leereszthető 12”-os terminál.  A két terminál összekapcsolva dolgozik és ezáltal lehetővé teszi a kezelő számára, hogy egy időben 12 panel információit kezelje. Az új „Fendt ISOBUS” lehetőséget teremt 40 különböző ISOBUS-funkció egyénre szabott vezérlésére: ezek közül 8-at a multifunkcionális joystickon, 27-et a 3L-Joystickon és további 5 funkciót a karfán keresztül.

FendtOne monitorok

A Fendt 700 Gen6 Series traktorok keskeny és széles sortávú kultúrákban egyaránt használhatók. Hat modell áll rendelkezésre 144-237 LE teljesítményű motorokkal.

Fendt 700 Gen6 Series traktor

A Fendt 1100 Vario MT Series gumihevederes traktorok fejlesztésénél felhasználták az AGCO 30 éves tapasztalatait és a hatékony, komfortos üzemelési feltételeket biztosító új mérnöki ismereteket. A teljesen új Fendt iD™ hajtáslánc a VarioDrive™ (CVT) sebességváltóval alacsony motorfordulat esetén is képes nagy nyomatékot átvinni. A működés összes funkcióját (CVT, TLT, hűtő- és hidraulika rendszer) optimális szinten tudja tartani 1100-1500/min fordulatszám tartományban. Ezek az innovációk lehetővé teszik a csendes üzemelést alacsony hajtóanyag fogyasztással, valamint csökkentett motor- és alkatrészkopással.

Fendt 1100 Vario MT Series traktor

Az okos Fendt TeachIn Headland Turn Assistant berendezéssel megvalósítható a traktor- munkagépcsoport automatikus és precíz táblavégi megfordulása és új fogásvétele. A fordulás paramétereit a tábla adatainak beállítása után önmaga határozza meg és térképen kijelzi, amelyet a vezető ellenőrizni tud. A rendszer kétféle mód megvalósítására alkalmas. Az U-Turn mód a hagyományos teljes megfordulást, míg a Part Field mód egyedi igény szerinti fordulást jelent. Mindkét esetben könnyebbé válik a vezető munkája, idő- és hajtóanyag megtakarítás érhető el, miközben a gondos fordulás eredményeként csökken a káros talajtömörítés mértéke.

Fordulás a Fendt TeachIn Headland Turn Assistant berendezéssel

 

A Fendt TeachIn Headland Turn Assistant képernyője

A Precision Planting FurrowForce rendszere automatikusan szabályozza a vetőárok lezárását és a talaj tömörségét. A rendszer agresszív módon zárja a barázdát és tömöríti a talajt, annak érdekében, hogy a csírázáshoz szükséges talajnedvesség állapot létrejöjjön. A rendszer két lépcsős módszerrel végzi a barázdazárást és a talaj tömörítését. Az első lépésben a nyomókerekek vízszintes irányban mozgatják a talajt, megszüntetve a légzsákokat. A második lépésben a tömörítőkerekek létrehozzák a gyors csírázáshoz szükséges talajtömörségi állapotot. A tömörítőkerekeken erőmérő cellák helyezkednek el, amelyek meghatározzák a terhelés mértékét a másodperc töredéke alatt. Ezzel a rendszerrel egyszerűen, gyorsan és automatikusan lehet alkalmazkodni a táblán belüli eltérő körülményekhez. A berendezés alkalmazásával nincs szükség az egyéb gyártmányoknál megfigyelhető különféle tömörítő kerekek használatára.

Precision Planting FurrowForce vetőelem

A TerraGator Air-Max Precision műtrágyaszóró Engange SpreadControl szekció szabályozó rendszere 10,6 méterről 5,3 méterre csökkenti a sávszélesség állítási lehetőséget. Az Intelligent Agricultural Solutions által kifejlesztett innovatív megoldással 3-5%-kal lehet csökkenteni az átfedés mértékét. A flotációs műtrágyaszóró precizitásának növelése lehetővé teszi, hogy a kezelő a megfelelő helyre, megfelelő mennyiségű anyagot juttasson, aminek eredményeként műtrágya megtakarítás és költségcsökkentés érhető el.

Engange SpreadControl berendezés

Forrás:

https://news.agcocorp.com/news/agco-innovations-earn-eight-2021-ae50-awards

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Prémium kényelem a fülkében és élvonalbeli betakarítási technológia

2024. június 15. 10:10

Az újdonságok a T5 400 masszív, 305 LE maximális teljesítményű, 6,8 literes motorjától a zászlóshajónak számító T6 800 modell 466 LE-s, 9 literes JD9X motorjáig kínálnak eltérő teljesítményszinteket.

Kramer szerviz KITE alapokkal

2024. június 13. 14:10

Több mint 350 szervizes kollégánk komoly alapot biztosít arra, hogy a Kramer gépeket is el tudjuk látni megfelelő szintű szolgáltatással.

Továbbra is gyengélkedik a mezőgazdasági pótkocsipiac

2024. június 11. 10:10

Idén a május a két legjobb hónap közé tartozik a hazai mezőgazdaságipótkocsi-piacon, hiszen ugyanúgy 67 darabos forgalomba helyezést regisztráltak, mint áprilisban.

Fókuszban a szálastakarmány betakarításának és másodvetésének technológiai gépsora

2024. június 9. 12:10

A szántóföldi bemutatón a cég a szálastakarmány betakarításának és másodvetésének technológiai gépsorára helyezte a fókuszt.

A Kubota új "LX" kompakt traktor szériája

2021. június 28. 05:37

Megérkezett az új Kubota "LX", a márka új, univerzális kompakt méretű traktor szériája. Megszokott japán minőség, ezúttal akár kommunális, anyagszállítási, fűnyírási munkákra is.

Traktorpiac: több mint száz traktort adott el a John Deere márciusban

2019. április 8. 09:54

A márciust toronymagasan a John Deere nyerte a traktoreladások terén 109 darabbal, ami 30 százalékos piaci részesedést jelent. A második a Case lett 40 darabbal, míg harmadik a Fendt 27 eladással.

Beelőzött a Fendt a hazai traktorpiacon, a John Deere most harmadik

2020. február 4. 10:33

Az év első hónapjában a Fendt nyerte a traktorpiacot, pedig tavaly egész évben a John Deere állt az élen. Az amerikai márka most csupán a harmadik helyre futott be, be ugyanis az ezüstérmet a New Holland szerezte meg.

Mezőgépgyártók rangsorai az Egyesült Államokban és Kanadában

2018. november 12. 08:36

Az EDA (Equipment Dealer Association) májusban tette közzé a dílerek véleménye alapján készített 2018. évre vonatkozó gyártói rangsorát. A full-liner gyártók közül a Claas cég kapta a legmagasabb pontot a legtöbb kategóriában és érte el a legnagyobb összpontszámot.