Agrárközélet
Agrárközélet

A Corteva Agriscience támogatási programot hoz létre a fenntartható gazdálkodásért

A Corteva Agriscience támogatási programot hoz létre a fenntartható gazdálkodásért

Agrofórum Online

A program az innovatív megoldások elterjesztésében részt vevő gazdálkodókat jutalmazza.

A Corteva, Agrisicence (NYSE: CTVA) bejelentette, hogy létrehoz egy 500 ezer dollár értékű „Corteva Agriscience Climate Positive Challenge” elnevezésű támogatási programot, melynek célja, hogy felgyorsítsa a klímaváltozás szempontjából pozitív gazdálkodás elterjedését. A támogatási program jövőre indul, és olyan tevékenységeket kívánnak vele jutalmazni, amelyek ellensúlyozzák a szén-dioxid-kibocsátást, kímélik a környezetet, és miközben fenntarthatóvá teszik a gazdaságokat, megélhetést biztosítanak a mezőgazdasági termelők számára.

A támogatási program pénzbeli segítséget nyújt azoknak a mezőgazdasági termelőknek, akik már eddig is alkalmazták az innovatív klíma pozitív – éghajlatbarát gazdálkodás gyakorlatot, melynek elterjesztésében aktívan együttműködtek helyi környezetvédő csoportokkal, egyetemekkel, őstermelőkkel vagy az agrár értéklánc más szereplőivel, hogy azokat ne csak saját földterületükön, hanem minél szélesebb körben használják.

„Ismerjük azokat a kereskedelemmel, szabályozásokkal és az éghajlatváltozással kapcsolatos kihívásokat amelyekkel a gazdálkodók világszerte szembesülnek” – mondta James C. Collins, Jr, a Corteva Agriscience vezérigazgatója. „Ezek a kihívások a mai bejelentésünk elsődleges mozgatórugói, hogy ösztönözzük azokat a mezőgazdasági termelőket, akik szívesen terjesztik a már bevált módszereiket.”

Az éghajlati szempontból pozitív mezőgazdaság fogalmát Collins először a tavalyi World Food Prize díjkiosztó alkalmával használta. A Corteva Agriscience azóta számos találkozót szervezett gazdálkodókkal, valamint a mezőgazdaság és élelmiszer-termelés minden területét képviselő szervezetekkel, amelyek a fenntartható mezőgazdaság elősegítésében élen járnak. A megbeszélések során feltérképezték, hogy globális szinten mire lenne szükség egy széndioxid-negatív és éghajlati szempontból pozitív mezőgazdasági szektor megteremtéséhez az egész világon.

„Egyértelmű az eltökélt szándék és érdeklődés az együttműködésre és koordinációra, hogy minél jobban meg tudjunk birkózni az életünk kétségtelenül legnagyobb kihívásával” – mondta Collins.

A Corteva már azon dolgozik, hogy piaci alapú pénzügyi ösztönzőket hozzon létre a gazdák számára. A társaság leányvállalata, a Granular együttműködik a Nori-val, amely a világ legnagyobb, a légkörben lévő szén-dioxid kivonására szakosodott (carbon dioxide removal, CDR) piactere. Az oldal összekapcsolja a szén-dioxid-kompenzációk vásárlóit a fenntartható gazdálkodást folytató gazdálkodókkal, és ezáltal egy életképes szén-dioxid-hitelpiacot biztosít, amely bevételt jelent a gazdák számára.

„Ez csupán a kezdet” – mondta Collins. „Ennél sokkal több, amit mi – és mi valamennyien együttműködve – tehetünk.”

Több mint 550 hektár új erdőt telepítenek az állami erdőgazdálkodások

2019. november 21. 09:33

Az Agrárminisztérium a novemberben indított programmal szeretné ráirányítani a közvélemény figyelmét a hazánkban zajló erdősítésekre, a meglévő erdők minőségi fenntartására, az erdőgazdálkodás gazdasági, és a klímavédelem társadalmi fontosságára.

Megvan a pótkocsi nyertese - véget ért az előfizetői nyereményjáték

2019. november 20. 08:16

November 18-án, közjegyző előtt sorsoltuk ki az Agrofórum előfizetői nyereményjáték nyerteseit.

A tagállamoknak is ösztönözniük kell a generációváltást

2019. november 19. 06:18

A tagállamoknak növelniük kellene a fiatal mezőgazdasági termelők oktatására és képzésére, illetve a nekik nyújtott tanácsadásra szánt összegeket.

230-400 forintért veszik át a vaddisznót - jelenleg csúcsszezon van

2019. november 19. 05:38

Az összes vadfajra és annak minden fő húsrészére van az évnek ebben a szakaszában igény, azonban az őszi-téli hónapokban jellemzően a vaddisznóra a legmagasabb.

Mit eszünk 2050-ben?

2018. május 25. 03:15

Az agrárium egyik legégetőbb kihívása az utánpótlás kérdése, ugyanis a következő tíz évben nagyszámú idős és tapasztalt gazda kilépése várható az ágazatból, miközben a mezőgazdasággal foglalkozó fiatalok aránya elenyésző, a pályaelhagyóké viszont magas.

Rohamosan fejlődik az ökológiai gazdálkodás

2019. április 20. 04:33

Az EU teljes ökológiai piaca 2017-ben 34,3 milliárd euró volt. Aki időben felismeri a fenntartható termelési modellben rejlő agrárgazdasági potenciált, komoly versenyelőnyre tehet szert.

Támad a fuzárium!

2019. július 16. 11:33

A fuzárium kialakulására fokozottan hajlamosít a gomba számára kedvező időjárás, valamint a stresszes, legyengült növényállomány.

Magyarország a világ élmezőnyében - Az élelmiszer-termelésünk fenntartható

2018. december 30. 08:25

A CNN Intelligence Unit és a Barilla közös felmérése alapján Magyarország a 10. helyet szerezte meg 2018-ben a Food Sustainability Indexen.